Poprzedni temat «» Następny temat
Światła drogowe w Wieliczce
Autor Wiadomość
nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 04-05-2008, 16:20   

Madafaker, 29-11-2007 napisał/a:
W dniu dzisiejszym odbył się protest mieszkańców osiedla Bogucice związany z szeroko rozumianym bezpieczeństwem w trakcie poruszania się przez skrzyżowanie z drogą krajową nr 4...po zapewnieniu przez Pana Burmistrza potężnego wsparcia finansowego również na przedmiotowym skrzyżowaniu prawdopodobnie zostaną przez GDDKiA zamontowane światła...

I oto po 5-ciu miesiącach:

Dziennik Polski, 02-05-2008 napisał/a:
Przy groźnym skrzyżowaniu ul. Boguckiej z krajową trasą nr 4 w Wieliczce zamontowana zostanie sygnalizacja świetlna, wydzielone zostaną tam także lewoskręty. W tym roku powstanie też chodnik w rejonie „krzyżówki” i wzdłuż „czwórki” do ul. Łąkowej.
Prace kontynuowane będą w 2009r. (…)

Protest i godzinna blokada trasy, z listopada 2007, okazał się skuteczny.- Nie wiedzieliśmy, że sytuacja na tym skrzyżowaniu jest aż tak zła, sprawdzałem to osobiście - stwierdził Ryszard Żakowski - specjalista ds. bezpieczeństwa i organizacji ruchu drogowego GDDKiA.

(…) Koszt prac, które poprawią bezpieczeństwo przy obwodnicy Wieliczki, szacowany jest na ponad 0,5 mln zł. Inwestycja będzie finansowana w całości z budżetu GDDKiA.

Widocznie pan specjalista ds. biord nie unosił się zza biurka. Mieszkańcom Bogucic gratuluję skutecznego działania. Cieszy mnie, że inwestycję sfinansuje GDDKiA.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 09-07-2008, 19:44   

Tak sobie czytam i czytam plany rozwoju miasta na przyszłe lata i doszedłem do punktu poprawa bezpieczeństwa. Troszkę się zdziwiłem i już wyobrażam sobie korki w centrum biorąc pod uwagę sytuacje jaka powstała po wprowadzeniu obecnych sygnalizacji.
Co prawda sygnalizacja na skrzyżowaniu Grottgera i Piłsudskiego została chyba tylko czasowo przeniesiona w czasie w zwiazku z przesunieciem pieniędzy na inny cel, to w 2009 roku pozostały 2 projekty "poprawy bezpieczeństwa".

Mianowicie planuje się budowę sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach ulic:
Daniłowicza - Dembowskiego - Kuczkiewicza, za ok 350 tys zł
oraz
Matejki - Dembowskiego za ok 400 tys zł

sierot 
Kierat konny

Wysłany: 09-07-2008, 23:29   

Chyba już kiedyś pisałem, że to XXX do potęgi i marnowanie pieniędzy. Jeśli więc czyta to ktoś z władz miasta, zwracam się właśnie do niego: dziękujemy Ci SC Johnson!

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 10-07-2008, 18:51   

nietopesh napisał/a:
Tak sobie czytam i czytam plany rozwoju miasta na przyszłe lata i doszedłem do punktu poprawa bezpieczeństwa. Troszkę się zdziwiłem i już wyobrażam sobie korki w centrum biorąc pod uwagę sytuacje jaka powstała po wprowadzeniu obecnych sygnalizacji.
Co prawda sygnalizacja na skrzyżowaniu Grottgera i Piłsudskiego została chyba tylko czasowo przeniesiona w czasie w zwiazku z przesunieciem pieniędzy na inny cel, to w 2009 roku pozostały 2 projekty "poprawy bezpieczeństwa".

oraz

Najpierw niech oni wyremontuja nawierzchnie na Dembowskiego łącznie z remotem kanalizacji a pozniej bawia sie niepotrzebna sygnalizację, która jest tu akurat najbardzej potrzebna ruch samochodowy jest tak duzy ze biedni turyści nie moga przejść z parkingu na drugą strone ulicy....

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 10-07-2008, 21:23   

dzika79 napisał/a:
nietopesh napisał/a:

oraz

Najpierw niech oni wyremontuja nawierzchnie na Dembowskiego łącznie z remotem kanalizacji a pozniej bawia sie niepotrzebna sygnalizację, która jest tu akurat najbardzej potrzebna ruch samochodowy jest tak duzy ze biedni turyści nie moga przejść z parkingu na drugą strone ulicy....

No to cie pociesze troszkę ul Dembowskiego jest w planach na lata 2007 - 2009 a zarezerwowana kwota na ten cel to 1.220 tys zł, natomiast ul Daniłowicza w latach 2009 - 2010 wraz z ul Klaśnieńską za kwotę 550 tys zł, jaka jest zarezerwowana na ten cel.

PS: A na światłach na matejki będą kicały zające z Parku :diabel2:

dzika79 
Kierat konny

Wysłany: 12-07-2008, 09:38   

nietopesh to uradowałes mnie tylko ze o tym remoncie to ja słysze ju od zeszłego roku i tak jak piszesz "jest w planach na lata 2007 - 2009 "a to juz półrocze 2008 i co?....

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 12-07-2008, 14:21   

No to dobrze że słyszysz od tamtego roku bo w tamtym roku ustalono ten plan. Soją drogą prawdą jest że troszkę się ten czas im przez palce przelewa, a Dembowskiego to jednak dobry kawałek. Nie mniej jednak myślę że w samym 2009 roku się wyrobią, o ile procedury przetargowe itd pójdą szybko i sprawnie. Ewentualnie usłyszymy niebawem, iż w rozporządzeniu rady środki z remontu zostały przesunięte na inny cel - tfu tfu odpukać :diabel2: No chyba że miało by to być asfaltowanie drogi w Pawlikowicach :one: :diabel2:

gość
Gość
Wysłany: 12-07-2008, 19:04   

nietopesh napisał/a:
No chyba że miało by to być asfaltowanie drogi w Pawlikowicach

Nie bądź pazerny. Całkiem niedawno wyasfaltowali Ci chyba 59. Ale wracając do tematu.
Na mieście usłyszałem (na razie plotkę), że być może zamiast świateł na skrzyżowaniu Piłsudzkiego-Asnyka będzie rondo. Jeżeli się to potwierdzi to dobra wiadomość. Co do płynności ruchu nie ma nic lepszego niż ronda.

dzika79 
Kierat konny

Wysłany: 12-07-2008, 19:09   

gość napisał/a:
nietopesh napisał/a:

Nie bądź pazerny. Całkiem niedawno wyasfaltowali Ci chyba 59. Ale wracając do tematu.
Na mieście usłyszałem (na razie plotkę), że być może zamiast świateł na skrzyżowaniu Piłsudzkiego-Asnyka będzie rondo. Jeżeli się to potwierdzi to dobra wiadomość. Co do płynności ruchu nie ma nic lepszego niż ronda.

Eh te plotki juz od kiedy słysze na temat rond w Wieliczce...śmiechu warte :diabel2:

Tomek73 
Mina

Wysłany: 12-07-2008, 23:32   

Ronda na Piłsudskiego/Pola się chyba nie doczekasz -prywatni właściciele nie zgodzili sie na sprzedaż gruntów. Możesz o tym przeczytać http://www.wieliczka24.in...owe-vt1752.htm.
Jeszcze pewne (ale jak długo) ronda to Gdowska/Słowackiego/Dobczycka/Pola(Ochronka) i Krakowska/Kościuszki

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 13-07-2008, 08:10   

gość napisał/a:
nietopesh napisał/a:

Nie jestem pazerny, bo to że ostatnio zrobili to nie znaczy że zawsze robią - z 10 lat temu zrobili inną nr 48 zdaje się. Zwróć uwagę też na to że w Pawlikowicach znaczna część dróg jest w opłakanym stanie i nie posiada nawet dobrej nakładki tłuczniowej, a korzystają z nich coraz większe rzesze ludzi. Tak więc skoro przez ostatni czas robili wszędzie dookoła to może w końcu nadrobią straty, bo Pawlikowice to nie mieścina 200 osób jedna ulica.

Wracając do ronda na Piłsudskiego plotki jakie usłyszałeś się nie potwierdzą niestety, aczkolwiek to było by dobre rozwiązanie będzie w tym miejscu skrzyżowanie bezkolizyjne ze światłami, czyli będą wykonane pasy do lewo i prawo skrętu, oraz sygnalizacja sterująca w taki sposób, aby nie występowały kolizyjne ruchy.
Moje informacje nie pochodzą z plotek, ale z planu budowy.
Do poczytania na stronie Zarządu Dróg Wojewódzkich.

żywokost 
Skarbnik
żywokost

Wysłany: 14-07-2008, 13:24   

nietopesh napisał/a:
Do poczytania na stronie Zarządu Dróg Wojewódzkich.

Możesz podać link?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 14-07-2008, 22:17   

Ależ oczywiście że mogę - http://www.e-drogi.pl/zdw...=1786&Itemid=30

O ile dobrze pamiętam najciekawsze informacje były w pliku SWIZ.PDF albo w załączniku nr 1 do tego dokumentu.

A tak z ciekawości sprawdziłem i skrótowy opis brzmi tak:

Cytat:
- przebudowa skrzyżowania ul. Piłsudskiego z ul. Asnyka w m. Wieliczka –
zakres od km 37+090 – km 37+350 Rozwiązanie docelowe to skrzyżowanie
skanalizowane z sygnalizacją świetlną, krótkimi wyspami na przejściach dla pieszych.
Na wschodnim wlocie ul. Piłsudskiego należy przewidzieć osobny pas dla relacji
lewoskrętnej, na wlocie zachodnim ul. Piłsudskiego- osobny pas dla prawoskrętu, a na
wlocie ul. Asnyka dwa pasy ( po jednym dla relacji prawo i lewoskrętnej )

A jak ktoś poczyta to może i znajdzie coś więcej w tych papierach w odpowiedziach też są różne ciekawe rzeczy, dla niektórych.

gość
Gość
Wysłany: 15-07-2008, 08:09   

nietopesh napisał/a:
Wracając do ronda na Piłsudskiego plotki jakie usłyszałeś się nie potwierdzą niestety

Ja też cioci Kloci nie wierzę.
Ale pożyjemy, zobaczymy. Tak się szybko w koło zmienia. Wczoraj rzeczy niemożliwe w Wieliczce dzisiaj stają się całkiem realne.

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 09-09-2008, 20:25   

Cytat:
Kierowcy, którzy muszą przejechać trasę z Wieliczki do Krakowa stracili cierpliwość. - Wieliczka jest chyba jedynym miastem w Polsce, w którym roi się od sygnalizacji świetlnej - ocenia Marcin Nawrocki, kierowca forda, przedzierający się przez centrum miasta. - Tak samo na obwodnicy. Pięć świateł skutecznie utrudnia płynną jazdę - dodaje. […]

Do sprawy sygnalizacji świetlnej w Wieliczce powrócimy jutro. Chcemy, by wypowiedzieli się przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad i władze miasta.
Więcej: http://polskatimes.pl/gaz...iczce,id,t.html

Czekam do jutra, z niecierpliwością

Odpowiedz do tematu