Poprzedni temat «» Następny temat
Światła drogowe w Wieliczce
Autor Wiadomość
arash 
Solanka

Wysłany: 11-01-2008, 08:30   

oseczka napisał/a:
no to są tzw czujki :P Jak kiedyś z kolegą na wielickiej jechałam i się mrugało światłami to zaraz sie z czerwonego zrobiło zielone chodź dosłownie 15 sek wcześniej było zielone

tak to sa czujniki tzw. wideo-detekcja ale polega ona na wykrywaniu ruchu obiektów, a nie na mruganiu światłami. Nie ważne czy mrugasz światłami, czy trąbisz, ważne że poruszasz się, wtedy wideodetektory dokonują podziału obrazu, analizując poszczególne klatki „filmu” z kamer wykrywają zmiany w obrazie wywołane pojawianiem się pojazdów. Innymi słowy to "inteligentny" system, który umie rozpoznać ,w ktorych światłach i na ile włączyć zielone - ma to sens, kiedy jest więcej takich skrzyżowań z detektorami, na krótszych odcinkach, aby pomimo sygnalizacji świetlnej ruch był płynny - w Wieliczce jesteśmy naocznymi świadkami tych działań. :one:

arash 
Solanka

Wysłany: 11-01-2008, 08:40   

Debris napisał/a:
chodzi mi o taki dowód, że zostało to skosultowane z ekspertem

więc nie widzę problemu, dzwonisz do UMiG do sekretariatu, prosisz o przełączenie do kompetentnej osoby w tej sprawie (pewnie dział inwestycji), a następnie obywasz rozmowę tel. :one: zawsze tak robię, jak mnie coś nurtuję i nie zdarzyło mi się, zeby ktoś odpowiedział nie udzielam informacji. :diabel:

jadu 
Żupnik

Osiedle: Krzyszkowice
Wysłany: 13-01-2008, 22:32   

master7 napisał/a:
miejscowy napisał/a:
Kraków 800 tys. mieszkańców, Poczta Główna - światła wyłączyli i "jakoś" to idzie

Hehe, to jest efekt rodem ze Deli, stolicy Indii.
Czytałem swego czasu taki tekst że tam prawie w ogóle nie ma świateł. Wszyscy jeżdżą jak chcą: samochody, motory, riksze, rowery no i piesi. Jak się ponoć okazało śmiertelność w wypadkach w przeliczeniu na 100 mieszkańców jest niższa niż w większości stolic europejskich ;)

to nie prawda :P

w Delhi jest dużo świateł i generalnie są one przestrzegane przez kierowców, nie mniej pomagają one tylko na większych skrzyżowaniach, a tak to mimo panującej wolnej amerykanki zderzenia są sporadyczne, po wielu drogach poza miastem można spokojnie jechać 130km/h..wiem bo widziałem :)

pozdr
Jarek

ps. jak to wygląda w Indiach i Nepalu zapraszam do mojej fotogalerii - www.picasaweb.google.com/jdurbas

oseczka 
Zawalisko

Osiedle: Lekarka
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 16-01-2008, 00:30   

a ja mam pytanie nie wiecie kiedy ruszą wreszcie światła przy Piłsudskiego - Pocztowa - Czarnochowska (Goliana) i przy Goliana- Sienkiewicza - Legionów??

One tak słodko na pomarańczowo świecą :P

AdR 
Poprzecznia

Osiedle: W. Pola
Wysłany: 16-01-2008, 09:56   

oseczka napisał/a:
a ja mam pytanie nie wiecie kiedy ruszą wreszcie światła przy Piłsudskiego - Pocztowa - Czarnochowska (Goliana) i przy Goliana- Sienkiewicza - Legionów??

One tak słodko na pomarańczowo świecą :P

wolałbym osobiście, żeby dalej tak świeciły a nie utrudniały przejazd :029:

almayer 
Kierat konny

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 16-01-2008, 18:42   

przy klasztorze już stoją słupy, ciekawe czy będą czekać z uruchomieniem świateł przy cmentarzu na te przy klasztorze czy będą uruchamiać na raty

oseczka 
Zawalisko

Wysłany: 16-01-2008, 21:09   

almayer, jak na razie ustawia się kolejka do uruchamiania :P

1. Sienkiewicza - Legionów - Goliana
2. Piłsudskiego - Pocztowa - Czarnochowska

Jak wszystkie na raz włączą to znowu Wieliczka będzie jednym wielkim korkiem :P

Hmmmm
Gość
Wysłany: 16-01-2008, 21:42   

Oseczka nei jezdzisz samochodem to nie zycz drugiemu co tobie jest mile.
Oby wcale te swiatla nie ruszyly bo ma to taki sens ze szok.
Jedynie ten cmentarz czasami sie korkuje jak jakis XXX czeka az bedzie mial z obydwu stron 1 km wolnego miejsca

Tsubasa 

Wysłany: 16-01-2008, 22:54   

no ale w sumie to pomimo tych wszystkich niedogodnosci w postaci co rusz nowo stawianych swiatel to mam nadzieje ze jak juz powstanie odcinek autostradowy Krakow - Szarow, to odetchniemy z ulga, bo przynajmniej polowa obecnego ruchu pojedzie nowa droga..

a tak wogole to kiedy maja oddac ten odcinek do Szarowa? jezdze co jakis czas i widze ze tam ostro teren rownaja, ciezarowki smigaja, walce walcuja.. tylko na razie nie widze tych 40 mostow ktore ma tam jeszcze powstac..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 17-01-2008, 10:46   

Tsubasa napisał/a:
ze jak juz powstanie odcinek autostradowy Krakow - Szarow, to odetchniemy z ulga, bo przynajmniej polowa obecnego ruchu pojedzie nowa droga..

I tak i nie ;)
Nie zapominaj o prognozach zaludnienia gminy - te słynne 200 tysięcy.
Wydaje mi się że większość tych nowych osób będzie zamieszkiwała na południe od miasta na Pogórzu Wielickim. Właściwie ten proces już można zaobserwować. Praktycznie nie ma bocznej uliczki/drogi, gdzie by się nie budowało coś nowego.
Jakoś ci ludzie muszą przemieszczać się do pracy.
Obawiam się, że jak nie powstanie to południowe obejście to korki będą dalej.
Stoję codziennie rano na Rożnowej na przystanku i widzę jaka masa samochodów się przewala w stronę Wieliczki.

master771

oseczka 
Zawalisko

Wysłany: 17-01-2008, 11:25   

panie Hmmm...

Uważaj bo już mogę śmigać autkiem i zdarza mi się to LEGALNIE :P

A stanie na czerwonym w jakiejś wsi pod Krakowem uwierz że jest bardziej irytujące zwłaszcza że nie ma nikogo na drodze a ty musisz odstać swoje :/ Bo jakiś szkrab sobie chciał chyba przejść ale zrezygnował i poszedł dalej tą stroną co szedł :/ CHORE :/

sierot 
Kierat konny

Wysłany: 19-01-2008, 20:45   

master7 napisał/a:
Wydaje mi się że większość tych nowych osób będzie zamieszkiwała na południe od miasta na Pogórzu Wielickim. Właściwie ten proces już można zaobserwować. Praktycznie nie ma bocznej uliczki/drogi, gdzie by się nie budowało coś nowego.
Jakoś ci ludzie muszą przemieszczać się do pracy.
Obawiam się, że jak nie powstanie to południowe obejście to korki będą dalej.
Stoję codziennie rano na Rożnowej na przystanku i widzę jaka masa samochodów się przewala w stronę Wieliczki.

Po części racja. Już wcześniej podawałem swoją małą południową obwodnicę Wieliczki, która pozwala mi dojechać z końca Pawlikowic do skrzyżowania Krakowska - Kościuszki w jakieś 6 - 8 minut ;)

almayer 
Kierat konny

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 29-01-2008, 21:48   

dla tych co jeszcze nie wiedzą - światła pod cmentarzem działają. Dzisiaj o 17:30 było całkiem spokojnie, zobaczymy co się będzie działo w piątek po południu.

oseczka 
Zawalisko

Wysłany: 29-01-2008, 22:02   

o 9 rano też bez większych korków :P :) a pod pocztą nadal migają..

AdR 
Poprzecznia

Osiedle: W. Pola
Wysłany: 30-01-2008, 11:39   

oseczka napisał/a:
o 9 rano też bez większych korków :P :) a pod pocztą nadal migają..

i bardzo dobrze, niech ich nie włączają normalnie ;)

Odpowiedz do tematu