Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
10-02-2010, 08:28
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg
Autor Wiadomość
Zenek
Gość
Wysłany: 08-05-2008, 14:44   

nietopesh napisał/a:
Swoją drogą powstanie 304 to nie oznacza definitywnego końca busów. Nowa linia autobusowa to konkurencja, a jak wiadomo konkurencja dobrze wpływa na rynek.

To nie jest konkurencja - busów nikt nie dotuje. Do linii 304 dopłacamy wszyscy z naszych podatków. Więc nie nazywaj takiego ułomnego układu - konkurencją.

nietopesh napisał/a:

Nikt nie każe ci jeździć autobusem, skoro tego nie lubisz, nie chcesz, czy po prostu masz taki kaprys.

Autobus kończy trasę w Wieliczce. Ale tak się składa, że to nie koniec świata - jest jeszcze parę miejscowości z których ludzie też chcą/muszą dojechać do Krakowa a nic innego poza busami tam nie jeździ.

nietopesh napisał/a:

[..]moim wyborem jest definitywnie 304, którym sobie śmigam [..] po wiele niższym koszcie, co dla mnie też jest kwestią istotną jak zapewne dla wielu innych.

I tu jest sedno sprawy. Znieśmy dotacje - zaraz się okaże, jaki jest prawdziwy koszt tego biletu. Tylko pewnie wtedy by się okazało, że linia jest nierentowna :D .

Żeby była jasność - nie jestem przeciwnikiem komunikacji masowej, ale wprowadzanie kolejnej linii autobusowej na zakorkowane i wiecznie rementowane ulice Krakowa to kiepski pomysł. Duży miejski parking w Wieliczce i pociąg kursujący w szczycie co 15 minut to jest jedyne sensowne rozwiązanie komunikacyjne dla Wieliczki - skoro metro czy szybki tramwaj leżą wyłącznie w sferze marzeń.

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 08-05-2008, 14:58   

Żeby była jasność - nie jestem przeciwnikiem komunikacji masowej, ale wprowadzanie kolejnej linii autobusowej na zakorkowane i wiecznie rementowane ulice Krakowa to kiepski pomysł. Duży miejski parking w Wieliczce i pociąg kursujący w szczycie co 15 minut to jest jedyne sensowne rozwiązanie komunikacyjne dla Wieliczki - skoro metro czy szybki tramwaj leżą wyłącznie w sferze marzeń.[/quote]

Popieram!!!!!

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 08-05-2008, 15:26   

Zenek napisał/a:

To nie jest konkurencja - busów nikt nie dotuje. Do linii 304 dopłacamy wszyscy z naszych podatków. Więc nie nazywaj takiego ułomnego układu - konkurencją.

Owszem jeśli chodzi o finanse to może i masz racje, ale taka linia to też dobry argument do poprawy jakości świadczonych usług przez busiarzy i poprawa stanu ich taboru, bo ja przynajmniej wolał bym dołożyć i jechać w cywilizowany sposób, a nie tłuc się w śmierdzącej puszczce. To właśnie między innymi z tego powodu korzystam z tej linii jak mam tylko możliwość nawet jak mam stać w korku.

Zenek napisał/a:

Autobus kończy trasę w Wieliczce. Ale tak się składa, że to nie koniec świata - jest jeszcze parę miejscowości z których ludzie też chcą/muszą dojechać do Krakowa a nic innego poza busami tam nie jeździ.

Cytujesz mojego posta więc go przeczytałeś i zapewne dowiedziałeś się z niego, iż ja też nie mieszkam w Wieliczce i tez bym wolał żeby ta linia była w mojej miejscowości a najlepiej jeszcze pod dom niech mnie podwozi. No przepraszam bardzo ale tak sie nie da, bo za chwile będzie że jak już przedłużyli linie na rożnową to dlaczego nie do pawlikowic a jak bedzie juz w pawlikowicach to do raciborska juz tuż tuż. No tak sie nie da gdzieś musi byc koniec i ta linia ma koniec w Wieliczce komu pasuje to pasuje komu nie to są busy i ja problemu nie widze. Ja jak mam możliwość to jade 304 jak nie mam możliwości jade busem. Nie da się zadowolic wszystkich i dobrze o tym chyba wiesz. Wiem że fajnie by bylo mieć busa z pod domu prosto do pracy bez przesiadek, ale tak sie nie da i twoj argument do mnie nie przemawia, może kiedyś będziesz miał linie autobusową pod dom i tego ci życze, ale pogódź się z rzeczywistością bo świata nie zawojujesz.

Zenek napisał/a:

I tu jest sedno sprawy. Znieśmy dotacje - zaraz się okaże, jaki jest prawdziwy koszt tego biletu. Tylko pewnie wtedy by się okazało, że linia jest nierentowna :D .

Możliwe, że i tak by się okazało, ale po to płacimy podatki, aby coś z nimi robic i działać, a nie tylko karmić tych panów z kadry rządzącej. Tak jak powiedziałem nie da się uszczęśliwić wszystkich za jednym zamachem. Ale mi to pasuje bo płace podatki tak czy siak, a teraz to przynajmniej wiem że jako tako one do mnie wracają w postaci oszczędności na bilecie. Nie są to oczywiście kokosy, ale tu nie chodzi o zarabianie.

Zenek napisał/a:

Żeby była jasność - nie jestem przeciwnikiem komunikacji masowej, ale wprowadzanie kolejnej linii autobusowej na zakorkowane i wiecznie rementowane ulice Krakowa to kiepski pomysł. Duży miejski parking w Wieliczce i pociąg kursujący w szczycie co 15 minut to jest jedyne sensowne rozwiązanie komunikacyjne dla Wieliczki - skoro metro czy szybki tramwaj leżą wyłącznie w sferze marzeń.

Remonty były, są i będą, a to dlatego że miasto sie rozwija i poprawia swoją infrastrukturę i to też po to aby nam wszystkim żyło sie lepiej, owszem niosą one utrudnienia, ale tez tego argumentu nie rozumiem, bo jak nie ma remontów to pełno narzekań, ooooo bo dziury są nie remontuje się tego dziadostwo i takie tam, natomiast jak już prowadzi się remonty to jest ooooo bo korki są po co to i takie tam. No to zastanówcie się ludzie w końcu i pomyślcie logicznie nie da się zrobić poważnego remontu z przebudową wszelkich mediów w ciągu jednej nocy. A teraz będzie ooo bo mogli by zrobić najpierw jeden a potem drugi remont, no owszem mogli by, ale wtedy to i za milion lat byśmy nic nie zrobili, a w tej chwili i tak wstrzymywane są niektóre remonty właśnie w celu uniknięcia paraliżu. Inaczej nie da się przeprowadzić żadnych inwestycji. Nasz kraj rozwija się dynamicznie mamy dużo do nadrobienia, a jeśli są na to pieniądze to ja jestem jak najbardziej za remontami, bo teraz przeżyje te korki pocierpię troszkę, ale potem będę śmigał nowiutką drogą i nie będzie głosów że w Niemczech to maja drogi wspaniałe.

A odnośnie pociągu to jak najbardziej popieram, wiem ze są prowadzone rozmowy w tym kierunku i ten pomysł również gorąco popieram i sam z niego bym chętnie skorzystał, jednak parking i pociąg powinien działać niezależnie od 304 bo pociąg wszędzie nie dojedzie, a raczej jedzie polami, a wracać z dworca MPK powrotnie na bieżanowską to sie może czasowo nie opłacać

Debris 
Bałwan solny

Wysłany: 08-05-2008, 21:26   

raju ja nie wiem dzika skad w tobie tyle jadu i nienawisci do tej linii 304- najpierw ze ci szkody robi, potem wszystko nie tak, wszystko komentujesz swoja (nie)wiedzą i siejesz tylko zamet nie wiedziec po co. Otoz ja tez jezdze 304, na kamienskiego godzine stac mozna i to niezaleznie czy jezdiesz 144, 173, 103 czy innym, a mnie gora 20 min. sie zdarzylo stac w korku jadac 304- prosta sprawa, tak jak ci pisza- nie podoba sie to nie korzystaj, a nie nawalaj tu na fakt, ze w koncu mamy linie prosto do dworca :/ bo to juz naprawde sie robi irytujace wylewanie żali.

Ja jakos nie zauwazylam poustych kursow, a np. pod szpitalem duzo osob wsyiada.
Smieszy mnie tylk osytuacja taka: mentalnosc starszych osob, ktore najpierw wsiadaja, szukaja miejsca i dopiero gdy autobus odjezdza pytaja co to za linia i dokad jedzie i tu sie nacinaja i z przerazeniem patrza jak 304 mija kolejne przystanki ;) Tak np. dzisiaj pewien dresik, wsiadl sobie z butelka piwka pod korona, rozsiadl sie jak basza i...dojechal az do iweliczki bo nie wiedzial ze za szpitalem przystanku juz nie ma :)

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 08-05-2008, 22:02   

Cytat:
[...]W sierpniu wprowadzony zostanie także nowy czasowy bilet półtoragodzinny, który będzie można skasować zarówno w autobusach linii miejskich, jak i aglomeracyjnych.Będzie on kosztował 4,60 zł (ulgowy gminny - 2,80 zł, ulgowy ustawowy - 2,30 zł). Do tej pory pasażerowie mieli do dyspozycji tylko bilet 60-minutowy, który obowiązywał jedynie na liniach miejskich. Po uruchomieniu przez MPK linii aglomeracyjnych przybyło jednak pasażerów spoza Krakowa. Właśnie z myślą o ułatwieniu im podróży powstał nowy bilet. [...] Gazeta Krakowska

Cały materiał o cenach biletów również nocnych można przeczytać tutaj http://krakow.naszemiasto...nia/850520.html

Abrakadabra 
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 08-05-2008, 22:29   

Debris napisał/a:
ze w koncu mamy linie prosto do dworca

Kto ma szczęście mieszkać w pobliżu przystanku ten ma linię prosto do dworca. Ale to tylko wybrańcy...

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 08-05-2008, 23:04   

Debris napisał/a:
raju ja nie wiem dzika skad w tobie tyle jadu i nienawisci do tej linii 304- najpierw ze ci szkody robi, potem wszystko nie tak, wszystko komentujesz swoja (nie)wiedzą i siejesz tylko zamet nie wiedziec po co. Otoz ja tez jezdze 304, na kamienskiego godzine stac mozna i to niezaleznie czy jezdiesz 144, 173, 103 czy innym, a mnie gora 20 min. sie zdarzylo stac w korku jadac 304- prosta sprawa, tak jak ci pisza- nie podoba sie to nie korzystaj, a nie nawalaj tu na fakt, ze w koncu mamy linie prosto do dworca :/ bo to juz naprawde sie robi irytujace wylewanie żali.

Nic dodać nic ująć.
Niestety będę musiał chyba tą dyskusję podzielić na tą sensowną i tą bezsensowną (do kosza).

Abrakadabra napisał/a:
Kto ma szczęście mieszkać w pobliżu przystanku ten ma linię prosto do dworca. Ale to tylko wybrańcy...

Ja dochodzę 15 minut a i tak mi się czasowo opłaca.

master771

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 09-05-2008, 19:38   

Debris napisał/a:

Ja jakos nie zauwazylam poustych kursow, a np. pod szpitalem duzo osob wsyiada.
Smieszy mnie tylk osytuacja taka: mentalnosc starszych osob, ktore najpierw wsiadaja, szukaja miejsca i dopiero gdy autobus odjezdza pytaja co to za linia i dokad jedzie i tu sie nacinaja i z przerazeniem patrza jak 304 mija kolejne przystanki ;) Tak np. dzisiaj pewien dresik, wsiadl sobie z butelka piwka pod korona, rozsiadl sie jak basza i...dojechal az do iweliczki bo nie wiedzial ze za szpitalem przystanku juz nie ma :)

Nie pasuje nie czytaj nie komentuj będziesz zdrowsza dodam tylko tyle ze w poniedziałek przychodzą do mnie "fachowcy" aby zbadac wpływ "cięzkiego transportu" na kondycje budynków przy trasie linii 304 i zobaczymy jakie będą wyniki.....jestem bardzo ciekawa, bo póki co stojąc nawet 200 m od ulicy czuć drgania ziemi gdy 304 jedzie do Krakowa ( mniejsze drgania sa w przeciwnym kieunku jazdy - ciekawe dlaczego????) a dziura w asfalcie przy Restauracji Ormiańskiej znowu zaczęła się zapadac :029: A już ie wspomnę o spadających dachówkach i pekających na nowo ścianach

a mnie dziwi twoje podejscie do starszych osób ( każdy ma prawo do niewiedzy zwłąszcza gdy ma kłopoty ze wzrokiem i nie moze doczytac rozkłądu) i co ma do nich dresik z piwem, bo się to kupy nie trzyma!!!!!!!

Tomek73 
Mina

Wysłany: 09-05-2008, 21:11   

Panowie z MPK zaczęli "brać we władanie pętle z przyległosciami". Juz kilka razy widziałem autobus zaparkowany na wjeździe na pętle, na zakazie, skutecznie zasłaniający wyjazd spod bloków. Ale dzisiaj kierowca przegiął - zaparkował na srodku wyjazdu z osiedla (pomimo wolnego miejsca na przystanku) zmuszając innych do łamania przepisów i przejazdu przez odcinek z zakazem ruchu (nie dotyczy MPK) :wpale: .
Inną sprawą jest znak ustąp pierwszeństwa odwrócony trochę dziwnie bo bokiem do ulicy i wjazdu na petle i tak naprawde nie informujący kto komu ma ustapić. Panowie z kogutami na dachu smigaja tamtedy codziennie i jakos nie widzą (a powinni).

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 09-05-2008, 21:11   

dzika79, ok, jesteś przeciw, to protestuj, ale w urzędzie raczej. Tutaj już wystarczająco dużo na ten temat napisałaś. Możesz ewentualnie poinformować nas o postępach Twoich ewentualnych protestów.

master771

Madafaker 
Mina

Wysłany: 09-05-2008, 21:23   

Tomek73 napisał/a:
Panowie z kogutami na dachu smigaja tamtedy codziennie i jakos nie widzą (a powinni).
No i co z tego że widzimy ??
Przedmiotowe zagadnienie leży w kompetencji Zarządu Dróg Powiatowych i tam proszę interweniować w sprawie opisywanego "problemu" ze znakiem...
Na stronie są podane wszelkie możliwe formy kontaktu...

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 09-05-2008, 21:33   

Nie wiem czy to od autobusu, ale faktycznie teraz znacznie częściej czuć drgania w kamienicy na Słowackiego w której siedzę, może to faktycznie autobus, bo tak co ok. kilkanaście minut. Niestety nie mam okna na ulicę, więc nie mogę na 100% powiedzieć, że to od 304.

Sid 
Kierat konny

Wysłany: 12-05-2008, 12:09   

Dla wszystkich którzy domagają się przystanku na Krakowskiej przy Orlenie, jest nadzieja:

Cytat:
Nieudogodnieniem dla mieszkańców oś. Kościuszki w Wieliczce jest sytuacja, w której „304" nie zatrzymuje się na przystanku przy ulicy Krakowskiej. Urząd Miasta Krakowa, który podpisywał umowę z firmą Mobilis, tłumaczy to tym, iż zasadniczo autobusy miejskie nie powinny się dublować, a „204" zatrzymuje się już na tym przystanku. Burmistrz Wieliczki Artur Kozioł ponowi starania u władz Miasta Krakowa o zmianę tej decyzji. Trudności z wprowadzeniem ewentualnych zmian w rozkładzie jazdy autobusów linii 304, wiążą się z tym, iż - jak podkreśla burmistrz Artur Kozioł - „nowe rozwiązania komunikacyjne w wielickim rejonie wprowadzane są nie przez gminę Wieliczka, ale we współpracy z Krakowem i w przypadku wyznaczania przystanków to nie my mamy głos decydujący".

Zródło http://www.wieliczka.gmina.pl/

Debris 
Bałwan solny

Wysłany: 12-05-2008, 12:11   

to chyba juz dawno bylo cytowane i przedyskutowane Sid...

Sid 
Kierat konny

Wysłany: 12-05-2008, 12:23   

Derbis masz racje było, przepraszam.
Usprawiedliwie się tylko tym, że dyskusja strasznie suta, ożywiona i obfita w komentarze, no i powoli zaczynam się w tym gubić, jeszcze raz sorki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi