Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
10-02-2010, 08:28
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg
Autor Wiadomość
Tomek73 
Mina

Wysłany: 05-05-2008, 10:52   

Parkowanie w zatoczce przystankowej może nas sporo kosztować - więcej niż płatny parking. Poniżej cennik za holowanie pojazdu przez f-me ADIM która ma podpisaną umowę na transport na terenie gniny Wieliczka.

Pojazd jednośladowy i pojazd trójkołowy
Dojazd, holowanie, powrót do 15 km/ ryczałt/ 150,00 zł
Holowanie pojazdu powyżej 15 km 3,50 zł/km
Dojazd i powrót powyżej 15 km 3,50 zł/km
Załadunek i rozładunek 60,00 zł
Praca dźwigu za 1 roboczogodzinę 50,00 zł/godz.
Prace dodatkowe- Wyciąganie pojazdu z rowu, pola ornego itp. 50,00 zł/godz.
Parkowanie 7,00 zł/dobę

Pojazd o dmc do 2,0 t
Dojazd, holowanie, powrót do 15 km/ ryczałt/ 150,00 zł
Holowanie pojazdu powyżej 15 km 3,50 zł/km
Dojazd i powrót powyżej 15 km 3,50 zł/km
Załadunek i rozładunek 60,00 zł
Praca dźwigu za 1 roboczogodzinę 100,00 zł/godz.
Prace dodatkowe- Wyciąganie pojazdu z rowu, pola ornego itp. 60,00 zł/godz.
Parkowanie 15,00 zł/dobę

Pojazd o dmc 2,0 – 3,5 t
Dojazd, holowanie, powrót do 15 km/ ryczałt/ 180,00 zł
Holowanie pojazdu powyżej 15 km 4,00 zł/km
Dojazd i powrót powyżej 15 km 4,00 zł/km
Załadunek i rozładunek 80,00 zł
Praca dźwigu za 1 roboczogodzinę 100,00 zł/godz.
Prace dodatkowe- Wyciąganie pojazdu z rowu, pola ornego itp. 70,00 zł/godz.
Parkowanie 20,00 zł/dobę

Pojazd o dmc 3,5 – 7,5 t
Dojazd, holowanie, powrót do 15 km/ ryczałt/ 350,00 zł
Holowanie pojazdu powyżej 15 km 6,00 zł/km
Dojazd i powrót powyżej 15 km 5,00 zł/km
Załadunek i rozładunek 150,00 zł
Praca dźwigu za 1 roboczogodzinę 150,00 zł/godz.
Prace dodatkowe- Wyciąganie pojazdu z rowu, pola ornego itp. 80,00 zł/godz.
Parkowanie 80,00 zł/dobę

Pojazd o dmc powyżej 7,5 t
Dojazd, holowanie, powrót do 15 km/ ryczałt/ 700,00 zł
Holowanie pojazdu powyżej 15 km 8,00 zł/km
Dojazd i powrót powyżej 15 km 7,00 zł/km
Załadunek i rozładunek 300,00 zł
Praca dźwigu za 1 roboczogodzinę 200,00 zł/godz.
Prace dodatkowe- Wyciąganie pojazdu z rowu, pola ornego itp. 90,00 zł/godz.
Parkowanie 90,00 zł/dobę

1.Stawki określone w poz. Od 1 do 6 ulegają podwyższeniu:
1) o 25 %, w przypadku, gdy usuwanie pojazdu odbywa się w godzinach od 22.00-6.00.
2) o 50 %, w przypadku, gdy usuwanie pojazdu odbywa się w niedzielę lub święta.
2.Do stawek należy doliczyć podatek VAT wg obowiązujących przepisów.
www.infopw.pl

I dochodzi do tego jeszcze wycieczka na komendę Policji a później do Biskupic.

Marcin S
Gość
Wysłany: 05-05-2008, 12:02   

Co do dodatkowych przystanków dla lini 304 to tylko i wyłącznie w grę wchodzą : wieliczka CPN i Rondo Matecznego. Innych nie ma sensu dawać bo to jest linia PRZYŚPIESZONA.
Jest problem z tymi biletami, bo w Wieliczce brakuje punktów ich sprzedaży i kierowcy po 50 i 25 groszy sobie zarabiają na tym.
Dziś jak jechałem to przystanek kolo IPN-u był tak zastawiony że 304 tamowało ruch.
Powinna być zatoczka przynajmniej w 3/4 przeznaczona dla autobusu. A straż miejska sobie smacznie śpi i nie wlepia mandatów. :(:
Wielu ludzi i tak jest kompletnie zdezorientowanych co do trasy nowej lini.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 05-05-2008, 14:02   

dzika79 napisał/a:

W Krakowie przy Bagateli nigdzie biletów nie kupisz chyba ze podejdziesz do Punktu sprzedazy biletów miesiecznych a w Wieliczce dodatkowo kupsz bilety naprzeciw Magistratu koło salonu Orange

Zaniepokojony informacją o braku biletów pod Bagatelą, chciał bym zdementować te pogłoski, bo dzisiaj mając chwile czasu i będąc w okolicy zrobiłem mały rekonesans, podczas którego stwierdziłem jednoznacznie, iż pod Bagatelą można dostać bilety w 4 niezależnych miejscach.
1 - wspominany wcześniej niewielki kiosk obok "tabakiery" - bilety są dostępne z tym faktem, iż jak zapewniano aglomeracyjnych chwilowo brak, ze względu na zwiększony zbyt w ostatnim czasie, ale będą niebawem, jak zapewniła mnie sprzedawczyni.
2 - drugi punkt jest kilka kroków od punktu nr 1 mianowicie idąc od bagateli na rynek po prawej stronie mamy zielony kiosk bardzo dobrze wyposażony w bileciki, bez problemu zakupiłem tam bilecik aglomeracyjny
3 - kolejne miejsce gdzie kupimy bilecik jest po przeciwnej stronie ulicy od bagateli czy tez punktu handlowego nr 1, - kiosk znajduje się w narożnym przejściu pod kamienicą, ta więc idąc z pod bagateli na przystanek 304 do Wieliczki mijamy się z tym punktem obowiązkowo kupując bilecik, który i mi udało sie w tym punkcie zakupić.
4 - w ostateczności możemy przejść na ul szewską gdzie idąc w stronę rynku po lewej stronie pod koniec plant obok stoiska z obwarzankami znajduje się niewielki kiosk, w którym również udało mi się zakupić dzisiaj bilecik aglomeracyjny.

Tak więc informacje odnośnie braku biletów zostały skorygowane i może w najbliższym czasie nastąpi ciąg dalszy akcji 'bilet' jednak tym razem w Wieliczce :diabel:

Wracając do sprawy stojących na przystanku aut i busów to dnia dzisiejszego również zaobserwowana została straż miejska monitorująca problemowe przystanki i to w ciągu dłuższego czasu, bo miałem przyjemność jechać dzisiaj przez centrum 3 razy i za każdym razem strażnicy w swoim wozie operacyjnym stali albo to pod IPN albo pod kopalnia, ale moim zdaniem problem pod IPN rozwiązany mógł by być po przez namalowanie w zatoczce na odpowiedniej długości zygzaka.

Abrakadabra 
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 05-05-2008, 17:45   

Czy jest jakiś problem z kupieniem biletu w automacie ?? Przy bagateli są automaty po dwóch stronach ulicy więc ja nie widzę żadnego problemu.

Debris 
Bałwan solny

Wysłany: 05-05-2008, 17:52   

juz naprawde mam dosc tekstow o osiedlu kosciuszki jako centralnym punkcie miasta- istotnie moze rano autobus stoi nawet przy przystanku w korkach ale pozniej niekoniecznie, a juz jak wracalam to gladko przejechał sobie kolo przystanku- punkt widzenia zalezy oczywiscie od punktu siedzenia ale moze te zale by przeniesc do innego tematu bo juz naprawde tego za duzo.
Co do skladania sie na ochronce autobusu to istotnie nagimnastykowac sie musza kierowcy ale jakos to idzie :)
A co do tarasowania przystanku przy IPNie to jak dzis wracalam niedawno, to samochodziki mialy jakies karteczki za wycieraczka, nie wiem cxzy to upomnienia czy tylko ulotki jakies ale tu potrzeba zmiany sposobu myslenia, ze nie parkuje sie na zatoczce, co niektorym przychodzi z trudem do zrozumienia.
18 minut z Biezanowskiej do Wieliczki, komfort w autobusie, no to jest to ;)

Gość

Wysłany: 05-05-2008, 20:07   

Jechałem dzisiaj 304 od Bagateli pod kopalnię.Mnie osobiście pasuje bardzo to połączenie.Cena biletów(ulgowy)też mniejsza w porównaniu z busami.Komfort jazdy większy,miejsca dużo :)
Czas przejazdu 35 min.(w godz między 15 a 16)
Wybieram autobus.

Paulina
Gość
Wysłany: 05-05-2008, 20:31   

Debris napisał/a:
juz naprawde mam dosc tekstow o osiedlu kosciuszki jako centralnym punkcie miasta

A ja mam dość tekstów w których Wieliczka ogranicza się do centrum.

Gość

Wysłany: 05-05-2008, 22:49   

A jaki problem zrobić dodatkowy przystanek dla 304 Wieliczka CPN na żądanie ???

przecinek
Gwarek

Wysłany: 05-05-2008, 22:59   

W ogóle nie rozumiesz problemu. Przystanek na żądanie nie ma sensu na linii przyspieszonej. Z założenia tam mają być przystanki najpotrzebniejsze. Wieliczka CPN jest bardzo popularnym przystankiem i (niemal?) zawsze ktoś na nim wsiada/wysiada.

Swoją drogą to byłby dopiero komiczny widok: autobus w korku, a ludzie na przystanku machają, żeby otworzył drzwi...

Beata
Gość
Wysłany: 05-05-2008, 23:48   

brak przystanku wieliczka cpn 304 jest ogromnym nieporozumieniem i zupelnie nie ulatwia transportu mieszkancom obrzeży miasta

Tomek73 
Mina

Wysłany: 07-05-2008, 09:17   

Wedle opinii innych osób: "304", która przez Wieliczkę jeździ "dołem", a więc ulicami m.in. Dembowskiego i Daniłowicza, jest odpowiedzią na potrzeby turystów, a nie mieszkańców podkrakowskiego miasta.

- To było pierwsze pytanie, które zadałam w Krakowie: dlaczego nie uwzględniono tego przystanku, który jest w Wieliczce kluczowy. Okazało się, że podejmując taką decyzje kierowano się zasadą, że autobusy MPK nie mogą się dublować, a przy wjeździe do Wieliczki zatrzymuje się "204" (kursuje on z Wieliczki do Borku Fałęckiego - jol.). Dlatego ten przystanek został pominięty. Będziemy ponawiać w Krakowie prośby, by zmienić tę sytuację, ale trudno przewidzieć, z jakim skutkiem. Trzeba pamiętać, że nowe rozwiązania komunikacyjne w wielickim rejonie wprowadzane są nie przez gminę Wieliczka, ale we współpracy w Krakowem i w przypadku wyznaczania przystanków to nie my mamy głos decydujący - wyjaśnia burmistrz Wieliczki Artur Kozioł.

Jego zdaniem zarzut o turystycznym przeznaczeniu "304" nie jest zasadny. - Gdyby tak było, ten autobus kończyłby kurs przy kopalni, a on jedzie dalej przez centrum Wieliczki w rejon osiedli Wincentego Pola i Boża Wola - stwierdza.

Według zapowiedzi prywatnej firmy Mobil z Warszawy, która podpisała z Krakowem umowę na obsługę linii nr 304, trasą do Wieliczki miały wyruszyć autobusy nowoczesne, wyposażone m.in. w klimatyzację i automaty biletowe, a także o nieco mniejszych gabarytach niż pojazdy ze znaczkiem "MPK", które z trudem mieszczą się na wąskich wielickich ulicach.
www.dziennik.krakow.pl

z powyższego wynika,że za brak przystanku nie do końca odpowiadają władze Wieliczki, a tłumaczenie o dublowaniu trasy jest trochę dziwne. Teraz pozostaje tylko czekanie na wynik rozmów ze ZDiK.

polak
Gość
Wysłany: 07-05-2008, 18:56   autobus

nareszcie został uruchomiony kolejny cywilizowany środek transportu (ludzkiego podkreślam), bo to wstyd żeby w 21-ym wieku ludzie zmuszeni byli jeździć w czymś co wogóle nie nadaje się do jazdy, mam na myśli busy(poskręcane fotele tak ,że nie ma jak usiąść miedzy nimi) mam nadzieje że mpk nie pozostanie tylko na tych dwóch liniach
moim zdaniem linia 304 powinna mieć końcowy przystanek nie na pętli a le dwa kilometry dale j koło urzędu gminy biskupice w tomaszkowicach

polak
Gość
Wysłany: 07-05-2008, 19:09   

przystanek w tomaszkowicach przy urzedzie gminy bylby lepszym rozwiązaniem niż pętla choćby dlatego że kierowcy mieli by mniejszy problem ze złożeniem sie na skrzyżowaniu na ochronce a i połączenie miedzy dwoma urzedami było by duzym udogodnieniem odcinek niby dluższy ale szybszy

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 08-05-2008, 09:57   

Tomek73 napisał/a:
- To było pierwsze pytanie, które zadałam w Krakowie: dlaczego nie uwzględniono tego przystanku, który jest w Wieliczce kluczowy. Okazało się, że podejmując taką decyzje kierowano się zasadą, że autobusy MPK nie mogą się dublować, a przy wjeździe do Wieliczki zatrzymuje się "204" (kursuje on z Wieliczki do Borku Fałęckiego - jol.). Dlatego ten przystanek został pominięty. Będziemy ponawiać w Krakowie prośby, by zmienić tę sytuację, ale trudno przewidzieć, z jakim skutkiem. Trzeba pamiętać, że nowe rozwiązania komunikacyjne w wielickim rejonie wprowadzane są nie przez gminę Wieliczka, ale we współpracy w Krakowem i w przypadku wyznaczania przystanków to nie my mamy głos decydujący - wyjaśnia burmistrz Wieliczki Artur Kozioł.

Hmmm, przyznać muszę, że jest to zastanawiające.
Powiedzmy, że zamawiam jakąś usługę. Podpisuję umowę i muszę za tą usługę potem cyklicznie płacić. Zamówilibyście usługę, która nie do końca jest sprecyzowana?
Bo z wypowiedzi Burmistrza wynika, że wcześniej nie wiedział nawet gdzie i jakie będą przystanki.

Co zaś do samej linii.
Jeżdżę nią od poniedziałku na trasie Bagatela - Kopalnia.
Rozkład jazdy wzięty z sufitu. Autobus spóźnia się zarówno pod Bagatelę spod dworca jak i nawet często z pętli w Wieliczce pod Kopalnię. Na kamieńskiego rano dramat, ale o dziwo i tak szybciej docieram niż busem, jeśli uwzględnię czasy dojścia na przystanki.
Ludzi malutko, sporo osób omyłkowo wsiada, niektórzy nie wiedzą, że to linia przyspieszona. Turystów do kopalni niemal brak, ale myślę że to się zmieni, szczególnie jak zlikwidują przystanek busów pod pocztą w Krakowie.

master771

Zenek
Gość
Wysłany: 08-05-2008, 10:57   

master7 napisał/a:
Ludzi malutko, sporo osób szczególnie jak zlikwidują przystanek busów pod pocztą w Krakowie.

Przez kilka dni mijałem autobus lini 304 na wysokości Orlenu (kierunek:Kraków). Straszliwe puchy - dwie - trzy osoby w środku. Około godziny 9-tej rano. Chyba te kursy są zbędne - to pewnie kolejne zadanie - sprawdzenie, w jakich godzinach autobusy kursują puste.

Co do przystanku busów - zobaczymy czy zlikwidują. Wieliczanie mają nową linię ale dla ludzie z "gminy" którzy jeżdża przez Wieliczkę tranzytem bezpośredni bus z ich miejscowości to duża wygoda i oszczędność.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi