Problemy z komunikacją na południu gminy |
Autor |
Wiadomość |
HuHuHu
Żupnik
|
Wysłany: 16-12-2014, 13:34
|
|
|
B1 przez Grabówki a R1 przez Sierczę i Klaśnieńską zjeżdża na Janińską, tak też byłoby w porzadku. Z tego co wiem autobusy od stycznia mają jeździć co pół godziny, nie wiem czy to nadal aktualne, ale wtedy autobus z Byszyc i Raciborska będą wyjeżdżały równo, co oznacza, że Grabówki będą miały 4 autobusy na godzinę jeżdżace parami, wtedy najlepszą opcją byłoby puszczanie ich na zmiane, raz jeden przez Grabówki a a drugi Klaśnieńską na dół a potem na odwrót. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 16-12-2014, 13:40
|
|
|
HuHuHu napisał/a: | Sierczę i Klaśnieńską |
Tam jest tylko 2,5 tony i osuwisko - chyba się nie da. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
Majka
Żupnik
|
Wysłany: 16-12-2014, 13:59
|
|
|
No nie wierzyłam ze dozyje czasow gdy dojade na swoją górkę normalnym autobusem w godnych warunkach, a nie w busie na jednej nodze. Bardzo mnie to cieszy, tylko dlaczego oba autobusy przez Grabówki??? Słusznie ludzie piszą, ze R1 powinien jechać 'normalną' trasa czyli Dobczycką. Jeśli jest to zwiazane z ochroną "Daru Bożego" i innych lokalnych busow, to mysle ze nie potrzebnie się martwą, bo zawsze będą chętni którzy wolą jechać jednym busem bez przesiadki, no i jednak chyba szybciej. A ja na stare lata marze o godnych warunkach transportu- marze, ze moge zjechać i wyjechać na góre z wózkiem dziecięcym czy rowerkiem i nie musze sie stresować czy się zmieszcze o wózku z dzieckiem juz nie wspominając! To może zrozumieć tylko ten kto sie nadojeżdzał od strony Rożnowej począwszy na południe busem do pracy z rana do Krakowa. A i powrót po południu zwłaszcza na przykład latem po południu tylko dla ludzi ze zdrowym krązeniem survival |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 16-12-2014, 22:10
|
|
|
Kiotari co z tego że 2.5 tony jak jeżdżą tam auta niekiedy 40 tonowe z ceglami 😃 |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 17-12-2014, 10:18
|
|
|
Majka napisał/a: | Jeśli jest to zwiazane z ochroną "Daru Bożego" i innych lokalnych busow, to mysle ze nie potrzebnie się martwą, bo zawsze będą chętni którzy wolą jechać jednym busem bez przesiadki, no i jednak chyba szybciej. |
W godzinach szczytu do dworca w Krakowie chyba jednak wariant z autobusem B1/R1 i pociągiem jest szybszy. Natomiast dojazd na UJ, AGH, AR, UP w okolice Matecznego i Aleji TrzechWieszczów - tutaj Dar-Bus będzie absolutnie niezagrożony w mojej opinii - bo jednak bez przesiadki.
Piotrex napisał/a: | Kiotari co z tego że 2.5 tony jak jeżdżą tam auta niekiedy 40 tonowe z ceglami |
Lubię takie teksty
Odpowiem tak: Co z tego że jeżdżą - to nie powód aby akceptować łamanie przepisów. Albo usuwamy znak i niech jeździ kto chce - albo dążymy do tego aby prawo było przestrzegane. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 17-12-2014, 15:45
|
|
|
kiotari napisał/a: | [chyba jednak wariant z autobusem B1/R1 i pociągiem jest szybszy. Natomiast dojazd na UJ, AGH, AR, UP w okolice Matecznego i Aleji TrzechWieszczów - tutaj Dar-Bus będzie absolutnie niezagrożony w mojej opinii - bo jednak bez przesiadki.
|
Jeśli Dar-Bus przetrwa...
Jeśli B1/R1 utrzymają się to przecież odbiorą pasażerów wszystkim innym. Skorelowanie do kilku minut przyjazdów busów i pociągów minimalizuje niewygodę przesiadki.
Cena też jest oczywiście istotna. Bilet szkolny na B1/R1 + KM wychodzi taniej niż Dar-Bus.
Nie wolno też zapominać że Majchrowski może wykonać obietnicę wyborczą i zabronić busom wjazdu do centrum.
Jak dla mnie za dużo niewiadomych - zobaczymy jak to się rozwinie, ale nie wykluczam wariantu w którym niektóre linie lokalne busów zwyczajnie znikną z rynku. |
|
|
|
|
Majka
Żupnik
|
Wysłany: 17-12-2014, 16:00
|
|
|
Bus jest firma prywatna, która szybciutko dostosuje sie do potrzeb rynku. A doczekać się na miejski autobus z Wieliczki? - niech ktoś mnie skoryguje jesli sie myle- dwadziescia pare lat? bezcenne... |
|
|
|
|
HuHuHu
Żupnik
|
Wysłany: 17-12-2014, 17:25
|
|
|
Pani pracująca w kolei jechała dzisiaj w autobusie i nieco rozjaśniła sprawę. Autobus przede wszystkim nie ma nic wspólnego z MPK!! Jest to tylko i wyłącznie sprawa Kolei Małopolskich. Bilet miesięczny ma kosztować 150 zł a jednorazowy 5,80-będzie można na nim jeździć przez 6 godzin koleją i autobusem. Oczywiście wszystkie zniżki ustawowe są honorowane. Pani podkreślała, że nie jest to żadna komunikacja gminna (MPK itd.) tylko część kolei i mówiła że na razie nie było mówione nic o bilecie tylko do Wieliczki, jednak wiedzą że wiele osób jedzie tylko do Wieliczki, może będą jakieś rozmowy na ten temat. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 17-12-2014, 18:14
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Jeśli Dar-Bus przetrwa... |
Mam niejasne przeczucie, że Dar-bus sobie poradzi....
On przecież jeździ z Dobczyc i Wiśniowej. I jeździ do samego centrum Krakowa, gdzie ma własny parking. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Majka
Żupnik
|
Wysłany: 17-12-2014, 19:33
|
|
|
Teraz to i ja nic nie rozumiem, autobus którym nie moge sobie zjechać do Wieliczki i wyjechac zamiast gniesc sie w busie. Przystanki w powrotną stronę tylko dla wysiadających.
I znowu góra absurdu, tak jakby do wieliczki zjezdzali tylko ludzie na pociąg do Krakowa a reszta się nie liczy.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. Najwiecej skorzystają nie mieszkańcy tylko turysci, ktorzy sobie beda mogli wygodnie dojechac i wrocic pociagiem do samego centrum Krakowa. |
|
|
|
|
HuHuHu
Żupnik
|
Wysłany: 17-12-2014, 20:20
|
|
|
Z tymi przystankami tylko dla wysiadających to raczej tylko wina błędnie opisanych tabliczek. Dzisiaj jadąc z Wieliczki normalnie ludzie wsiadali po za przystankiem wieliczka kopalnia soli. |
|
|
|
|
snejk04
Bałwan solny <<---->>
Osiedle: W.Pola/Kraków, os.Widok
|
Wysłany: 17-12-2014, 20:40
|
|
|
Tabliczki na pewno są właściwe, po prostu kierowcy, jak przypuszczałem, przymykają oczy na takie rzeczy. |
_________________ Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa |
|
|
|
|
HuHuHu
Żupnik
|
Wysłany: 17-12-2014, 21:07
|
|
|
Ale jaki to miałoby sens, skoro jeśli ktoś chciałby sobie podjechać dajmy na to z Sierczy do Raciborska, wsiada do autobusu i musi kupić bilet, nie jedzie za darmo=zysk dla przewoźnika. Jeśli byłoby tak jak mówisz byłoby to chyba jakieś wyższe ekonomiczne osiągnięcie. Zapytam przy okazji kolejnej podróży. |
|
|
|
|
Tom
Sztolnia
|
Wysłany: 18-12-2014, 12:33
|
|
|
Majka napisał/a: | Teraz to i ja nic nie rozumiem, autobus którym nie moge sobie zjechać do Wieliczki i wyjechac zamiast gniesc sie w busie. Przystanki w powrotną stronę tylko dla wysiadających.
I znowu góra absurdu, tak jakby do wieliczki zjezdzali tylko ludzie na pociąg do Krakowa a reszta się nie liczy.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. Najwiecej skorzystają nie mieszkańcy tylko turysci, ktorzy sobie beda mogli wygodnie dojechac i wrocic pociagiem do samego centrum Krakowa. |
No i to jest właśnie problem. Obecnie jest OK a nawet jeszcze lepiej bo za przejazd liniami B1 i R1 nie jest pobierana opłata za przejazd. Jednak jak wiemy, ta promocja potrwa tylko do końca tego roku. Z tego co widzę, z autobusów korzysta trochę osób. Jednak jak się lepiej przypatrzeć nie się to raczej pasażerowie pociągu. We wtorek w autobusie R1 startującym o godzinie 16.38 z przystanku Wieliczka Rynek Kopalnia, tylko jedna pasażerka kontynuowała podróż po przesiadce z pociągu. Pozostałe osoby, a było ich trochę nie przyjechały do Wieliczki pociągiem. Może z czasem się to zmieni. Jednak jest sporo osób, które chcą i nadal będą chciały dojeżdżać tymi autobusami tylko do Wieliczki.
Co będzie po Nowym Roku z liniami B1 i R1? Zapewne zostanie wprowadzona opłata za przejazd. Będzie można skorzystać z biletu łączonego "Koleje Małopolskie i Komunikacja Miejska". Cena tego biletu: N 5.40 U 2.70. Będzie też można wykupić miesięczny na pociąg i autobus B1/R1.
Jednak nie będzie możliwości skorzystania z autobusów R1 i B1 na podstawie biletów aglomeracyjnych "Komunikacji Miejskiej". Czyli bilety za 4 zł i 2 zł a także inne nie będą w tych autobusach uznawane. Zapewne też nie będą obowiązywały uprawnienia do bezpłatnych przejazdów, z których można skorzystać z autobusach "Komunikacji Miejskiej" np.: przejazd bezpłatny dla osób po 70 roku życia, czy dla dzieci z rodzin 4+.
Uważam, że lepiej będzie jeżeli te autobus trafią do sieci "Komunikacji aglomeracyjnej", czyli będą funkcjonować na zasadzie jak autobusy 204, 243 czy też 304. Wówczas wykupując bilet normalny aglomeracyjny na dwie linie (78zł.) będzie można dojechać także w rejon Ronda Matecznego czy Alei Trzech Wieszczów ( bilet na autobus z Byszyc / Raciborska oraz na 304). Wtedy będzie też można tymi autobusami swobodnie dojechać do Wieliczki oraz przemieszczać się w obrębie wiosek.
Teraz tak jak wspomniał snejk04 kierowcy autobusów przymykają oko, ale obowiązuje zasada że w kierunku Byszyc/ Raciborska wejście do pojazdu jest możliwe tylko na przystanku początkowym (Wieliczka Rynek Kopalnia). Pozostałe przystanki na trasie są dla wysiadających. Z kolei w kierunku Wieliczki wsiąść można na każdym przystanku, natomiast wyjście z pojazdu jest przewidziane tylko na końcowym przystanku. Taką informację też usłyszałem dzwoniąc do dyspozytora. Więc tabliczki nie są błędnie opisane;)
Oczywiście gdyby te autobusy trafiły do sieci komunikacji aglomeracyjnej, dla pasażerów korzystających także z pociągu - nic się nie zmieni. Będzie też można skorzystać z biletów za 5.40 i 2.70, ponieważ trafiły one do cennika komunikacji miejskiej. Będzie też można wykupić miesięczny na autobus i pociąg. |
_________________ Tomcio |
|
|
|
|
|