Poprzedni temat «» Następny temat
Światła drogowe w Wieliczce
Autor Wiadomość
Tomek73 
Mina

Wysłany: 16-06-2009, 12:21   

przemo napisał/a:
Domyslam sie ze to ludzie o podobnej pomyslowosci jak burmistrz

niekoniecznie- to również piesi i ich dzieci, którzy chcą przejśc na drugą stronę jezdni, kierowcy którzy nie jeżdżą tak dobrze jak Ty a którzy też mają prawo jechać, dojechać i nie blokować skrzyzowania na lewoskręcie przez kilkanaście minut.
Ale ilość tych świateł można by o kilka zredukować.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 16-06-2009, 12:31   

Szczegolnie ci ktorzy pod biedronka wala na czerwonym itd itp.
Ja nadal smiem twierdzic ze bez swiatel ruch pieszy i samochodowy byl plynniejszy w centrum wieliczki a i zagrozenie wypadkami bylo zdecydowanie mniejsze.
A co do umiejetnosci kierowcow i pieszych to wybacz ale kazdemu nie da sie w tym kraju zrobic "dobrze", a probuje sie na sile kosztem innych.

ygrek 
Mina

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 16-06-2009, 13:57   

Co do świateł pod Biedronką to był kompletnie poroniony pomysł . Natomiast sprawa świateł pod PKP jest dyskusyjna, Czasem rzeczywiście okazują się przydatne, tylko że to czasem to jest góra 2h dziennie. Więc w czasie pozostałych 22h powinny "mrygać" żółte. Pewnie wilk by był syty i kozioł cały ;)

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 25-06-2009, 10:20   

Cytat:
Co do świateł pod Biedronką to był kompletnie poroniony pomysł

Zgadzam się ale przynajmniej panie i panowie ze straży miejskiej bezkolizyjnie mogą sobie wyjechać :diabel:

Światła przy poczcie tez uważam za jakiś poroniony pomysł, skrzyżowanie zupełnie bezkolizyjne, troche kultury i było by super.

Sprzyżowanie przy powstania warszawskiego i goliana to juz siatła musowo bo przejazd tamtedy niekiedy zwłaszcza jak stało się na podporzadkowanej Goliana graniczył z cudem i próba wymuszania pierwszeństwa, tam światła powinny stać bezdyskusyjnie.

Pawel
Gość
Wysłany: 25-06-2009, 21:57   

Najwyrazniej ja do tych ludzi o mentalnosci burmistrza naleze. Z racji mieszkania w Centrum codziennie musze w tym korku stac, ale nie mam zamiaru protestowac. Swiatla wyraznie ograniczyly problem niebezpiecznego przekraczania predkosci na tym kretym odcinku (zagrozenie dla duzego ruchu pieszych). Dresy w BMW i podwieliccy wielbiciele tuningu oraz motocyklisci traktowali prosta od Praxi w gore jak tor wyscigowy. Oczywiscie nadal po minieciu swiatel noga wedruje wielu na pedal gazu, ale jest zdecydowanie lepiej niz bylo.

Po drugie z Centrum ewidentnie zostala wyprowadzona czesc ruchu tranzytowego. Mowie jako bezposredni mieszkaniec, wiec wiem, co mowie. Wczesniej Slowackiego plynela rzeka samochodow. Centrum miasta nie ma byc trasa tranzytowa. Czemu nie puscic ruchu przez krakowski Rynek??? W koncu byloby czesto najkrocej....
Teraz w wielickim Centrum z racji swiatel i korka liczba samochodow chetnych do jazdy tedy sie ewidentnie zmniejszyla. Nie dziwcie sie wiec, ze w momencie wylaczenia swiatel nie ma korka.

Panie Burmistrzu mimo niezadowolenia i wydluzenia czasu dojazdu do pracy, popieram swiatla w tych miejscach.

przemo 
Żupa solna

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 26-06-2009, 04:31   

Masz racje słowackiego nie jada, wybrali trase : Chopina -> Limanowskiego -> batorego -> rynek górny -> górsko -> kościuszki-> krzyszkowice.
Zobacz ile rano auto z obcymi rejestracjami jedzie tamtedy.
Dlaczego ? Bo tam nie ma sygnalizacji
Kazdy popiera t co mu odpowiada :)

ygrek 
Mina

Wysłany: 26-06-2009, 06:07   

No właśnie. Moje dziecko teraz wracając ze szkoły przechodzi przez ulice czasem i 5 minut. Idąc tokiem myślenia burmistrza to chyba trzeba światła zamontować w ciagu ulic
przemo napisał/a:
Chopina -> Limanowskiego -> batorego -> rynek górny -> górsko -> kościuszki-> krzyszkowice.

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 26-06-2009, 08:15   

Ja mam biuro w centrum, pytanie co było lepsze, większy ilościowo ruch, ale płynny i wyjazd z centrum w minutę, czy mniejsza ilość aut, ale wyjazd z centrum czasem i 5-10 minut. Biorąc jeszcze pod uwagę, że auto najgorszy syf wypuszcza pykając na wolnych obrotach (stojąc w korku), decyzja nic nie dała. Aut kotłuje się w centrum może mniej, ale są bardziej widoczne :/ , oddychamy z pewnością dzięki temu dużo gorszym powietrzem, a wyjazd z centrum stał się horrorem.

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 26-06-2009, 08:31   

A co sie dzieje na szpitalnej i całym czubinowie ?
Rozjezdzą ta mała dróżke, ostatnio gość ciezarowym manem tamtedy zjezdzał ....
Dobrze ze mialem gdzie wjechać, ale wystarczy sobie stanac ok. 16-18-tej na szpitalnej i zobaczyc ile i jakich aut tamtedy przejezdza.

Apel do mundurowych, zrobcie sobie kiedys malego pit stopa na skrzyzowaniu szpitalnej i czubinowa. :diabel:

sierot 
Kierat konny

Wysłany: 26-06-2009, 08:53   

Piotrex napisał/a:
Apel do mundurowych, zrobcie sobie kiedys malego pit stopa na skrzyzowaniu szpitalnej i czubinowa. :diabel:

I co, będą dawać mandaty za nieużywanie kierunkowskazów?

pawelblade 
Gwarek

Wysłany: 27-06-2009, 14:07   

Cytat:
I co, będą dawać mandaty za nieużywanie kierunkowskazów?

Raczej za przekraczanie prędkości (tam jest 40km/h) oraz przekroczenie dopuszczalnej masy (znak też sie znajduje z ograniczeniem do 2,5 t).

ygrek 
Mina

Wysłany: 29-06-2009, 16:28   

Korzystając z okazji że żniwa nadchodzą, chciałbym zaapelować do Policji żeby częściej (czyt. częściej niż wcale) przybyła w rejon Kościuszki i Janińskiej z suszarkami i pozbierała myto od co bardziej niecierpliwych driverów. Szczególnie na Janińskiej w okolicach serwisu FIAT-a i na Kościuszki na skrzyżowaniu z Nowym Światem 80 km/h to norma (wg moich szacunków - wymaga pomiaru ;) A więc żniwa czas zacząć. Panowie do dzieła :!:

sierot 
Kierat konny

Wysłany: 01-07-2009, 08:35   

W temacie właściwym. Nie powiem pewnie nic nowego, ale co ma na celu nagła zmiana z zielonego na czerwone w ciągu Goliana o godzinie 23, kiedy na Sienkiewicza nie oczekuje żaden pojazd? Pewnie spowolnienie mnie, żebym nie osiągnął niebezpiecznej prędkości? Tylko że ja jechałem 40-50 km/h i chciałem skręcić właśnie w Sienkiewicza...

przemo 
Żupa solna

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 01-07-2009, 08:55   

No coz moze to planowane jakos automatycznie zbey oswietlac inaczej miasto, tak nastrojowo na "czerwono"

PS też mnie kiedys to złapało po 24 :)

ygrek 
Mina

Wysłany: 02-07-2009, 06:08   

Nie wiem jak w Krakowie, bo rzadko tam jeżdżę po 23, ale jeszcze pare lat temu na pierwszych światłach w Wieliczce (tych Sienkiewicza/Asnyka) w nocy migały żółte, a teraz wszędzie czerwone/zielone całą dobę. Może jakieś mądre przepisy unijne?

Odpowiedz do tematu