Zamknięty przez: master7 10-02-2010, 08:28 |
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg |
Autor |
Wiadomość |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 29-04-2008, 17:01
|
|
|
pablo napisał/a: | Poszukałem trochę po necie i chodzi, że jednak autobus ma większy promień skrętu...
Dla ciężarówki z naczepą (potocznie nazywanej tirem), promień to 10 metrów, a autobus przegubowy to 12 metrów. |
Zacząłem sie wgłębiać w tematykę, i faktycznie masz racje jednak z tymi liczbami to już troszkę nie bardzo, bo co ciekawego się dowiedziałem. Mianowicie owy TIR ma mniejszy promień skrętu, faktycznie jest zwrotniejszy i przyczynia sie do tego stosunkowo niewielka długość samego ciągnika, a także ogólnie mniejsza długość całkowita wraz z naczepą, obecnie dopuszczone są do ruchu pojazdy o długości całkowitej ok 16m.
Autobus przegubowy ma zazwyczaj 18m bo takie teraz w większości się produkuje, aczkolwiek i większe i mniejsze może by się tez znalazły, ale opierając sie o pojazdy spotykane na co dzień najczęściej to weźmy pod lupke urbino 18, o długości calkowitej 18m, którego promień skrętu faktycznie jest z deczka większy, ale jak sobie rozrysowałem w oparciu o mapki kola o podobnych promieniach w podanej skali to mi wyszło ze i tir i autobus będzie sie mieścił w zakręcie bez przeszkód, kwestie przekraczania linii pozostawiam sama sobie,
nie mniej jednak jestem zdania że złej baletnicy szkodzi nawet rąbek u spódnicy
dzika a wiedz ze zdarzyło mi sie widzieć biedronke na ochronce, a dlaczego jechała tamtędy?? hmm wypadek na dembowskiego, korek, nowy kierowca nie znający trasy, albo po prostu taki mial kaprys aby sie przejechać góra, nie mam pojęcia dlaczego wiem ze tam był.
a tak na zakończenie to będziemy mieli piękna wiatke pod klasztorem w stronę pętli, mam nadzieje że bedzie więcej takich, widocznie burmistrz dogadal się też i w tej kwestii ;P Zdjecie z busa mi nie wyszło, ale wzór nowych przystanków krakowskich. |
|
|
|
 |
dzika79
Kierat konny

Osiedle: centrum
|
Wysłany: 29-04-2008, 20:22
|
|
|
a tak na zakończenie to będziemy mieli piękna wiatke pod klasztorem w stronę pętli, mam nadzieje że bedzie więcej takich, widocznie burmistrz dogadal się też i w tej kwestii ;P Zdjecie z busa mi nie wyszło, ale wzór nowych przystanków krakowskich.
Nareszcie jakiś postęp nie będzie nam na
łepek się lało... |
|
|
|
 |
dzika79
Kierat konny

Osiedle: centrum
|
Wysłany: 29-04-2008, 20:23
|
|
|
dzika a wiedz ze zdarzyło mi sie widzieć biedronke na ochronce, a dlaczego jechała tamtędy?? hmm wypadek na dembowskiego, korek, nowy kierowca nie znający trasy, albo po prostu taki mial kaprys aby sie przejechać góra, nie mam pojęcia dlaczego wiem ze tam był.
zdarza się nawet najlepszym....kierowcom |
|
|
|
 |
Marcin S
Gość
|
Wysłany: 30-04-2008, 09:23
|
|
|
Z rozkladu jazdy wynika że pierwszy kusr będzie wyjazdem z zajezdni, być może będzie można 1 dziennie zobaczyć jakiegoś solarisa na trasie lini 204 ?
Sam rozklad jazdy lini 304 jest ciekawy, zaskakuje mała ilość przystanków i nietypowa trasa na odcinku Bieżanowska - Korona. Wolałbym aby sie dublowało z 502 i tramwajami i jeździlo której. Teraz to mamy korki na Kalwaryjskiej i kolo bonarki. |
|
|
|
 |
Abrakadabra
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wiek: 46 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 891 Skąd: Przemyśl / Wieliczka
|
Wysłany: 30-04-2008, 09:53
|
|
|
To że się nie zatrzymuje na przystanku przy Orlenie to skandal. Przeciez i tak będzie tam stał w korku. Chyba nie interesuja ich mieszkańcy Wieliczki - przypominam, że oprócz istniejących osiedli Kościuszki, Szymanowskiego i innych, kończy się budowa nowych bloków na osiedlu Szymanowskiego (63 mieszkania będą oddane w najbliższym miesiącu a w przyszłym roku 103 mieszkania na Osiedlu przy Parku). Ale kogo to obchodzi... |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
 |
Tomek73
Mina

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 30-04-2008, 10:33
|
|
|
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. w Krakowie uprzejmie informuje, że od dnia 1 maja 2008 roku (czwartek) zostanie uruchomiona nowa linia aglomeracyjna przyspieszona, kursująca na trasie:
304
DWORZEC GŁÓWNY ZACHÓD (GALERIA) – Kurniki – Pawia – Szlak – Warszawska – pl. Matejki – Basztowa – Dunajewskiego – Podwale – Straszewskiego – Podzamcze – Stradomska – Krakowska – most Piłsudskiego – Kalwaryjska – rondo Matecznego – Kamieńskiego – Wielicka – WIELICZKA.
Trasa na terenie Wieliczki: Krakowska – Dembowskiego – Powstania Warszawskiego – Słowackiego – Asnyka – Piłsudskiego – pętla linii 204.
Na swojej trasie autobusy linii przyspieszonej 304 będą się zatrzymywać na następujących przystankach:
Dworzec Główny Zachód (Galeria) – końcowy i początkowy na ul. Kurniki, przed skrzyżowaniem z ul. Zacisze;
Teatr Bagatela, Filharmonia oraz Plac Wolnica – w obu kierunkach na przystankach wspólnie z linią 502.
Korona – w kierunku Wieliczki na ul. Legionów Piłsudskiego – na przystanku tramwajowo-autobusowym (jak linia 502); w kierunku Dworca Głównego Zachód na ul. Kalwaryjskiej – na istniejącym przystanku tramwajowym jak dla linii 8, 10, 23, 40 i 71, przed skrętem w lewo w ul. Legionów Piłsudskiego.
Bieżanowska oraz Prokocim Szpital – w obu kierunkach na przystankach wspólnie z linią 502;
Przystanki na terenie Wieliczki
Wieliczka Kopalnia Soli w obu kierunkach zlokalizowany na ul. Dembowskiego, za skrzyżowaniem z ul. Daniłowcza;
Wieliczka Rynek w kierunku pętli w Wieliczce na ul. Słowackiego, za skrzyżowaniem z ul. Limanowskiego, w kierunku Krakowa – przed skrzyżowaniem z ul. Limanowskiego;
Wieliczka – przystanek końcowy i początkowy na pętli przy ul. Piłsudskiego, jak dla linii 204.
www.mpk.krakow.pl
Wydaje się, że przystanek koło Orlenu byłby bardziej wskazany niż na Słowackiego. Więcej osób przecież korzysta z tego przystanku i tamten rejon jest ciągle "rozwojowy". Zawsze to bliżej z centrum jest na Dembowskiego niż z Krakowskiej. Poza tym na przystanek na Słowackiego autobus 12m chyba się nie zmieści i bedzie blokował ruch. |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 30-04-2008, 11:13
|
|
|
Z przystankiem pod CPN się zgadzam powinno się go wprowadzić bez gadania, chociaż sam osobiście z niego nie korzystam, tak samo jako powinien istnieć jeszcze przystanek na matecznym, które jest dużym węzłem przesiadkowym, jeśli już tak strasznie jest wprowadzić obowiązkowe przystanki to może chociaż na żądanie. Mam nadzieje że sytuacja się zmieni w niedalekiej przyszłości.
Moim skromnym zdaniem na słowackiego przystanek jednak się przyda, a jeśli chodzi o mieszczenie się autobusu to już inna sprawa, jednak swego czasu obiło mi się o uszy coś w stylu remont slowackiego, tak więc możliwe, iż przystosowano by przystanki pod pojazdy o określonych gabarytach. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 30-04-2008, 11:19
|
|
|
Cytat: | DWORZEC GŁÓWNY ZACHÓD (GALERIA) – Kurniki – Pawia – Szlak – Warszawska – pl. Matejki – Basztowa – Dunajewskiego – Podwale – Straszewskiego – Podzamcze – Stradomska – Krakowska – most Piłsudskiego – Kalwaryjska – rondo Matecznego – Kamieńskiego – Wielicka – WIELICZKA.
Trasa na terenie Wieliczki: Krakowska – Dembowskiego – Powstania Warszawskiego – Słowackiego – Asnyka – Piłsudskiego – pętla linii 204.
|
Siejecie Panike.
Przecież jak byk jest napisane że jest przystanek na Krakowskiej ( a to właśnie orlen !!! )
Info z MPK |
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 30-04-2008, 11:34
|
|
|
No niestety to jest tylko przebieg trasy podanymi ulicami, ilość przystanków i ich rozmieszczenie to inna bajka. A ul Krakowska jest i w Wieliczce i w Krakowie |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
Tomek73
Mina

|
Wysłany: 30-04-2008, 12:17
|
|
|
Ma ktoś rozkład jazdy 304 ?. Bo na stronie MPK i Mobilisa nie namierzyłem. |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
|
|
|
 |
master7
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Markus
Gość
|
Wysłany: 30-04-2008, 12:48
|
|
|
No przez korki na Bonarce... to pewnie odczujemy spóźnienia. Ja uważam że powinien być faktycznie przystanek na Matecznym zamiast na Placu Wolnica... Odnośnie CPN... Przeciez ta linia jest dla mieszckańców z centrum... tam gdzie do tej pory nie było MPK. I to właśnie oni maja pierwszeństwo... a nie os. Kościuszki gdzie już jest MPK w postaci linii 204. Uważam że dobrze jest jak jest. Przy okazji warto zauważyć że nie zmniejszono czestotliwośći kursów linii 204..dzięki czemu mieszkańcom Kościuszki bedzie sie napewno lepiej podróżowało niż do tej pory... bo nie będzie takiego tłoku... |
|
|
|
 |
Tomek73
Mina

|
Wysłany: 30-04-2008, 12:51
|
|
|
Dzięki . Jak szef stoi nad głową to nie zawsze się da dobrze pogrzebać w sieci. |
|
|
|
 |
Tomek73
Mina

|
Wysłany: 30-04-2008, 12:57
|
|
|
Markus napisał/a: | Przeciez ta linia jest dla mieszckańców z centrum... tam gdzie do tej pory nie było MPK. I to właśnie oni maja pierwszeństwo... a nie os. Kościuszki gdzie już jest MPK w postaci linii 204 |
Czyli można rozumieć, że Kościuszki i Szymanowskiego mają jeździć tylko do Borku, ew się przesiadać - wielkie nieporozumienie. Sam nie korzystam z przystanku na Krakowskiej (mam pętlę prawie pod oknem) ale taki układ przystanków jest trochę nieteges. W centrum są teraz 2 przystanki w niedużej odległości - a można między nimi sie przespacerować. |
|
|
|
 |
|