Parking przy cmentarzu komunalnym w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
luki
Gwarek
|
Wysłany: 15-08-2014, 14:22 Parking przy cmentarzu komunalnym w Wieliczce
|
|
|
Od teraz parkingi przy cmentarzu w Wieliczce płatny , teraz będzie się działo brak miejsc parkingowych w mieście zaraz się okaże że przy straży miejskiej ( wkrótce budowa kina oraz biblioteki ) będzie płatny |
|
|
|
|
wieliczanin
Siuda Baba
|
Wysłany: 15-08-2014, 14:50
|
|
|
No własnie. Dzisiaj chciałem iść na cmentarz, podjeżdzam a tu 2 parkingowych do mnie startuje. Ledwo zdążyłem zauważyć, że pierwsza godzina 3 zł. Co to za firma? I z jakiej okazji płatny parking?. A w ogóle to niedziela to jedyny dzień kiedy można było znaleźć miejsce na parkingu i odwiedzić bliskich. Skoro w niedziele płatny to chyba nie miasto macza w tym palce bo w niedziele parkingi darmowe. Nie chodzi o pieniądze. Czy w tym mieście jest coś darmowego? Czy tylko darmo można dostać po twarzy? |
|
|
|
|
luki
Gwarek
|
Wysłany: 15-08-2014, 15:25
|
|
|
Ja słyszałem że podobno znalazł się właściciel parkingu , nie wiem czy to prawda .
Aktualizacja : Przed chwilą dowiedziałem się od mojej koleżanki która sprzedaje na parkingu , że wszyscy którzy sprzedają na parkingu mogą sprzedawać tylko do niedzieli , ponieważ pan Żak wydzierżawił parkingi . Widziałem tylko trzy auta które parkują na parkingu , część osób parkuje na chodnikach przy Czarnochowskiej . |
|
|
|
|
piotrmarzec
Kopacz
|
Wysłany: 15-08-2014, 19:16
|
|
|
Wielokrotnie składałem interpelacje w sprawie parkingu przy Cmentarzu Komunalnym w Wieliczce. W odpowiedzi słyszałem, że poszukuje się właściciela tego terenu. Potem okazało się, że toczy się postępowanie sądowe w celu ustalenia spadkobierców. Szkoda, że gmina która zarządzała tym terenem przez kilkadziesiąt lat, nie tylko straciła prawo do administrowania ale też straciła możliwość działania w tym miejscu. Dziś ze zdumieniem dowiedziałem się, że parking jest poddzierżawiany od osoby prywatnej i jest płatny (podczas posiedzenia Rady Miejskiej w dniu 01.08 nikt nie podał żadnych informacji na ten temat). W dniu dzisiejszym wezwałem Straż Miejską w celu weryfikacji dokumentów i próbujemy wyjaśnić sprawę.
Pozdrawiam,
Piotr Marzec
|
|
Plik ściągnięto 190 raz(y) 87,84 KB |
|
|
|
|
|
Ania5
Szyb
Osiedle: Sienkiewicza
|
Wysłany: 17-08-2014, 06:13
|
|
|
Kolejny skandal w naszym mieście. Gdzie jest zarząd cmentarza ??? Dlaczego nikt nie próbował się dogadać z właścicielem terenu |
|
|
|
|
markoantonio
Kierat konny markoantonio
|
Wysłany: 17-08-2014, 18:24
|
|
|
Czadersko . To chyba jesteśmy liderem pierwszy ; przycmentarny płatny parking w Polsce.
Dla mnie to przesada. Żałobnicy przyjeżdzają na parking a tu ; dawaj 3 zeta ...Mam nadzieję ; że nic nie zarobią... |
_________________ markoantonio |
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 17-08-2014, 19:34
|
|
|
markoantonio napisał/a: | dawaj 3 zeta |
nie wypowiadam się na temat "zasad wprowadzenia" opłat - poczekamy, jak się wyjaśni, kto, kiedy, za co
płatny parking uważam za słuszny, spróbuj zaparkować na parkingu w środku dnia, zostawione samochody a ludzie w pracy w KRK. Gdzie mają zaparkować osoby, które przyjechały na pogzrzeb?
myślisz, że "żałobników" nie będzie stać na na 3 lub 6 pln?
myślisz, że odwiedzając groby nie będzie Cię stać na 3 pln, w zamian za możliwość zaparkowania? |
|
|
|
|
markoantonio
Kierat konny markoantonio
|
Wysłany: 17-08-2014, 20:54
|
|
|
Nie widziałem jeszcze nigdzie by od żałobników ściągano opłatę za parkowanie : to żałosne .Niestety mamona dla niektórych jest na pierwszym miejscu i w każdym miejscu.
Winno być jak pod biedronką : pierwsza godzina free ; ten co stoi dniówkę niech bóli.
Stracą tez klienci innych sklepów koło cmentarza. Ja na pewno nie dam 3 zeta by stanąć na 5 minut i kupić sobie bochenek chleba...
Mam na tyle zdrowe nogi ' że zaparkuje za 1 zł/h na gminnym ; a dla zdrowia resztę się przejdę; a tym na cmentarzu ja zarobić nie będę dawał.
Jak ktoś ma nalej wylej to niech płaci nawet 10 zł/ h. |
_________________ markoantonio |
|
|
|
|
paweltxt
Komora
|
Wysłany: 17-08-2014, 20:59
|
|
|
greg napisał/a: | nie wypowiadam się na temat "zasad wprowadzenia" opłat - poczekamy, jak się wyjaśni, kto, kiedy, za co
płatny parking uważam za słuszny, spróbuj zaparkować na parkingu w środku dnia, zostawione samochody a ludzie w pracy w KRK. Gdzie mają zaparkować osoby, które przyjechały na pogzrzeb?
myślisz, że "żałobników" nie będzie stać na na 3 lub 6 pln?
myślisz, że odwiedzając groby nie będzie Cię stać na 3 pln, w zamian za możliwość zaparkowania? |
To nie chodzi o to czy kogoś stać na parking czy nie, ale to patologia i skandal !!! Parking przy cmentarzu powinien należeć do gminy czy cmentarza i powinien być gratis. |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 17-08-2014, 21:27
|
|
|
Ania5 napisał/a: | Kolejny skandal w naszym mieście. |
markoantonio napisał/a: | Dla mnie to przesada. |
paweltxt napisał/a: | to patologia i skandal !!! | A teraz spróbujcie pomyśleć jak właściciel terenu, placący za niego podatki. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 18-08-2014, 05:56
|
|
|
Cytat: | myślisz, że "żałobników" nie będzie stać na na 3 lub 6 pln?
Po tym co widać obecnie, większośc zawraca i jedzie na Czarnochowską lub w przyległe ulice.
Cytat: | A teraz spróbujcie pomyśleć jak właściciel terenu, placący za niego podatki. |
Ale to nie chodzi o to. On ma do tego prawo jak najbardziej, może zarabić.
Ktoś jednak w mieście wiedział od dawna, że to nie jest miejski grunt.
Wybudowaliśmy "place manewrowe" a parkingu przy cmentarzu nie
A tak gwoli ścisłości to okazuje sie "podobno", że spory fragment gdzie są zlokalizowane groby również jest prywatny |
|
|
Ania5
Szyb
Osiedle: Sienkiewicza
|
Wysłany: 18-08-2014, 06:02
|
|
|
ygrek napisał/a: | Ania5 napisał/a:
Kolejny skandal w naszym mieście.
markoantonio napisał/a:
Dla mnie to przesada.
paweltxt napisał/a:
to patologia i skandal !!!
A teraz spróbujcie pomyśleć jak właściciel terenu, placący za niego podatki. |
Pogratulować nowemu właścicielowi, że płaci podatki
Ja widzę to inaczej, zadaniem gminy i ich władz jest dbanie o swój majątek w postaci budynków, dróg, terenów inwestycyjnych oraz bronić interesów podatników mieszkańców. Gmina ma narzędzia i mogła w różny sposób próbować dogadać się z prawowitym właścicielem parkingu aby zapewnić swobodny bezpłatny dostęp do cmentarza. |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-08-2014, 06:44
|
|
|
szkoda tylko że żałobnicy z rzadka mogli korzystać z tego parkingu.. większość samochodów stała tam i czekała aż właściciel z pracy wróci.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 18-08-2014, 07:00
|
|
|
Cytat: | większość samochodów stała tam i czekała aż właściciel z pracy wróci.. |
A to wszystko pod czujnym okiem monitoringu oraz znakiem zakaz postoju powyżej 2 godzin
Po co więc zacz monitoring ? |
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-08-2014, 07:01
|
|
|
no po to żeby samochodów nie ukradli.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
|