Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
24-01-2008, 09:06
Plan Zagospodarowania Przestrzennego
Autor Wiadomość
maciek_m
Warzelnik

Wysłany: 23-04-2012, 20:45   

Nie ma się co łudzić. nasz kraj sam wymusza na obywatelach kombinatorstwo.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 23-04-2012, 20:48   

Cytat:
nasz kraj sam wymusza na obywatelach kombinatorstwo.

Niestety nie, my mamy we krwi kombinatorstwo.
W innych krajach jak czegos nie mozna, to ludzie nie szukaja obejscia, a w Polsce jest odwrotnie, zanim dowiedza sie ze czegos nei mozna, juz znaja obejscie.

kmc 
Kierat konny

Osiedle: Krzyszkowice=>Os. Bogucice
Wysłany: 23-04-2012, 21:12   

maciek_m napisał/a:
Nie ma się co łudzić. nasz kraj sam wymusza na obywatelach kombinatorstwo.

Ja bym tak do końca tego kombinatorstwem nie nazwał. Gramy po prostu kartami, które rozdają nam nasi decydenci. Sztuka polega na tym aby nie dać się ograć.

Każdy widząc co się dookoła nas obecnie dzieję, a mam tu na myśli rozgrywki na szczytach władzy, które to bezpośrednio uderzają w ludzi pragnących się tu budować ma do wyboru czekać i obserwować rozwój wydarzeń czy wybrać drogę dość krętą, ale zgodną z obecnym prawem.

Ja osobiście jeszcze poczekam, bo nie jestem sam. Mam młodsze rodzeństwo, które tak samo jak ja liczy na możliwość budowy już na budowlanej działce. Na pewno jednak nie mam zamiaru czekać do uxranej śmierci i omawianą alternatywę zostawiam sobie w rezerwie.

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 24-04-2012, 07:12   

kmc napisał/a:
Jeżeli chodzi o wykazanie że jest się w posiadaniu co najmniej hektara ziemi rolnej to zakładając że się go fizycznie nie posiada trzeba wydzierżawić brakującą część.

Nie jestem taki pewien czy dzierżawa wchodzi w grę. Gdyby tak było to taki myk byłby już dawno znany i szeroko stosowany jako obejście MPZP w całym kraju, bo przecież zaraz by sie pojawili potencjalni dzierżawcy itd.
Raczej trzeba być właścicielem wieczystym tego 1 ha. Resztę kto chce niech sobie poczyta w internecie, wystarczy w Google wpisać "zabudowa siedliskowa"
Zresztą odbiegamy chyba od tematu, bo kogo stać na kupno 1ha w okolicach Krakowa;)

master771

kmc 
Kierat konny

Wysłany: 24-04-2012, 09:15   

Cytat:
master7 napisał/a:
Nie jestem taki pewien czy dzierżawa wchodzi w grę. Gdyby tak było to taki myk byłby już dawno znany i szeroko stosowany jako obejście MPZP w całym kraju, bo przecież zaraz by sie pojawili potencjalni dzierżawcy itd.

W Wydziale Rolnictwa powiedzieli mi że dzierżawa wchodzi w grę.
Na dodatek podsunęli mi pomysł że po wybudowaniu budynku mogę w każdej chwili rozwiązać umowę dzierżawy. Prawo nie działa wstecz, a budynek stoi :) .

Znalezione w google:

Kto wg prawa jest rolnikiem?

Rolnikiem według przepisów obowiązującego prawa jest osoba, która dysponuje gruntem o powierzchni co najmniej 1 ha w formie własności, wieczystego użytkowania czy dzierżawy i ma odpowiednie kwalifikacje. Zgodnie z art. 6 ust. 3 pkt. 1 o kształtowaniu ustroju rolnego osoba fizyczna ma odpowiednie kwalifikacje, jeżeli:

uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze albo wykształcenie średnie lub wyższe (wykładnia gramatyczna tego przepisu jest niejasna. Niektórzy uznają, iż każdy stopień wykształcenia musi mieć profil rolniczy, inni natomiast uważają, że obowiązek profilu rolniczego dotyczy jedynie szkoły zasadniczej, a wymóg przepisu art. 6 spełniony jest po ukończeniu jakiejkolwiek szkoły średniej lub wyższej) lub
osobiście prowadziła gospodarstwo rolne albo pracowała w gospodarstwie rolnym przez co najmniej pięć lat.

http://muratordom.pl/praw...a,132_3520.html

Aśik
Kopacz

Wysłany: 18-05-2012, 18:31   

kmc napisał/a:
master7 napisał/a:
Nie jestem tu specem ale wydaje mi się, kwestie zabudowy siedliskowej określają odrębne przepisy.
Jeśli w MPZP ni nie ma na ten temat, to powinno się stosować przepisy ogólne, czyli te inne.
Ale jak mówię to musisz sobie sprawdzić.

Tak. Plan planem, ale jeżeli tak jak już to wcześniej napisałem dysponujesz hektarem ziemi rolnej
możesz wnioskować o budowę budynku gospodarczego lub mieszkalno-gospodarczego. To "lub" piszę tu nie przypadkiem ponieważ w geodezji powiedzieli mi że mogę od razu wybudować budynek mieszkalno-gospodarczy natomiast w Starostwie że najpierw musi to być budynek gospodarczy, a po odbiorze przez nadzór budowlany można wnioskować o rozbudowę budynku o część mieszkalną.

Nie muszę tu chyba pisać że projekt budynku można tak przygotować żeby później w tej części gospodarczej mieć ładnie urządzony(e) pokój (pokoje). ;)

Dziś byłam w Geodezji zapytać o budowę zagrodową ( posiadam pond hektar, więc nie ma z tym problemu), gdzie urzędnik poinformował mnie, że takie sprawy należy załatwiać w Wydziale budownictwa. Tam skierowali mnie do dziennika podawczego. Pani na dzienniku podawczym oznajmiła mi, iż w Gminie Wieliczka NIE MA MOŻLIWOŚCI BUDOWY ZAGRODOWEJ powołując się, że istnieje taki zapis w obecnym planie zagospodarowania.

Byłam u źródła i dostałam zupełnie inną informację!!!
Jak w końcu jest ?
Nie rozumiem skąd tak dwie sprzeczne informacje.

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 18-05-2012, 19:22   

Aśik napisał/a:
Jak w końcu jest ?
Nie rozumiem skąd tak dwie sprzeczne informacje.

Trzeba isć do kierownika bo widac niedouczona kadrę :diabel2:
Najlepiej na piśmie poprosić o wydanie decyzji, zadzwon do prawnika i zapytaj jak to zrobić aby na miejscu dowiedzieć się co jest grane bo podatnik niestety marnuje swój czasi pieniądze latajac po urzędach w których widac nikt nic nie wie...

sprox
Mina

Wysłany: 19-05-2012, 11:17   

Aśik napisał/a:
Pani na dzienniku podawczym oznajmiła mi, iż w Gminie Wieliczka NIE MA MOŻLIWOŚCI BUDOWY ZAGRODOWEJ powołując się, że istnieje taki zapis w obecnym planie zagospodarowania.

Takiej Pani nalezy powiedziec tak:
Z calym szacunkiem dla slowa mowionego, szczegolnie dla slowa mowionego przez Pania, ale slowo pisane jest bardziej jednoznaczne - prosze wiec uprzejmie, aby Pani natychmiast pokazala mi taki zapis w planie zagospodarowania przestrzennego.
Tak, tak, na pewno Pani go ma pod reka, skoro tak ochoczo Pani go cytuje.
Co? Nie ma go Pani?
Ozez Ty, to prosze mi nie utrudniac zlozenia wniosku o wydanie decyzji, w koncu jest Pani, laskawa Pani, tylko dziennikiem podawczym, wiec co ja podaje, to Pani ma brać :D

kmc 
Kierat konny

Wysłany: 20-05-2012, 16:16   

Aśik napisał/a:

Z całym szacunkiem dla Pani z dziennika podawczego ale nie nazwał bym jej zbyt kompetentną. :)

PS
Wydaje mi się że większość urzędasów zna przepisy i zdają oni sobie sprawę z tego że poprawna informacja petenta w tym temacie otworzyła by małą puszkę pandory.

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 21-05-2012, 07:54   

Aśik napisał/a:
NIE MA MOŻLIWOŚCI BUDOWY ZAGRODOWEJ powołując się, że istnieje taki zapis w obecnym planie zagospodarowania.

Trzeba było się zapytać, gdzie ten zapis jest.
A na poważniej to z tego co wiem gmina może jedynie określić inną ilość wymaganego areału pod taka zabudowę. Zabronić raczej nie może.

master771

kmc 
Kierat konny

Wysłany: 22-05-2012, 17:58   

Ciekawy artykulik przeczytałem...
Tyle że w to co jest w nim napisane nie bardzo chce mi się wierzyć. Przynajmniej nie prędko. :)

http://finanse.wp.pl/kat,...ml?ticaid=1e7ea

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 22-05-2012, 19:09   

Juz o tym byla mowa rok lub dwa temu. Tak siedza i mysla. Potem sie wycofuja z myslenia. Potem wymyslaja uwalnianie zawodow, potem sie wycofuja. Potem wymyslaja ustawe zdrowotna, potem sie wycofuja.... I tak sie ciezko pracuje w rzadzie.

kmc 
Kierat konny

Wysłany: 22-05-2012, 20:32   

Myślą że jak rzucą jakiś ochłap to wiara w to uwierzy i sondaże do góry podskoczą. Ot cała Polska polityka.

rych77 
Kopacz

Wysłany: 23-05-2012, 06:41   

kmc napisał/a:
Ciekawy artykulik przeczytałem...
Tyle że w to co jest w nim napisane nie bardzo chce mi się wierzyć. Przynajmniej nie prędko. :)

http://finanse.wp.pl/kat,...ml?ticaid=1e7ea

Nawet jesli by weszła w życie możliwość budowy bez pozwolenie to najwięcej skorzystają osoby w gminach, w których nie ma Planu Zagospodarowania, bo tam buduje się na WZ i wydanie pozwolenie na budowę zależy od urzędnika. Tam gdzie ten Plan Zagospodarowania jest określone są tereny, na których można się budować. Więc jeśli działka jest rolna prawdopodobnie nie będzie można tam wybudować domu :/ Niestety nawet jeśli by weszła taka ustawa niewiele może pomóc osobom mającym działkę rolną :/

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 23-05-2012, 09:36   

Budowanie bez pozwolenia to chwyt marketingowy. Chyba, że faktycznie bardzo zliberalizują, oby bez przegięcia, bo może to pozwalić to na szaloną zabudowę i zamiast hotelu forum będzie osiedle apartamentowców i żadnych narzędzi do zablokowania tego typu inwestycji.

Co do budowy bez pozwolenia. Robiłem wjazd z ulicy, na co już nie trzeba było zezwolenia, wystarczyło zgłoszenie. Ale do zgłoszenia trzeba było dodać tyle papierów/zgód/projektów etc, że w sumie na jedno wychodziło. I miesiąc czekania na ewentualne veto kontra miesiąc czekania na pozwolenie. W sumie bez różnicy dla inwestora.

Odpowiedz do tematu