Zamknięty przez: master7 10-02-2010, 08:28 |
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg |
Autor |
Wiadomość |
wicked
Skarbnik

|
Wysłany: 03-05-2008, 14:38
|
|
|
zwariowałam;) idę sobie ul. Piłsudskiego, a tu koło cmentarza przejeżdża 304 /słownie: trzysta cztery/ - ewidentnie kierowca pomylił trasę - pasażerowie byli w środku, więc nie był to jakiś "zjazd do zajezdni"... i brakuje tego przystanku ORLEN - tak czy siak autobus stoi tam w korku, więc nawet nie traci zbyt wiele czasu na otwieranie drzwi dla pasażerów
ogólnie autobus fajny, chociaż coś mało miejsc siedzących, chyba, ze tak ma byc. uśmiałam się wczoraj wieczorkiem z moim bratem kiedy zobaczyłam pewną "ekipę" z W. Pola, która wsiadła sobie do 304 by podjechac ...pod Zaścianek....no to zaczną się przejazdy na gape... |
|
|
|
 |
Marcin S
Gość
|
Wysłany: 03-05-2008, 18:03
|
|
|
Droga wicked
otóż dzisiaj w związku z uroczystościami 3 maja, autobusy lini 304 jeździly trasą objazdową. W Krakowie od Korony kierowani byli na aleje, a w Wieliczce jeździli jak trasa 204. Mam nawet zdjęcie PS 152 na tymczasowej trasie
A co do pomyłem to 1 maja 3 kierowców z Bieńczyc to zrobiło
I dajcie już spokój z tymi przystankami, dobrze jest jak jest |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 03-05-2008, 21:56
|
|
|
hmm tak sie zastanawiałem teraz czy nowe autobusy maja automaty biletowe?? bo w centrum zdaje się nie ma dostępnych jeszcze biletów w żadnym sklepiku. Z tego co się orientuje to bilety można dostać tylko w kiosku przy cmentarzu i w sklepie u Georga, oraz w kiosku na pętli. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
bondo
Sztygar

Osiedle: Kościuszki
|
Wysłany: 03-05-2008, 21:58
|
|
|
Do wiadomości Marcina S !
Wcale nie jest dobrze z przystankami !
Ja mieszkam na Kościuszki i nadal nie mam jak dostać się do centrum !
A może ja nie mieszkam w Wieliczce do której ładuję podatki !!!
Tu są trzy duże osiedla (Kościuszki,Szymanowskiego,Krzyszkowice) i inne ulice oblepione domkami jednorodzinnymi dla których powinno się stworzyć dogodne warunki życia w mieście. |
|
|
|
 |
wicked
Skarbnik

|
Wysłany: 03-05-2008, 22:04
|
|
|
w kiosku na pętli /ten zielony/ biletów brak - Pani "Helka" tam niestety biletów nie sprzedaje... a co do automatow w nowym autobusie - nie zauważyłam.
Cytat: | otóż dzisiaj w związku z uroczystościami 3 maja, autobusy lini 304 jeździly trasą objazdową. W Krakowie od Korony kierowani byli na aleje, a w Wieliczce jeździli jak trasa 204. Mam nawet zdjęcie PS 152 na tymczasowej trasie |
tak sobie później pomyślałam, już po napisaniu posta. dzieki za info:) |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 03-05-2008, 22:11
|
|
|
a to peszek bo na poczatku dlugo dlugo nie bylo potem na chwile sie pojawily i widocznie zniknely ponowne a szkoda ciakwe czemu w taki mmiejscu nie ma biletow, ale nie wnikam, jak ktos zna jakies miejsce dobrze zaopatrzone w bilety to bedze milo |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 03-05-2008, 22:22
|
|
|
Do wiadomości Marcina S!
Ja pamiętam, Panie Marcinie, jak pisałeś, coś z gatunku "304 musi, musi, musi kończyć na pętli 204!", czym zdradziłeś swoje bardzo egoistyczne podejście do sprawy. Ciekawe jakbyś się zachowywał, jakby 304 w ogóle nie dojeżdżało w Twoje okolice, o czym dowiedziałbyś się dopiero na kilka dni przed ruszeniem linii.
Otóż 304 musi, musi, musi zatrzymywać się pod Orlenem i sprawa nie ucichnie dopóki nie zostanie załatwiona. Przynajmniej ja nie zamierzam przycichnąć! |
|
|
|
 |
master7
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
pablo
Mina

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 03-05-2008, 22:51
|
|
|
Z tego co wiem dopłaca... ale nie o to chodzi, faktycznie orlen to ruchliwy przystanek, a i tak stoi się w korku, więc przystanek powinien być. Chyba, że chodzi o to, aby ludzie na gapę nie podjeżdżali sobie do centrum, ale byłoby to alogiczne. Myślę, że jak mieszkańcy zrobią ruch i zorganizują z 1000 podpisów do burmistrza, to i przystanek będzie |
|
|
|
 |
master7
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 03-05-2008, 23:06
|
|
|
pablo napisał/a: | Z tego co wiem dopłaca... ale nie o to chodzi, |
A myślałem że nie.
Według mnie to jest istotne. Jeśli się organizuje transport, który jak widać gołym okiem jest docelowo dedykowany pod turystów, to uważam że gmina nie powinna do tego dopłacać, jeśli już coś to kopalnia.
O i nawet znalazłem informację:
http://www.dziennik.krako...czka/01/01.html
Dziennik Polski napisał/a: | Od maja - autobusem "304"
Gmina Wieliczka pokryje czwartą część kosztów uruchomienia nowego autobusu relacji Wieliczka - Kraków |
Zastanawiające dla mnie jest to dlaczego wokół linii do Węgrzec robiono, moim zdaniem, znacznie większy szum medialny niż wokół linii 304. Odpowiedź chyba widać w powyższym cytacie |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
 |
bondo
Sztygar

|
Wysłany: 03-05-2008, 23:22
|
|
|
Jeśli dopłaca to przystanek "orlen" musi być.
A jeżeli są jakieś inne przesłanki to proszę o info. Ale rzeczowe. A nie typu "sie mi wydaje" |
|
|
|
 |
Markus
Gość
|
Wysłany: 03-05-2008, 23:23
|
|
|
Tylko taka jest prawda...że jak CPN zbierze podpisy.... to i DROGA DO BARYCZY też...bo wkońcu dlaczego nie??? co mają być gorsi... Jasne odrazu zmieńmy numer z 304 na jakiś 2x4...bo za jakiś czas bedzie to linia zwykła podmiejska. |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 03-05-2008, 23:34
|
|
|
tylko tez zwrócić trzeba uwagę na to że droga do baryczy straci troche na statusie jak 204 będzie jechało na krzyszkowice wtedy ludzie nie będą trałować tylko sobie wsiądą w autobus 204 a jak już w nim będą siedzieć to na jedno wyjdzie podjechać na przystanek droga do baryczy czy pod tesco, a kwestia przystanku pod CPN jest całkiem inna moim zdaniem
fakt przystanku na matecznym też jest istotnym do rozważenia bo tam zazwyczaj wiele osób wsiada i wysiada w drodze do i z wieliczki |
|
|
|
 |
bondo
Sztygar

|
Wysłany: 03-05-2008, 23:58
|
|
|
Barycz to inna kwestia.Ma inne połączenia z Krakowem. "ORLEN"to wjazd do Wieliczki. I opcja jest jedna - WIELICZKA- to jedno miasto w którym mieszkamy , odpoczywamy i robimy zakupy(kupcy Wieliczki baczność). Dla Wieliczan Waaaadza powinna być sługą. Więc dostęp do centrum(świadomie z małej) powinien być wpisany w ich myślenie. |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: 04-05-2008, 09:27
|
|
|
pablo napisał/a: | Myślę, że jak mieszkańcy zrobią ruch i zorganizują z 1000 podpisów do burmistrza, to i przystanek będzie |
To nasza szara rzeczywistość. Wszędzie protesty, pisma, podpisy. Nie ma się co dziwić. Nasi Włodarze żyją w jakimś innym świecie. Niewiele w tym świecie widzę logiki, a brak przystanku pod Orlenem dla mnie jest kolejnym tego dowodem. Stąd następni ludzie w Gminie wkurzeni. Wieliczka to nie tylko Kopalnia i turyści. |
|
|
|
 |
|