Przesunięty przez: master7 24-01-2008, 09:06 |
Plan Zagospodarowania Przestrzennego |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 29-11-2010, 12:15
|
|
|
master7 napisał/a: | Pojawiło się z BIP
Zarządzenie Nr 212/2010 Burmistrza Miasta i Gminy z dnia 10 listopada 2010 r.
w sprawie: Rozpatrzenia uwag do projektu miejscowego planu zagospodarowania Miasta i Gminy Wieliczka - obszar A
http://www.wrotamalopolsk...dzenieNr212.pdf
Większość uwag została rozpatrzona negatywnie. |
Ok, teraz pytanie w stylu co by było gdyby: złożyłem wniosek, a nie ma go na liście w ww. dokumencie? |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 29-11-2010, 13:56 Re: plan - partactwo
|
|
|
Jaco napisał/a: | Zgłaszałem uwagi do ostatniej wersji planu. Wniosek złozyłem 3 listopada i drugi 8 listopada. Ich przedmiotem były inne zagadnienia i nieprawidłowości a na strone BIP ze zdziwieniem stwierdziłem, że mam taka samą odpowiedż. Czyli było "Kopiuj-wklej"
Jak otrzymam w formie pisemnej ten bełkot pomyślę o następnych krokach włącznie ze zaskarżeniem do sądu zatwierdzonych w taki skandaliczny sposób planu. |
Na tym etapie jedynie możesz zawiadomić(!)wojewodę o nieprawidłowościach w przygotowywaniu i uchwalaniu planu.Musisz się pospieszyć ponieważ wojewoda ma tylko miesiąc na zawetowanie ustawy rady gminy.Późniejsze działania to tylko NSA i to tylko do roku czasu,a procedura jest długa i kosztowna. |
_________________ Ewita |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 29-11-2010, 13:59
|
|
|
Bartek napisał/a: | master7 napisał/a: | Pojawiło się z BIP
Zarządzenie Nr 212/2010 Burmistrza Miasta i Gminy z dnia 10 listopada 2010 r.
w sprawie: Rozpatrzenia uwag do projektu miejscowego planu zagospodarowania Miasta i Gminy Wieliczka - obszar A
http://www.wrotamalopolsk...dzenieNr212.pdf
Większość uwag została rozpatrzona negatywnie. |
Ok, teraz pytanie w stylu co by było gdyby: złożyłem wniosek, a nie ma go na liście w ww. dokumencie? |
Tak nie powinno być.No chyba,że wysłałeś go 8.11 poleconym i dotarł po uchwaleniu planu.Jeżeli tak było to daj mi znać wykorzystam to.Takie uchwalenie planu jest sprzeczne z prawem i wojewoda go uchyli. |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 29-11-2010, 14:05
|
|
|
nacomito napisał/a: | Jaco, urząd nie ma obowiązku indywidualnego powiadamiania wnioskodawcy i tego nie czyni. Jedynym dokumentem w tej sprawie jest zarzadzenie burmistrza w sprawie rozpatrzenia uwag do projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. |
Urząd ma za to obowiązek w uwagach przedstawić dlaczego tak a nie inaczej rozpatrzył daną uwagę.Poza tym uwagi do drugiego wyłożenia zostały umieszczone na stronie biuletynu już po uchwaleniu planu.Myślę,że to było celowe działanie,ponieważ jeżeli i do tych uwag ludzie napisaliby odwołania to po drugim wyłożeniu niezaakceptowanym przez społeczeństwo projekt jeszcze raz musiałby iść do opracowania.A tutaj cichaczem i w tempie expresowym zostało wszystko uchwalone. |
|
|
|
|
Jaco
Warzelnik
Osiedle: Środmieście
|
Wysłany: 29-11-2010, 20:26
|
|
|
Ewita napisał/a: | nacomito napisał/a: | Jaco, urząd nie ma obowiązku indywidualnego powiadamiania wnioskodawcy i tego nie czyni. Jedynym dokumentem w tej sprawie jest zarzadzenie burmistrza w sprawie rozpatrzenia uwag do projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. |
Urząd ma za to obowiązek w uwagach przedstawić dlaczego tak a nie inaczej rozpatrzył daną uwagę.Poza tym uwagi do drugiego wyłożenia zostały umieszczone na stronie biuletynu już po uchwaleniu planu.Myślę,że to było celowe działanie,ponieważ jeżeli i do tych uwag ludzie napisaliby odwołania to po drugim wyłożeniu niezaakceptowanym przez społeczeństwo projekt jeszcze raz musiałby iść do opracowania.A tutaj cichaczem i w tempie expresowym zostało wszystko uchwalone. |
Dziekuję za informacje już dziś siadam nad pismem do wojewody, oby tylko miał czas na zapoznanie się z treścią bo przecież czeka go II tura wyborów |
|
|
|
|
Krakuska
Groty kryształowe
|
Wysłany: 29-11-2010, 20:52
|
|
|
Ewita napisał/a: | Nord napisał/a: | Patrząc obiektywnie należy pamiętać, że do Planu składa się wnioski i to one sa rozpatrywane przy tworzeniu Planu, uwagi składa się w drugim etapie i winny być one wynikiem ew. nieuwzględnionych wniosków. Oczywiście często dopiero wówczas ludzie się budzą. Jak zestawić pewnie kilka tysięcy wniosków z odrzuconymi uwagami to nie wygląda to źle. W tego typu dokumencie nie ma praktycznie możliwości uwzględnić wszystkie uwagi. |
Byłam na ostatniej radzie gminy,gdzie uchwalali nowy plan zagospodarowania terenu.Został uchwalony ,ponieważ nasi radni opierali się tylko na słowach blondyny z biura projektów, a ona zrobiła wszystko,aby ten plan przeszedł.W wypowiedzi swojej użyła szantażu słownego-jak nie podpiszecie to w plecy kasa i 3 lata opracowań.Tylko,że te opracowania były robione na starych,nieaktualnych mapach.9.11"na kolanie "zostały zmienione tak aby plan przeszedł.Naiwność i beztroska a nawet niekompetencja radnych jest zatrważająca.Wnioski ludzi to jest pic .Tylko od burmistrza humoru zależy czy uwaga zostanie uznana czy też nie.Radni wierzyli projektantom "na słowo"i pomimo przedstawienia wielu niezgodności w tym planie zagłosowali za uchwaleniem.Za nasze pieniądze wyszedł bubel prawnie nie do ruszenia.A w tym wszystkim najśmieszniejsze jest to,że gminy nie stać na żadne inwestycje ponieważ tonie w długach po same uszy.Nawet kolektory słoneczne dla indywidualnych gospodarstw upadły z braku pieniędzy.Niestety ci sami ludzie znowu nami rządzą i to jest tragedia!!!!!!!! |
Wreszcie ktoś miał odwagę to napisać. Dzięki Mądra Kobieto! |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 30-11-2010, 16:36
|
|
|
Jaco napisał/a: | Ewita napisał/a: | nacomito napisał/a: | Jaco, urząd nie ma obowiązku indywidualnego powiadamiania wnioskodawcy i tego nie czyni. Jedynym dokumentem w tej sprawie jest zarzadzenie burmistrza w sprawie rozpatrzenia uwag do projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. |
Dziekuję za informacje już dziś siadam nad pismem do wojewody, oby tylko miał czas na zapoznanie się z treścią bo przecież czeka go II tura wyborów |
Wojewoda sam osobiście tego nie sprawdza.Od tego ma wytypowane osoby, które przekazują ew.błędy do prawników.Możesz powołać się na ustawę o planach zagospodarowania terenu, w której to napisano wszystko na temat projektowania i uchwalania takiego planu.Poszukaj w googlach tej ustawy ,na pewno ją znajdziesz.Lepiej ją przeczytać i powypisywać poszczególne artykuły,bo tylko prawne odstępstwa od danego artykułu mogą przyczynić się do zawetowania tego bubla |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 30-11-2010, 16:38
|
|
|
Krakuska napisał/a: | Ewita napisał/a: | Nord napisał/a: | Patrząc obiektywnie należy pamiętać, że do Planu składa się wnioski i to one sa rozpatrywane przy tworzeniu Planu, uwagi składa się w drugim etapie i winny być one wynikiem ew. nieuwzględnionych wniosków. Oczywiście często dopiero wówczas ludzie się budzą. Jak zestawić pewnie kilka tysięcy wniosków z odrzuconymi uwagami to nie wygląda to źle. W tego typu dokumencie nie ma praktycznie możliwości uwzględnić wszystkie uwagi. |
Byłam na ostatniej radzie gminy,gdzie uchwalali nowy plan zagospodarowania terenu.Został uchwalony ,ponieważ nasi radni opierali się tylko na słowach blondyny z biura projektów, a ona zrobiła wszystko,aby ten plan przeszedł.W wypowiedzi swojej użyła szantażu słownego-jak nie podpiszecie to w plecy kasa i 3 lata opracowań.Tylko,że te opracowania były robione na starych,nieaktualnych mapach.9.11"na kolanie "zostały zmienione tak aby plan przeszedł.Naiwność i beztroska a nawet niekompetencja radnych jest zatrważająca.Wnioski ludzi to jest pic .Tylko od burmistrza humoru zależy czy uwaga zostanie uznana czy też nie.Radni wierzyli projektantom "na słowo"i pomimo przedstawienia wielu niezgodności w tym planie zagłosowali za uchwaleniem.Za nasze pieniądze wyszedł bubel prawnie nie do ruszenia.A w tym wszystkim najśmieszniejsze jest to,że gminy nie stać na żadne inwestycje ponieważ tonie w długach po same uszy.Nawet kolektory słoneczne dla indywidualnych gospodarstw upadły z braku pieniędzy.Niestety ci sami ludzie znowu nami rządzą i to jest tragedia!!!!!!!! |
Wreszcie ktoś miał odwagę to napisać. Dzięki Mądra Kobieto! |
Ja jestem przede wszystkim wk..na!!! za moje, wasze pieniądze tworzą bubel,który przez całe lata będzie odbijał nam się wielką czkawką |
|
|
|
|
Jaco
Warzelnik
Osiedle: Środmieście
|
Wysłany: 30-11-2010, 21:56 procedura ekspresowa uchwalania planu
|
|
|
Ewita
Z treści Twoich wypowiedzi na forum wnioskuje, że temat nie jest Ci obcy.
Będąc 10 listopada w UMiG nie było wyłozonego zarządzenia burmistrza. Na BIP-ie w historii zmian wynika iż zarządzenie 212 zostało zamieszczone dopiero 15 listopada w poniedziałek a nie we czwartek jak jest datowane
http://www.wrotamalopolsk...&list=16&page=2
* Zarządzenie Nr 212/2010 Burmistrza Miasta i Gminy z dnia 10 listopada 2010 r. 2010-11-15 08:55:27
czy może się to przydać w sprzeciwie kierowanym do wojewody |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 01-12-2010, 09:11 Re: procedura ekspresowa uchwalania planu
|
|
|
Jaco napisał/a: | Ewita
Z treści Twoich wypowiedzi na forum wnioskuje, że temat nie jest Ci obcy.
Będąc 10 listopada w UMiG nie było wyłozonego zarządzenia burmistrza. Na BIP-ie w historii zmian wynika iż zarządzenie 212 zostało zamieszczone dopiero 15 listopada w poniedziałek a nie we czwartek jak jest datowane
http://www.wrotamalopolsk...&list=16&page=2
* Zarządzenie Nr 212/2010 Burmistrza Miasta i Gminy z dnia 10 listopada 2010 r. 2010-11-15 08:55:27
czy może się to przydać w sprzeciwie kierowanym do wojewody |
Teoretycznie nie,ponieważ na uwagi od burmistrza nie ma odwołania ani zaskarżenia.Ale nie wiem jak wygląda procedura ogłoszenia zarządzenia.Trzeba by było to sprawdzić. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 15-12-2010, 22:26
|
|
|
W dniu 09-12-2010 w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego zamieszczona została uchwała nr XLVI/763/2010 Rady Miejskiej w Wieliczce z dnia 10 listopada 2010 r. w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Wieliczka – obszar „A” wraz z załącznikami.
Uchwała wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego. |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 16-12-2010, 13:44
|
|
|
nacomito napisał/a: | W dniu 09-12-2010 w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego zamieszczona została uchwała nr XLVI/763/2010 Rady Miejskiej w Wieliczce z dnia 10 listopada 2010 r. w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Wieliczka – obszar „A” wraz z załącznikami.
Uchwała wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego. |
No cóż zasmuciła mnie ta informacja.Muszę teraz wszystko przeanalizować , ponieważ następny krok to NSA.Najśmieszniejsze jest w tym to,że na forum toczy się cała debata o osuwisku na ul. Podgórskiej a według tego zatwierdzonego bubla(bo tak trzeba ten plan nazwać) w tym miejscu będzie przebiegała droga do Sadowej.Ciekawa jestem, czy geolodzy umożliwią tam budowę drogi powiatowej?! |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 16-12-2010, 14:13
|
|
|
Ewita napisał/a: | Najśmieszniejsze jest w tym to,że na forum toczy się cała debata o osuwisku na ul. Podgórskiej a według tego zatwierdzonego bubla(bo tak trzeba ten plan nazwać) w tym miejscu będzie przebiegała droga do Sadowej. |
Możesz zrobić screena z google maps (lub czegoś podobnego) i narysowac jak ma przebiegać ta droga? Bo Podgórska jest dość długa i przebieg jej do Sadowej... |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
Ewita
Solanka
|
Wysłany: 16-12-2010, 14:20
|
|
|
Bartek napisał/a: | Ewita napisał/a: | Najśmieszniejsze jest w tym to,że na forum toczy się cała debata o osuwisku na ul. Podgórskiej a według tego zatwierdzonego bubla(bo tak trzeba ten plan nazwać) w tym miejscu będzie przebiegała droga do Sadowej. |
Możesz zrobić screena z google maps (lub czegoś podobnego) i narysowac jak ma przebiegać ta droga? Bo Podgórska jest dość długa i przebieg jej do Sadowej... |
Poszukaj działek 855 i 856 .Porównaj z nowym(!) planem zatwierdzonym przez wojewodę i sam zobaczysz.Idealnie rozpoczęcie drogi zaczyna się w miejscu osuwiska.Pisałam na ten temat już wcześniej, przy okazji uwag do projektu planu.Jeżeli nie ma jeszcze nowego(!)planu na stronie urzędu to popatrz na projekt . |
|
|
|
|
|