Pasy |
Autor |
Wiadomość |
oseczka
Zawalisko
Osiedle: Lekarka
Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2007 Posty: 926 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-10-2007, 17:25
|
|
|
Zostawię to bez komentarza Witac nie jesteś aż takim doświadczonym pieszym jak większość ludzi a zwłaszcza dzieci które co rano muszą czekać na przejście na 2 stronę ul jak idą do szkoły (przejście na ul Piłsudskiego koło figurki) |
_________________ Nadeszło w pore lato powiedz mi co Ty na to? Słoneczko ładnie tańczy ma kolor pomarańczy przy Tobie zaraz płone Twe ciało opalone całuje kiedy tańczy bo smak ma pomarańczy.... |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-10-2007, 18:02
|
|
|
oseczka napisał/a: | nie jesteś aż takim doświadczonym pieszym jak większość ludzi |
hehe.. a to ciekawe stwierdzenie.. doswiadczony pieszy.. fajnie sobie poprawic humor przed tygodniem pracy dzieki oseczka..
a z drugiej strony ciekaw jestem tego zagadnienia bo o doswiadczonym kierowcy podobno mozna mowic jak przejdzie 100tys km, ciekawe ile musi przejsc pieszy zeby byc doswiadczonym pieszym..
stawiam piwo temu kto odpowie hyhy |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 21-10-2007, 21:00
|
|
|
Teorii doświadczonego pieszego nie znam ale teorie doświadczonej pieszej tak
Jak doświadczona piesza zbliża się do przejścia wszystkie samochody się zatrzymują.
Ostatnio fajnego triku nauczyła mnie moja 7 letnia córeczka ona mianowicie wyciąga rękę do góry i trzyma w pozycji pionowej godne polecenia i skuteczne |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
pablo
Mina
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-10-2007, 21:42
|
|
|
Jestem 100% za światłami na przejściu przy figurce, jak i generalnie przy Piłsudskiego. Większa ilość świateł zmniejszy też ilość aut jadących tranzytem przez Wieliczkę zamiast 4-ką (ja sam niestety tak robię, bo szybciej |
|
|
|
|
nikita
Gość
|
Wysłany: 24-10-2007, 09:29 pasy
|
|
|
A co z pasami na ul. Kościuszki, koło lidla? Czy nie można tam postawić świateł włączanych przez przechodniów? Pomijam już idących na zakupy , ale jest to droga wprost do szkoły w krzyszkowicach, a ograniczenie 40km/h wszyscy maja gdzieś... Z góry niektórzy jadą nawet 100!! CZekajmy na tragedię |
|
|
|
|
ruda
Warzelnik
|
Wysłany: 27-10-2007, 09:37 Re: pasy
|
|
|
nikita napisał/a: | A co z pasami na ul. Kościuszki, koło lidla? Czy nie można tam postawić świateł włączanych przez przechodniów? Pomijam już idących na zakupy , ale jest to droga wprost do szkoły w krzyszkowicach, a ograniczenie 40km/h wszyscy maja gdzieś... Z góry niektórzy jadą nawet 100!! CZekajmy na tragedię |
Zgadza się. A i tak teraz już jest lepiej, bo zaistniały pasy. Dawniej dzieci biegały przez drogę całkiem na dziko, pamiętam |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 15-04-2014, 09:54
|
|
|
Maciej Pietrzyk napisał/a: | Gdy nadchodzi pieszy, auta STOP
Ruch drogowy. Według nowelizacji kodeksu kierowca będzie musiał przepuścić pieszego, który znajdzie się w okolicy przejścia przez jezdnię.
Kierowca będzie musiał się zatrzymać nie dopiero wtedy, gdy pieszy wejdzie na pasy, ale kiedy tylko pojawi się w okolicach przejścia przez jezdnię - propozycja takiej zmiany w Prawie o ruchu drogowym uzyskała właśnie akceptację rządu.
Projekt nowych przepisów w ub. roku przygotowali posłowie PO, a w październiku trafił on do Sejmu. Teraz z poparciem resortu infrastruktury ma szansę na szybkie przyjęcie przez Sejm.
|
Źródło:
www.dziennikpolski24.pl |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 15-04-2014, 10:55
|
|
|
nikita napisał/a: | A co z pasami na ul. Kościuszki, koło lidla? Czy nie można tam postawić świateł włączanych przez przechodniów? Pomijam już idących na zakupy , ale jest to droga wprost do szkoły w krzyszkowicach, a ograniczenie 40km/h wszyscy maja gdzieś... Z góry niektórzy jadą nawet 100!! CZekajmy na tragedię |
Tak masz rację ale to jest mało popularne miejsce do kontroli i za daleko |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 15-04-2014, 17:57
|
|
|
Nie da się ukryć, iż po wprowadzeniu tych zmian będzie niezły "kociokwik". zderzenie kultury jazdy z kulturą poruszania się pieszych, "dwa żywioły"...chociaż z drugiej strony takie rozwiązania sprawdziły się w wielu krajach.
Mimo wszystko na dzień dzisiejszy strach pomyśleć... |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 16-04-2014, 09:00
|
|
|
Madafaker napisał/a: | Ruch drogowy. Według nowelizacji kodeksu kierowca będzie musiał przepuścić pieszego, który znajdzie się w okolicy przejścia przez jezdnię. |
Klasyczny obrazek z polskich ulic. 2 babcie rozmawiają ze sobą stojąc przy krawężniku chodnika obok przejścia dla pieszych i o swiecie bozym zapomniały obgadując wszystkich sąsiadów. I co?
1. Mam sie zatrzymać i czekać aż przejdą
2. Mam sie nie zatrzymywać, bo babcie nie wykazują chęci wejścia na przejście
3. mam się zatrzymać i zatrabic na babcie, aby je przywrócic do rzeczywistości
4. mam zadzownić na policję, aby ukarały babcie za blokowanie przejazdu.
???? |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 16-04-2014, 09:30
|
|
|
Zapewne nie Ty jeden będziesz sobie zadawał takie pytania, ciekawe też czy, oraz jak zostanie ściśle zdefiniowane pojęcie znajdowania się w pobliżu / okolicach przejścia dla pieszych... |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 16-04-2014, 09:36
|
|
|
Ciekawe jak to reguluja przepisy w innych krajach. Przepisy pewnie swoje, a zycie swoje.
We Francji np. pieszy jest świętą krową i nawet jak przechodzi na czerwonym to nikt na niego nie trąbi, tylko zatrzymuje się (tu mówię o obserwacji, nie o przepisach - bo tych nie znam). We Włoszech kiedyś o mało mnie nie rozjechał XXX na skuterze - mimo, że przechodziłem po przejściu i na zielonym. Z kolei w Holandii - nawet jak jesteś 10 metrów od przejścia, ale idziesz w jego kierunku zdecydowanym krokiem to wszyscy równo haltują. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
nikita
Warzelnik
|
Wysłany: 16-04-2014, 12:44
|
|
|
kiotari napisał/a: | Madafaker napisał/a: | Ruch drogowy. Według nowelizacji kodeksu kierowca będzie musiał przepuścić pieszego, który znajdzie się w okolicy przejścia przez jezdnię. |
Klasyczny obrazek z polskich ulic. 2 babcie rozmawiają ze sobą stojąc przy krawężniku chodnika obok przejścia dla pieszych i o swiecie bozym zapomniały obgadując wszystkich sąsiadów. I co?
1. Mam sie zatrzymać i czekać aż przejdą
2. Mam sie nie zatrzymywać, bo babcie nie wykazują chęci wejścia na przejście
3. mam się zatrzymać i zatrabic na babcie, aby je przywrócic do rzeczywistości
4. mam zadzownić na policję, aby ukarały babcie za blokowanie przejazdu.
???? |
Po pierwsze jestem pod wrażeniem żeście wygrzebali taki stary post.
Na przejściu koło Lida widzę znaczącą poprawę. Kierowcy zwalniają i przepuszczaj pieszych. Sądzę ,że w większości są to kierowcy którzy stale jeżdżą tą trasą lub zwalniają żeby wjechać do Lidla. Ale nadal sądzę,
że bardzo newralgiczne miejsca w mojej okolicy to : przejście na ul.Krakowskiej koło przystanku oraz przejście na ul.Kościuszki koło Lidla. Panie Burmistrzu! To nie są duże pieniądze. A oprócz tego , że przyniosą Panu chwałę , mogą uratować ja
kieś życie. Proszę... |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 16-04-2014, 17:22
|