Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
10-02-2010, 08:28
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg
Autor Wiadomość
przecinek
Gwarek

Wysłany: 26-08-2008, 11:04   

Za dzisiejszym Dziennikiem Polskim:
Cytat:
Od 1 września autobus MPK linii 304, od maja tego roku kursujący pomiędzy Wieliczką a Dworcem Głównym w Krakowie, będzie zatrzymywał się także na przystanku przy ul. Krakowskiej, a więc przy wjeździe do Wieliczki. "304" jest linią przyśpieszoną i do tej pory pomijała ten przystanek, na co bardzo narzekali mieszkańcy tego rejonu miasta, przede wszystkim osiedli Kościuszki, Szymanowskiego i Przyszłość. Ich apel o zmianę tej sytuacji (pismo sygnuje ponad 800 osób), przesłany do gospodarzy Wieliczki oraz Krakowa, okazał się skuteczny.

gość
Gość
Wysłany: 26-08-2008, 11:40   

a co z linią 204 przez Krzyszkowice, czy ktoś coś wie moze na ten temat ????

dd:)
Gość
Wysłany: 26-08-2008, 12:36   

Słyszałem że tak... ale nie od 1 września..tylko trochę pozniej. I z tego co słyszałem to nie będzie 204 ale inny numer.

Marcin S
Gość
Wysłany: 28-08-2008, 21:52   

Wiec jako ekspert w tej dziedzinie udalo mi sie dowiedzieć że oprócz nowego przystanku lini 304 od września
zmiany w lini 204 nastąpią od października, zaproponowałem aby kursy przez krzyszkowice były oznaczone innym numerem lini,aby ludzie w przypadku opóźnien nie mylili się do do kursów autobusu danego

Skawina powieksza grono lini MPK u siebie, a my zamiast 3 lini próbójemy majstrować przy 204 niepotrzebnie

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 29-08-2008, 08:52   

Czy ktoś się orientuje którędy będą jechały teraz busy w stronę poczty głównej, od jutra zamknięty zostanie przejazd wzdłuż ul. starowiślnej w związku z remontem, sytuacja od poczty do Wieliczki zostaje bez zmian.

Dla zainteresowanych:

Cytat:

Starowiślna z Dietla prawie zamknięte

KRAKÓW. W sobotę (30 sierpnia) dojdzie do najpoważniejszego ograniczenia ruchu na remontowanym skrzyżowaniu ulic Starowiślnej i Dietla. Tramwaje nie będą mogły przejechać przez nie w żadnym kierunku przez trzy tygodnie

Nowa organizacja ruchu na skrzyżowaniuW najbliższy weekend rozpoczyna się kolejny etap przebudowy torowisk na skrzyżowaniu ulic Dietla i Starowiślnej. Niestety, oznacza on niemal całkowite unieruchomienie skrzyżowania.

Tramwaje linii 9 (z Bieżanowa Nowego do Mistrzejowic) i 13 (z Bieżanowa Nowego do Bronowic Małych), a także 24 (z Kurdwanowa do Bronowic) i 34 (z Kurdwanowa do os. Krowodrza Górka) będą musiały jeździć ulicami Limanowskiego, Kalwaryjską, Krakowską, Stradomską, św. Gertrudy i Westerplatte, a dopiero dalej po swoich dotychczasowych trasach. Ponadto zawieszona zostanie linia 18.

Od soboty ulicą Dietla nie będzie można przejechać na wprost, w obydwu kierunkach. Jadąc od strony ronda Grunwaldzkiego, trzeba będzie skręcić w prawo, w ulicę Starowiślną do Podgórza. Z kolei kierowcy jadący od strony Hali Targowej będą musieli skręcać w prawo, w ulicę Wielopole (pokazuje to umieszczona obok grafika). Obowiązywał będzie też zakaz skrętu w prawo z ulicy Starowiślnej w stronę Grzegórzeckiej.

Co ważne, ograniczenia te nie będą dotyczyły autobusów komunikacji miejskiej, busów i taksówek.

Prowadzona modernizacja nie dotyczy jedynie skrzyżowania. To także przebudowa torowiska wzdłuż ulicy Dietla, na odcinku od ulicy św. Sebastiana do Blich oraz torowiska na ulicy Starowiślnej, między Dietla i Pocztą Główną.

W ramach tych prac całkowicie wymieniona będzie też sieć trakcyjna na odcinku ulicy Dietla - od św. Sebastiana do mostu Grunwaldzkiego.

W efekcie prac torowisko w ulicy Dietla i Grzegórzeckiej, między św. Sebastiana a Blich, ma mieć asfaltową nawierzchnię oraz wjazd i zjazd w rejonie ul. św. Sebastiana, by mogły z niego korzystać autobusy. Remont wkroczył właśnie w etap, w którym nie udało się utrzymać przejezdności skrzyżowania. Taka sytuacja potrwa do 23 września.

Od października ruszy zaś pierwsza linia szybkiego tramwaju. Zostanie wówczas otwarty przejazd między ul. Starowiślną i Grzegórzecką w obie strony, ale tylko w kierunku Podgórza. Niestety, jeszcze do końca października potrwają prace remontowe na wlocie w ul. Starowiślną.

Bartosz Piłat
Gazeta.pl Kraków

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 29-08-2008, 17:42   

Pytałam sie dziś kierowcy z Contry ale Oni sami nie wiedza co będzie od jutra a tym bardziej od ponedziałku 1.09.2008....jak zwykle dowiemy się w trakcie podrózy do pracy:)

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 29-08-2008, 18:11   

No wiec zostaje jedynie 304 bo ono nie rusza objazdów i jedzie po torowisku :)

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 29-08-2008, 23:24   

Co do 304 to już od 30 sierpnia wchodzi nowy rozkład jazdy, w związku z którym zmieni się troszkę rozkład jazdy, a autobus będzie zatrzymywał się na przystanku Wieliczka CPN.
Dla linii 204 z kolei zmieniony został rozkład, nie porównywałem go dokładnie ale na moje oko będzie częstsze kursowanie, aczkolwiek mogę się mylić :diabel:

sal city 
Siuda Baba
.............

Wysłany: 30-08-2008, 15:26   

wreszcie cos sie zmienilo i wprowadzili jakeis sensowne linie ,szkoda tylko z,e nie ma nocnych..

dd...
Gość
Wysłany: 30-08-2008, 15:40   

Ja uważam ze też sie powinno jakieś podpisy zebrać i złożyć wniosek w Urzedzie Miasta o linię nocną do Wieliczki. Może być nawet po linii 304. Wtedy by pewnie otrzymała numer 904, tak jak nocna linia aglomeracyjna 902 do Balic. Kursy mogłyby sie odbywać z Dworca Głównego - Zachód o : 23.30, 1.00, 2.30 i napewno byłoby dużo chętnych aby skorzystać z tej linii...

sig
Gość
Wysłany: 30-08-2008, 15:46   

O tym, że chetnych do skorzystania z linii nocnej by nie zabraklo, może świadczyć liczba podrozujących busami po 23 w piatki i soboty. Ewentualnie contra mogla by w te dni wprowadzić kursy powiedzmy do 3 nad ranem. Chyba by nie starcila na tym.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 30-08-2008, 16:02   

Frekwencje też widać w 304 na 2 ostatnich kursach, ostatnimi czasy miałem przyjemność skorzystać z kursów 22:26 i 22:56 i na matecznym muszę przyznać musiałem chwile poszukać miejsca do stania, bo o siedzeniu to nie ma mowy.

agga 
Mina

Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 30-08-2008, 21:35   

oo tak to fakt taka linia by się przydała nawet z myślą o turystach którzy śpią w Wieliczce ale bawią się w Krakowie

mattihau 
Siuda Baba

Wysłany: 30-08-2008, 22:25   

A i studenci się ucieszą z takiej opcji. :diabel:

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 31-08-2008, 08:12   

A i koszt wcale nie jakiś ogromny w końcu to tylko ok 3 kursy w nocy, przyjmując cene wozokilometra na okrągło 5zł i trasę na terenie wieliczki ok 5km w jedną stronę po trasie 304 to nam daje 50zł za kurs, czyli ok 54000zł rocznie.

Swoją drogą myślę, iż panuje tutaj troszkę niesprawiedliwe dzielenie pieniędzy między Krakowem, a gminami ościennymi.
Zasada jest taka, iż jeśli linia biegnie po terenie określinej gminy to ta gmina musi dopłacać. W zamian ma linię ale żadnych dochodów w związku z udziału w sprzedaży biletów. Kraków natomiast tłumaczy że on też musi dopłacać na takich samych zasadach jak inne gminy, ale jest tu mała różnica, do Krakowskiej kasy spływają wszystkie pieniążki z biletów, również tych z tras wielickich. Nasze miasto ma z tego figę z makiem, a myślę, iż mając jakiś przychód z tytulu sprzedaży biletów na jej terenie była by bardziej skora do tworzenia nowych linii, gdyż w efekcie dopłata do linii by się w jakiejś części zwracała, przez co przykładowo do moich wyliczeń nie wynosiła by -54tyś tylko np 24tyś.
A w tej chwili mało że dopłacamy do Krakowskiego biznesu to jeszcze nam robią łaskę i problemy, jak to powiedział burmistrz do sprawy 304 - to kraków ustala trasę a my nie mamy nic do gadania.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi