Poprzedni temat «» Następny temat
Serbia, Macedonia, Albania, czyli tropem tureckich toalet
Autor Wiadomość
Bronek 
Zawalisko

Osiedle: Boża Wola
Wysłany: 13-06-2013, 07:38   

solniak, mógłbyś być dumny, że zwiedziłeś kawał świata za tak niewielką kwotę, nie narażając przy tym w żaden sposób ani siebie ani rodziny na jakiekolwiek nieprzyjemności czy też brak spełnienia podstawowych potrzeb człowieka.

Brawo i gratulację. Zdradzisz, gdzie następny wypad, czy to tajemnica?

solniak 
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 13-06-2013, 09:17   

Bronek napisał/a:
solniak, mógłbyś być dumny, że zwiedziłeś kawał świata za tak niewielką kwotę, nie narażając przy tym w żaden sposób ani siebie ani rodziny na jakiekolwiek nieprzyjemności czy też brak spełnienia podstawowych potrzeb człowieka.

Moja Lepsza polemizowałaby z Tobą, bo dla niej namiot to poświęcenie. Dlatego zawsze jej mówię: "Albo namiot, albo Rabka" i to zamyka dyskusję.

Bronek napisał/a:
Zdradzisz, gdzie następny wypad, czy to tajemnica?

Jest kilka alternatyw. Najbardziej pociąga Turcja, ale teraz te manifestacje każą się zastanowić czy juz w tym roku.

Grecja lądowa (bo ceny promów na wyspy są absurdalnie wysokie) też mogłaby być - nie dlatego, że tak mnie pociąga, ale, że nie byłem.

Powtórka z tych wakacji, czyli zachodnia Serbia, Czarnogóra i reszta Albanii też mnie pociąga.

A jak życie mnie zmusi do czegoś bliższego, to chyba wtedy Czechy.

Dużo ciekawych, niedrogich rejonów wokół...
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

sprox
Mina

Wysłany: 13-06-2013, 11:18   

solniak napisał/a:
Ale to jest prawda, że zostajac w domu, i tak część kasy wydamy na media, oraz przy okazji niespodziewanego wypadu do galerii handowej, jak również wykonamy ileś tam kilometrów autem do sklepu, babci, itp., co przy 25 dniach przełozy się na konkretną kwotę.

Pelna zgoda, z tym, ze mialem na mysli to, ze te oszczednosci sa napewno wyzsze niz podane przez Ciebie 300-500zl w ciagu 23 dni

solniak napisał/a:
Ale mógłbym sie wstydzić, że tak dużo, czy że tak mało?

Nie mnie oceniac sumy (bom nie ksiegowy). Cieszylo mnie, ze moglem poznac ceny kawy przydroznej, wynajecia lodki, lodow na patyku, biletu muzealnego, rekodziela targowego etc.
Wielu piszacych pomija jakiekolwiek wzmianki o cenach, tak jakby zakupy nie byly jedna z fajnych stron podrozy :)

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 13-06-2013, 11:19   

sprox napisał/a:
mialem na mysli to, ze te oszczednosci sa napewno wyzsze niz podane przez Ciebie 300-500zl w ciagu 23 dni

To już zależy od konkretnej rodziny.
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

wieliczanin 
Siuda Baba

Wysłany: 13-06-2013, 16:51   

Jestem pełen podziwu dla Pana za wyprawę i relację. Z niecierpliwością czekałem na kolejne odsłony. Może pominąłem ale ile czasu poświęcił Pan na przygotowanie eskapady o ile można spytać?

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 13-06-2013, 18:11   

Cieszę się, że sie podobało.

Jesli mówimy o przygotowaniu, to najwyżej takim polegającym na wyszukiwaniu tego, co można i chce się zobaczyć, bo reszta, czyli pakowanie, przygotowanie samochodu, i tym podobne, to standardowo, jak przy zwykłych myślę wczasach (na takowych nie byłem i nie chcę być, więc za bardzo nie wiem).

Najgorzej było ze wschodnią Serbią, bo to kraj kiepsko opisany w przewodnikach i faktycznie trzeba przedrzeć się przez wiele obcojęzycznych stron internetowych, aby wyszukać te różne atrakcje przyrodnicze.

A takie Queparo w Albanii za bardzo nie figuruje nawet w internecie jako rzecz warta zobaczenia.

Juz dzisiaj wiem, że mimo skrupulatnych szperań i starań, ze dwie fajne rzeczy we wschodniej Serbii i ze trzy w południowej Albanii mi "umknęły"...

Ile to grzebanie mogło trwać? Dziś trudno mi ocenić. Może tydzień przed wyjazdem? O niektórych miejscach, tak znanych jak Berat, Ochryda lub inne miejsca UNESCO, wiedziałem już wcześniej.

Zwykle do ostatniego momentu nie do końca wiem gdzie pojadę, więc trudno jakoś szczególnie wcześniej się przygotować. Raz już tak było, że był plan obejrzeć Słowenię, a z powodu panującej tam akurat pogody, wyszła Dalmacja. (Widzę, że wątek jeszcze nie wylądował w śmietniku zapomnienia: http://www.wieliczka24.in...cja-vt4380.htm)

sprox
Mina

Wysłany: 14-06-2013, 09:27   

Zainspirowany Twa epicka opowiescia, postanowilem w nastepnym tygodniu pokonac taka oto trase (dolot i wylot Dubrownika - calosc 8 dni).
Wiem zes juz zmeczony, ale prosbe mam taka:
- czy moglbys z tej trasy wymienic miejsca, gdzie byles (ja sobie juz o nich doczytam w Twojej relacji) oraz miejsca (oprocz Dubrownika), gdzie nie byles (te sobie doczytam w necie)?
Sorry, ze dokladam roboty.

Bronek 
Zawalisko

Wysłany: 14-06-2013, 09:31   

sprox, to od razu zakładaj temat i opowiadaj od samych przygotowań bo to bardzo ciekawa sprawa jest a do tego robi się gotowy przewodnik na fajną wyprawę.

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 14-06-2013, 09:55   

Patrząc na Twoją mapkę, to byłem w Dubrovnik, Kotor, Berat, Ochryda.
W pozostałych nie byłem. Ale są jedną z opcji na ten rok. :-)

Na samym początku tej relacji masz zresztą mapę, a co widziałem w Dalmacji jest tu:

Rozumiem, że w Dubrovniku chcesz auto pożyczyć?
Jak na 8 dni to dosyć ambitny plan.

sprox
Mina

Wysłany: 14-06-2013, 11:12   

Dzieki za info.
Jezeli chodzi o auto, to bardzo lubie wypozyczac auto, ale na wyspach (bo da sie je latwo spenetrowac i ceny wypozyczenia sa niskie - z wyspy trudno ukrasc samochod, wiec wypozyczalnie nie zyluja cen :) )
TYm razem plan jest malo ambitny - jest to wycieczka Itaki, kupiona za psie pieniadze.
Dolot samolotem, potem autokar, 2 posilki w cenie, a cena to 1599 zl.
8 dni to ambitny itin, ale ja lubie kolekcjonowac nowe kraje - tym razem doloze 3 (Albanie, Macedonie i Czarnogore; w Chorwacji juz bylem). Nie chwalac sie zbytnio, bąknę tylko, ze zwiedzilem juz ponad 60 krajow. :/

Bronek 
Zawalisko

Wysłany: 14-06-2013, 11:18   

sprox napisał/a:
Nie chwalac sie zbytnio, bąknę tylko, ze zwiedzilem juz ponad 60 krajow. :/

Wymień ze 3, Twoim zdaniem najciekawsze czy najbardziej egzotyczne.

Ja wczoraj przeglądałem sobie właśnie ceny wakacji i Itaka ma super niskie ceny na Turcję. Zdarzyło mi się na 7 dni widzieć All-inclusive za nawet 1000 zł - w czerwcu! Ładnie biura tracą na Turcji przez tamtejszą sytuację.

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 14-06-2013, 13:09   

60 robi wrażenie...

sprox
Mina

Wysłany: 17-06-2013, 22:44   

Pytanie mam o wymiane walut:
-Macedonia i Albania: wymieniales euro na denary i leki?
-Chorwacja: chyba trzeba wymienic obowiazkowo na kuny?
-Czarnogora nie ma wlasnej waluty, ma euro (niby nieoficjalnie, ale z cicha akceptacja Unii Europejskiej)

Odpowiedz szybko, jesli mozesz, bo wyjezdzam w czw rano :)

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 17-06-2013, 22:58   

sprox napisał/a:
-Chorwacja: chyba trzeba wymienic obowiazkowo na kuny?
Wszedzie zaplacisz Euro, choc nieco stratnie.
I popraw blad w stopce.

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 18-06-2013, 07:04   

Nie kupuję euro, by je wymieniać, bo to podwójny spread do zaplacenia i ryzyko oszustwa w kantorach. Natomiast wiozę trochę za sobę na wszelki wypadek jakbym kartę zgubił. Zawsze korzystam z bankomatów. Jest ich tam naprawdę mnóstwo.

Co do walut w tych krajach, to sie nie mylisz.
Ale pierwszy raz słyszę o obowiązku wymiany na kuny w Chorwacji! To chyba jakies złe wspomnienia z okresu Jugosławii...

Czarnogóra owszem ma euro.

Odpowiedz do tematu