Przesunięty przez: master7 30-08-2012, 12:15 |
Policja w Wieliczce cz. I |
Policja w Wieliczce działa: |
Świetnie |
|
11% |
[ 2 ] |
Dobrze |
|
52% |
[ 9 ] |
Raczej źle |
|
11% |
[ 2 ] |
Beznadziejnie |
|
23% |
[ 4 ] |
Trudno powiedzieć |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 17 |
Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 26-07-2007, 06:58
|
|
|
Generalnie wszędzie jest teraz preferowane wyższe wykształcenie...ktoś widocznie uznał iż ukończone, wspomniane przez Ciebie kierunki bedą przydatne w Naszej firmie...choć zapomniałeś zapewne o najważniejszym...PRAWO... |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
jerzy.jan
Bałwan solny
Osiedle: MARDIMEX
Wiek: 74 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 283 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 26-07-2007, 08:20 Re: ten temat jest realizowany też.
|
|
|
B.Czyżowska napisał/a: | witam
Tym tematem też już zaczynam się zajmować patrz. czyżby następna KPINA z demokracji. - sprawa dotyczy tym razem gimnazjum wielickiego.
A w poniedziałek sama zamieniłam kilka słów z osobą p.o. w Wieliczce od.... kwietnia stanowisko kierownicze. Usłyszałam ''' to zależy od burmistrza do kiedy będę'''.
Zapraszam też do wskazywania nieprawidłowości. Listę co prawda kilku nieprawidłowości już mam ale.....nie jest ona zamknięta. |
Z tym postem Pani Czyżowska trafiła pod niewłaściwy adres. |
|
|
|
|
jerzy.jan
Bałwan solny
Osiedle: MARDIMEX
Wiek: 74 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 283 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 26-07-2007, 08:28
|
|
|
Madafaker napisał/a: | Myślę iż w niedalekiej przyszłości pozwolę Sobie / za zgodę moich przełożonych /, przedłożyć Państwu "suche" dane statystyczne obrazujące Nasz ogrom pracy w skali miesięcznej...jest on porażający. |
Dotychczasowe głosy na forum wskazują, że lektura może być wielce pouczająca.
Mam nadzieję, że twoich szefów długo nie trzeba prosić o zgodę na uruchomienie "kroniki".
Spóźnione ale serdeczne życzenia z okazji minionego święta.
Zdziwiony jestem, że prasa na ten temat milczała. |
|
|
|
|
kasia
Solanka
Osiedle: centrum
|
Wysłany: 26-07-2007, 09:09
|
|
|
Mada... w czasie dni Kingi nie miałam możliwości porozmawiania z opiekunami psów {choć miała być taka możliwość}ponieważ odbyło się to bardzo szybko !! Czy osoby te mogłyby podzielić się swoimi doświadczeniami itd na forum ?? Sądze że wiele osób chciało by się dowiedzieć jakie piesy i opiekunowie mają osiągnięcia ,cele ,usłyszeć paru wskazówek i rad na temat psów.Czy planujecie Państwo po wakacjach spotakania z dziećmi w szkołach , a nawet po ustaleniach z dyrektorami szkół rownież co da wiekszy efekt jeśli chodzi o dzieci przedszkolne z rodzicami na tematy dot. niebezpieczeństw jakie przynoszą bezpańskie psy oraz złe wychowanie własnych .Bardzo poważny problem który ostatnio zagraża coraz częściej[pogryzienia ,zagryzienia dzieci przez własne psy ]!!!!! Majac tak wykwalifikowanych instuktorów [pokazy to eksponują] powinno się ich wykorzystywać do kwesti edukacyjnych. |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 26-07-2007, 09:26
|
|
|
kasia napisał/a: | Czy planujecie Państwo po wakacjach spotakania z dziećmi w szkołach , a nawet po ustaleniach z dyrektorami szkół rownież co da wiekszy efekt jeśli chodzi o dzieci przedszkolne z rodzicami na tematy dot. niebezpieczeństw jakie przynoszą bezpańskie psy oraz złe wychowanie własnych . |
Oczywiście że tak...będzie to robione m.in.w ramach akcji "Bezpieczna Droga Do Szkoły"...myślę iż niejako przy "okazji" można wrócić do...
Cytat: | Program edukacyjny "CZY PSY MUSZĄ GRYŹĆ" adresowany jest do dzieci, młodzieży i dorosłych. Program ten za cel stawia sobie zapobieżenie powstawania coraz częstszych wypadków dotkliwych pogryzień przez psy. Przygotowany został przez Zakład Szkolenia Przewodników i Tresury Psów Centrum Szkolenia Policji z/s w Sułkowicach...
W trakcie realizacji programu jego uczestnicy poznają min.:
- rodzaje agresji psów,
- zagrożenia jakie mogą wystąpić ze strony omawianych czworonogów,
- zasady postępowania w sytuacjach agresywnego zachowania się psa.
Pies wystraszony- objawia chęć podporządkowania się, uniknięcia konfrontacji i zagrożenia.
Kontakt wzrokowy krótki bezpośredni, uszy stulone, tułów opuszczony, język liże pysk dominującego psa, kąciki warg odsunięte do tyłu, łapa podniesiona, ogon opuszczony (może lekko merdać).
Pies demonstruje lęk poddanie się i podporządkowanie silniejszemu - uszy stulone, ogon podkulony, pies unika bezpośredniego kontaktu wzrokowego, nos i czoło gładkie, kąciki warg cofnięte, pies przewraca się na grzbiet odsłaniając brzuch i gardło.
Pies wystraszony, podrażniony może zaatakować - uszy stulone, sierść na grzbiecie zjeżona, tułów opuszczony, ogon podkulony, nos zmarszczony, wargi lekko opuszczone, kąciki warg odsunięte do tyłu.
Pies zaprasza do zabawy, może poszczekiwać z radości - uszy podniesione, ogon podniesiony, pysk otwarty, język wysunięty, przednia część tułowia opuszczona, przednie łapy zgięte.
Zwierzę zdecydowanie dominujące, oznajmiające o swojej przewodniej pozycji i grożące atakiem w wypadku sprowokowania - uszy nastawione do przodu, nos zmarszczony, wargi podniesione, widać białe zęby, kąciki warg wysunięte do przodu, łapy sztywne, tułów poddany lekko do przodu, ogon podniesiony i zjeżony, włos na grzbiecie zjeżony.
Pies staje się czujny, ponieważ coś w jego otoczeniu zaabsorbowało jego uwagę - oczy szeroko otwarte, uszy nastawione do przodu, ogon w pozycji poziomej (nie sztywny i nie zjeżony), pysk zamknięty, tułów lekko poddany do przodu, łapy wyprostowane, oparte na czubkach pazurów.
W ostatnich latach wzrosła moda na posiadanie ras obdarzonych z natury dużą siłą, mających bronić swoich właścicieli i ich mienia. Skutkuje to jednak coraz częstszymi wypadkami pogryzienia ludzi przez psy. Statystyka wykazuje, że najliczniejszymi ich sprawcami są zwykłe kundle. Na drugim miejscu znajdowały się owczarki niemieckie, a na trzecim jamniki. Cztery pogryzienia, ale bardzo dotkliwe spowodowały psy rasy rottweiler.
Należy przypomnieć, iż posiadanie czworonoga niesie ze sobą obowiązek odpowiedzialności za poczynania swojego psa jak również znajomości podstawowych przepisów dot. czworonogów, np. art. 108 Kodeksu Wykroczeń mówi:" Kto szczuje psem człowieka podlega karze..."
|
kasia napisał/a: | Czy osoby te mogłyby podzielić się swoimi doświadczeniami itd na forum ?? |
Na to nie mamy wpływu...jest to ich indywidualna sprawa...nawet nie wiem czy posiadają domowy dostęp do netu... |
|
|
|
|
Cop
Sztolnia
|
Wysłany: 26-07-2007, 09:57
|
|
|
Witam
Nie wiem , może niedokładnie czytam ,ale nie pamiętam głosu na tym forum , czy ten pokaz sie podobał , czy nie . Chyba był to chyba pierwszy w małopolsce pokaz agresji psa demonstrowany na ulicy , tak blisko tłumu . Ocena tego pokazu , jest na tyle dla mnie istotna , że inaczej odbierają go oglądający , inaczej demostrujący go , chiałym wiedzieć co trzeba zmienić , co poprawić , w jaki sposób spełnić oczekiwania widzów .
Nie jest to co prawda najistotniejszym prioryretem w naszych codziennych zadaniach , urządzanie pokazu , ale jak sami pewnie wiecie , pokazy takie są pewnego rodzaju atrakcją poprawiającą wizerunek społeczny policji .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
B.Czyżowska
Bałwan solny
|
Wysłany: 26-07-2007, 10:35 psy.
|
|
|
witam
1. Muszę powiedzieć, że celowo wybierałam wyjście na pokazy psów policyjnych. Co prawda syn dopytywał mnie po drodze czy nie będzie jak na ''Dniach Organizacji Pozarządowych'' że cyt,,, będzie można podziwiać panoramę Wieliczki z podnośnika wozu strażackiego z OSP Wieliczka ''' a tej atrakcji niestety nie było.
Występowi psów policyjnych towarzyszyło pospolite ruszenie chyba prawie wszystkich osób na placu. Szkoda , że nie było drugiego psiaka(ten był chyba jeszcze młody). Wrażenia z pokazu sprawności psa policyjnego przeniósły się do mnie do domu obiektem treninu jest teraz nasz pies.
2. Na drugim miejscu w inf. statystycznej - jest owczarek niemiecki - jako pies niebezpieczny. To jest statystyka . Ja mam zupełnie odmienne zdanie. Uważam, że jest to naprawdę jedyny pies dla dzieci. Cierliwy, nieagresywny, chętny do zabawy. Dzieci mające kontakt z psem uczą się dobroći, opiekuńczości a jeszcze pies potrafi ''jak naprawdę ma już dośc'' - ustalić granice w zabawie. Ponadto mając psa i dzieci w domu te ostatnie uodparniają się alergicznie.
U mnie jest innego rodzaju problem - nie wolno prawdopodobnie skarcić dzieci (płacz)w obecności psa - nie próbowaliśmy. Jest zaraz pies obok i nie jestem pewna czy nie byłby zaraz na czyichś plecach.
3. Informacja dla miłośników psów. Mam już deklarację Pana weterynarza w Wieliczki (obok Biedronki) na współpracę w zakresie ''psich tematów''. Ten Pan jest też sędzią w zawodach psich zaprzęgów. Będziemy się zajmować dla odmiany hauski.(inf. będzie we właściwym czasie). |
|
|
|
|
kasia
Solanka
Osiedle: centrum
|
Wysłany: 26-07-2007, 19:43
|
|
|
P.Cop jeżeli chodzi o niedokładnośc w czytaniu to chyba jest !!a głosu na temat pokazu to naprawdę nie potrzeba Pochlebnych postów gdy przeczyta się cały tamat policja w Wieliczce jest 100% Psy SĄ WASZĄ CHLUBĄ i macie się czym pochwalić bo właśnie takie pokazy oraz spotkania podnoszą wizerunek Policji a o to naprawdę ciężko!!! Brakowało mojej skromnej osobie PSA o którym pisaliście tego na tgz BOMBY oraz było to wyjątkowo za krótko, nie było możliwości konwersacji. Miałam już możliwość zobaczenia tego psa w Podolanch{mam nadzieje że się nie mylę} potwierdziło to moje zdanie iż zrobił na mnie większe wrażenie niż Mistrz Polski na Wystawie Psów w Krakowie!!!!! Takie pokazy oraz spotkania z instruktorami którzy są w takim stopniu wyszkoleni prowadzą do tego co pisze B.CZYŻOWSKA tj,pospolite ruszenie ,przenoszenie do domu zachwytu!! Gdyby były spotkania edukacyjne o których pisałam wcześniej z młodzieżą oraz dorosłymi na tematy zagrożeń dot.psów byłyby one tak samo odbierane{przyniosły by efekt odbiorczy} i przynoszone do domu !! GRATULUJE!! |
|
|
|
|
Mariusz
Siuda Baba Mariusz
Osiedle: Kościuszki
|
Wysłany: 26-07-2007, 20:03
|
|
|
Witam wróciłem wczoraj z krótkiego urlopu i niestety nie miałem możliwości z dzieciakami uczestniczyć na Dniach Kingi oraz na Pokazie. ale wśród moich znajomych oraz rodziny ZACHWYT choć byli rozczarowani również jak napisała KASIA czasem pokazu!!!! Co do reszty byli pod wrażeniem. Jeżeli ma któś więcej zdjęc [dzieki TARDAS}z pokazu lub nawet filmik opublikujcie je .I jak wam panowie ma się nie podnosić wizerunek mając tak wyszkolone psy oraz osoby które je szkolą TRZEBA SIĘ CHWALIĆ BO MACIE CZYM !! co innego wam podniesie wizerunek w oczach społeczeństwa jak nie np.TO !!!!Na dodatek robiąc to w tak niebezpiecznych warunkach jak pisze COP Co do tego co pisała poprzedniczka jeśli chodzi o spotkania z rodzicami na temety wychowania psów oraz z niebezpieczeństwa jakie przynoszą psy jestem w 100% ZA .Moje dziecko uczesniczyło kiedyś w takim spotkaniu w Szkole {Krzyszkowice}z opiekunem i jego pieskiem po przyjściu do domu choć to małe dziecko już nam dawało uwagi np.dot.karmienia zwierząt !!! To poważne informacje które mogłby zostać przekazane przez osoby które wiedzą bardzo dużo o psach ich wyszkoleniu,zachowaniu itd . O pogryzieniach przez psy coraz więcej słyszymy!!!Jeżeli czyta forum ktoś z władz powiatowych to mógłby takie spotkania zorganizować z pomocą POLICJI!!!! |
|
|
|
|
miki
Zawalisko
Wiek: 48 Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 702 Skąd: gm. Wieliczka
|
Wysłany: 26-07-2007, 20:47
|
|
|
Plany mamy ambitne odnośnie tego co chcemy zrobić ,bo edukacji dzieci, młodzieży, a nawet dorosłych nigdy nie jest za dużo. Mamy tylko nadzieję , że starczy nam sił, a przede wszystkim życia by coś zmienić. Musimy też robić robotę z której nas rozliczają. ( statystyka i jeszcze raz statystyka ). Czasu brakuje nam jak nigdy;) |
|
|
|
|
almayer
Kierat konny
Osiedle: Szymanowskiego
|
Wysłany: 26-07-2007, 21:11
|
|
|
Cop napisał/a: | chiałym wiedzieć co trzeba zmienić , co poprawić , w jaki sposób spełnić oczekiwania widzów | pokaz naprawdę fantastyczny, widać że pies z ochotą wykonuje "swoją pracę" i jest naprawdę posłuszny, jego przewodnik też wie jak pokazać umiejętności psa.
Jeśli chodzi o coś do porawienia, to spoza szpaleru policjantów, strażaków i strażników miejskich niewiele było widać, zastanawiam sie czy nie dało się tego pościgu zakończyć na ogrodzonym barierkami parkingu, wówczas widoczność była by lepsza |
|
|
|
|
miki
Zawalisko
Wiek: 48 Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 702 Skąd: gm. Wieliczka
|
Wysłany: 26-07-2007, 21:22
|
|
|
Z innej beczki. Planujemy przeprowadzić wkrótce- najprawdopodobnej we wrześniu akcję Miesiąc Odpowiedzialnej Sprzedaży.
W ramach kampanii skierowanej do sprzedawców powiatu wielickiego za pośrednictwem policji, straży miejskiej i innych podmiotów postaramy się trafić z informacją o grożących karach i sposobach odmawiania sprzedaży wyrobów tytoniowych nieletnim. Będziemy również spotykaś się z nauczycielami i uczniami szkół gimnazjalnych propagując niepalenie tytoniu przez osoby niepełnoletnie. |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 27-07-2007, 06:48
|
|
|
Mariusz napisał/a: | Jeżeli ma któś więcej zdjęc [dzieki TARDAS}z pokazu lub nawet filmik opublikujcie je |
Tutaj masz więcej zdjęć...<== |
|
|
|
|
Cop
Sztolnia
|
Wysłany: 27-07-2007, 09:49
|
|
|
Witam
Dzięki wszystkim za głosy , poprawie sie w czytaniu "Kasiu " , widocznie coś mi umknęło , prosze tylko na przyszłość bez tej literki "P" przed moim longinem , nie jest ze mnie jeszcze takie ....wapno
Ostatnie zdanie jeszcze tylko o pokazie , jego czas był ograniczony ze względu na miejsce , czyli konieczność zamknięcia ulicy , pies pirotechniczny był w planach , chcielismy wykorzystać scene do ukrycia pozorowanego ładunku , ale niestety czas ,czas i jeszcze raz czas . Organizator dał nam 15 minut , faktem , jest , że sami nie zgłosiliśmy do organizatora ile czasu chcemy . ale jak to sie mówi , uczymy sie na błędach . Następny będzie lepszy .
Acha , wczoraj intensywnie policjanci spacerowali po plantach i parku Mickiewicza popołudniu , nie wiem czy ktoś ich widział , ale to kolejny odzew na głosy miedzy innymi z tego forum
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Mariusz
Siuda Baba Mariusz
Osiedle: Kościuszki
|
Wysłany: 27-07-2007, 16:24
|
|
|
Jeżeli chodzi o moje zdanie na temat patroli pieszych mam nieco odmienne ponieważ jak piszą policjanci w Wieliczce są kadrowe braki !!! To nie jest tak ogromna aglomeracja jak Kraków itd spacerować to można sobie z rodzinką po pracy ,bo życie pokazuje że kiedy panowie sobie tak spacerują po parku może być pilnie potrzebna pomoc policji np. w okolicy cmentarza i myślę że czas reakcji na zagrożenie będzie porażający i powiem wiecej zagrażający bezpieczeństwa mieszkańców i bezprawie .W pojeżdzie Panowie ci by byli po ok 5 min a tak.......................{szkoda gadać} Wolę tego nie komentować Kiedy potrzebował bym pilnie pomocy[oby nie było takiej sytuacji] nie chciałbym się dowiedzieć dzwoniąc po pomoc iż musze czekać np 30 min bo policjanci idą pieszo. Z tego co mi wiadomo w Krakowie patrole piesze wykonują przeważnie dzielnicowi oraz odrabiający wojsko . I to ma sens .Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|