Poprzedni temat «» Następny temat
Rewitalizacja miasta - Rynek Górny i reszta
Autor Wiadomość
raphalsky 
Mina

Wysłany: 11-07-2012, 12:24   

master7 napisał/a:
Wynik, w miarę przyzwoity chyba, jak na popularność turystyczną Rynku Górnego. 200 wejść oznacza jedno wejście co kilka minut...

Tyle, że takie dane niewiele mówią bo trzeba pamiętać o początkowym większym zainteresowaniu mieszkańców, trzeba by też mieć przed oczami wykresy dzienne, nawet godzinowe itd... wiadomo też że więcej wejść jest w trakcie jakiś tam imprez typu ostatni koncert.
I jeszcze trzeba by odczekać parę miesięcy.
Inna sprawa co jest rozumiane jako "wejście". Ktoś, kto nie umie obsługiwać tego urządzenia może nabić nawet i kilkadziesiąt takich "wejść", podobnie przy ostatniej słonecznej pogodzie, gdzie na ekranie prawie nic nie widać w ciągu dnia.

Z moich obserwacji (byłem ostatnio kilka razy na Rynku) wynika, że malowidło oglądają zarówno Wieliczanie (spotkałem znajomych) jak i turyści spoza miasta (np. obcokrajowcy). Odnośnie liczby 'wejść' - na dwoje babka wróżyła. Z jednej strony ktoś może wysyłać kilka zdjęć (czy to świadomie czy przez nieumiejętność) ale chyba częściej zdarzają się przypadki, że ludzie robią zdjęcia własnym sprzętem, zwłaszcza jeżeli przy urządzeniu zbierze się kilka osób i powstaje mała kolejka. Wówczas 'na urządzeniu' nie mamy zarejestrowanych odwiedzin.

Pozdrawiam,
raphalsky

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 11-07-2012, 12:55   

Z tego co zauważyłem Pani ze stanowiska MSIT nie ma wiele pracy, mogłaby stawiać kreseczki w zeszycie ;)

master771

raphalsky 
Mina

Wysłany: 11-07-2012, 13:10   

master7 napisał/a:
Z tego co zauważyłem Pani ze stanowiska MSIT nie ma wiele pracy, mogłaby stawiać kreseczki w zeszycie ;)

Też o tym pomyślałem ale... ktoś do niej w końcu podchodzi i... statystyka wówczas musiałaby być zaburzona :)

Pozdrawiam,
raphalsky

sprox
Mina

Wysłany: 11-07-2012, 23:20   

raphalsky napisał/a:
Z moich obserwacji (byłem ostatnio kilka razy na Rynku) wynika, że malowidło oglądają zarówno Wieliczanie...

Byloby ok, gdyby Wieliczka byla panstwem-miastem; jest tylko miastem, wiec:
http://www.polonistyka.fi...rt=1059&lang=pl
Tu tez mozna zerknac:
http://www.polonistyka.fi...rt=1059&lang=pl
A doglebna analiza tu:
http://www.sciaga.pl/teks...ielkiej_litery/

G.N 
Groty kryształowe
spoźniony:)

Osiedle: Sienkiewicza
Wysłany: 12-07-2012, 09:52   

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-07-2012, 21:58   

nacomito napisał/a:
Gołębie przeniosły się na Sochę z okolcowanej podczas remontu Kingi. Efektem jest polakierowany wzdłuż Sochy chodnik. To w trosce o niego zakładają szpilki. Ciekaw jestem, gdzie teraz przeniosą się skrzydlate s'rajdy
I tu zaskoczenie. Golebie siedza w scisku miedzy kolcami na gzymsie Sochy. Jaja. :D

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 12-07-2012, 22:32   

ArturSosin napisał/a:
I tu zaskoczenie. Golebie siedza w scisku miedzy kolcami na gzymsie Sochy. Jaja.

Konserwatorów zabytków czeka teraz kolejny etap. Elektryczny pastuch.

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 21-07-2012, 07:49   

A może wystarczy taką maszyną wstawić w Wieliczce ????

http://www.youtube.com/wa...d&v=R8RIqJLUYSE

solniak 
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 19-08-2012, 20:32   

Zrobiłem dzisiaj wieczorny spacer po mieści. Kilka refleksji:

1) Czy mi się zdaje, czy coś zaczęło się dziać wokół szyldów sklepowych? Miałem wrażenie, że niektóre poznikały i pojawiły sie nowe...

2) Na placyku przed Szybem Regis straszny smród. Czy aby od toalet w kultowym okraglaku? Kultowy okragląk, skoro nie da sie wyburzyć, można by wpisać w atmosferę tego miejsca przez wymianę okien, drzwi i dachówki, oraz zmiane kolorystyki.

3) Rynek Górny. Ktoś się orientuje dlaczego nie odremontowano wielkiej kamienicy na lewo od Pomarańczarni Przychockich?

4) Aleja Jana Pawła II. Czemu odmalowano tylko jeden z dwóch bloków stojących między Szybem Daniłowicza a Zamkiem?

5) Park przy Szybie Daniłowicza. Znowu straszny smród, nawet większy niż przed Regisem na odcinku wjazd na parking - budynek Szybu Daniłowicza. Musieliśmy z żoną uciekać. Od toalet chyba aż na tak duży obszar by nie zalatywało? Barycz już tu chyba nie dochodzi?!

6) Słynne kwietniki z epoki dudajskiej, które przewędrowały z Rynku Górnego na początek Aleji JP II, zostały pozbawione złotej obręczy. Z korzyścią dla estetyki.

7) Wszystki tablice informujące o zabytkach w Wieliczce konsekwentnie pomijają Pałac Konopków, oraz była Synagogę i cmentarz żydowski. W przypadku tych dwóch pozostałych mogę zrozumieć, że władze miasta się wstydzą stanu tych zabytków, ale o co chodzi z Pałacem Konopków?!
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

sprox
Mina

Wysłany: 19-08-2012, 21:23   

solniak napisał/a:
Zrobiłem dzisiaj wieczorny spacer po mieści.

To sie w pale nie miesci, ze nic o tym nie wiedzialem :D .
Wiedzac, chcialbym moze zagadac do Twego lustrujacego oblicza o tym, czemu skasowales moj post o Szczyrzycu, jego browarze i produkcie.
solniak napisał/a:
4) Aleja Jana Pawła II. Czemu odmalowano tylko jeden z dwóch bloków stojących między Szybem Daniłowicza a Zamkiem?

Kazdy blok ma swa odrebną, ustawowowo ustanowioną, wspolnotę mieszkaniową.
Jedna wspolnota miala budzet na remont, druga nie. Miasto nie dalo nic.
solniak napisał/a:
5) Park przy Szybie Daniłowicza. Znowu straszny smród

Jest tam system nawadniania podziemnego zieleni. Wzorem panstw arabskich wykorzystuje sie w tym celu tzw. wode zuzytą. Swiatli włodarze nie ogarnęli, niestety, różnicy, miedzy nawadnianiem pustyni a nawadnianiem glinek podkarpackich.

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 19-08-2012, 22:08   

sprox napisał/a:
czemu skasowales moj post o Szczyrzycu, jego browarze i produkcie.

A skąd miałbym pamiętać... Najpewniej nie miał nic wspólnego z wątkiem w którym był.
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 20-08-2012, 06:23   

Cytat:
3) Rynek Górny. Ktoś się orientuje dlaczego nie odremontowano wielkiej kamienicy na lewo od Pomarańczarni Przychockich?

Właściciel się nie zgodził.
Cytat:
5) Park przy Szybie Daniłowicza. Znowu straszny smród, nawet większy niż przed Regisem na odcinku wjazd na parking - budynek Szybu Daniłowicza. Musieliśmy z żoną uciekać. Od toalet chyba aż na tak duży obszar by nie zalatywało? Barycz już tu chyba nie dochodzi?!

Remontują cały kolektor kanalizacyjny na terenie warzelni. Po remoncie smród powinien ustąpić.
Cytat:
6) Słynne kwietniki z epoki dudajskiej, które przewędrowały z Rynku Górnego na początek Aleji JP II, zostały pozbawione złotej obręczy. Z korzyścią dla estetyki.

Jakie 2 lata temu złomiarze pozbyli się tych szpecących detali.
Cytat:
7) Wszystki tablice informujące o zabytkach w Wieliczce konsekwentnie pomijają Pałac Konopków, oraz była Synagogę i cmentarz żydowski. W przypadku tych dwóch pozostałych mogę zrozumieć, że władze miasta się wstydzą stanu tych zabytków, ale o co chodzi z Pałacem Konopków?!

Tablice o zabytkach przygotowywała kopalni a nie miasto :)

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 20-08-2012, 07:52   

przemo napisał/a:
Właściciel się nie zgodził.

Nie zgodził się wyłożyć własnej kasy? Bo chyba nie miał nic przeciwko by miasto wyłożyło?

przemo napisał/a:
Jakie 2 lata temu złomiarze pozbyli się tych szpecących detali.

Zatem wiemy kto odpowiada za estetykę w Wieliczce...

przemo napisał/a:
Tablice o zabytkach przygotowywała kopalni a nie miasto

I co? Kopalnia postanowiła zignorować siedzibę IPN i Żydów?!

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 20-08-2012, 07:58   

Cytat:
Nie zgodził się wyłożyć własnej kasy? Bo chyba nie miał nic przeciwko by miasto wyłożyło?

Nie wnikam.
Cytat:
Zatem wiemy kto odpowiada za estetykę w Wieliczce...

to w Wieliczce jest estetyka ?
Cytat:
I co? Kopalnia postanowiła zignorować siedzibę IPN i Żydów?!

jeżeli chodzi o IPN to nie wiem, ale synagoga to chyba raczej nei jest miejsce warte uwagi. Jej stan wskazuje raczej na katastrofę budowlaną niż zabytek

kszpakik
Solanka

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 21-08-2012, 22:51   :-)

Aleksander napisał/a:
Interes przede wszystkim Gminy Wieliczki, może gdyby ktoś wyszedł z inicjatywą to Gmina Żydowska dofinansowała by renowację odbudowę. Lepiej jest nie zrobić nic.

jak najbardziej popieram. doskonały pomysł.

Odpowiedz do tematu