Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
10-02-2010, 08:28
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg
Autor Wiadomość
mona
Gość
Wysłany: 22-03-2008, 00:42   

Szanowni Forumowicze, czy ktokolwiek z Was orientuje się do której w Wielką Sobote kursuje Contra -bus? uprzejmie dziekuje za informacje

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 22-03-2008, 01:16   

mona napisał/a:
Szanowni Forumowicze, czy ktokolwiek z Was orientuje się do której w Wielką Sobote kursuje Contra -bus? uprzejmie dziekuje za informacje

w sobote contra kursuje od 7.10 do 15.20 godziny obowiązują kursy zarówo wieliczka kraków jak i kraków wieliczka pozdrawiam

dzika79 
Kierat konny

Osiedle: centrum
Wysłany: 22-03-2008, 01:22   

spex napisał/a:
przemo napisał/a:
Spex na teorii i budowie autobusów się znasz a prawo jazdy na nie masz i prowadziłeś kiedyś, że takie wywody o tym co i gdzie może być snujesz ? Bom Bardzo ciekawy.

Bo to moja pasja. Co prawda prawka D jeszcze nie mam, ale spokojnie mam na to czas. A na razie studiuję transport na PK.

Marcin Stachnik napisał/a:
Fajnie że bedzie kończyć 304 u mnie na pętlii :D 1 XI będzie mały tłok 204,304,904. W zeszłym roku 1 krótki i 3 przegubowe autobusy stały w pewnej chwili na petli

Ooo o 904 jeszcze nic nie słyszałem :P

Ja mam nadzieje iż wypali Projekt Nocne-Krakow.pl V2. I wtedy jest szansa na nocną linię N24 do Wieliczki która w okolicy Bieżanowa Nowego była by skomunikowana z N03/N13 w celu dalszej drogi do centrum.

Obrazek
Oczywiście takiej linii N24 nie mam zaznaczonej, ale projektanci o niej pomyśleli i wspomnieli na forum mobilności.

Link: www.nocne-krakow.pl/
http://www.szubak.netmark.pl/nocne/nocne2.pps

Spex 904 czyzby uragniona linia nocna do wieliczki?

spex 
Gwarek

Osiedle: Płaszów City
Wysłany: 22-03-2008, 01:52   

dzika79 napisał/a:
Spex 904 czyzby uragniona linia nocna do wieliczki?

Ja wiem iż taka linia by się przydała w jakiejś formie (bezpośrednia lub przesiadkowa) ale ja nic na razie o tym nie słyszałem.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 22-03-2008, 09:29   

Marcin Stachnik napisał/a:
Jedna uwaga ( nietoperzu) :
Linia 304 ma być linią P R Z Y S P I E S Z O N Ą a wieć nie będzie się zatrzymywać na wszystkich przystankach( Wielicka,Wlotowa i inne)

Wsoją drogą to dyskusja strasznie się ożywiła.
Fajnie że bedzie kończyć 304 u mnie na pętlii :D 1 XI będzie mały tłok 204,304,904. W zeszłym roku 1 krótki i 3 przegubowe autobusy stały w pewnej chwili na petli

Ja dobrze wiem, iż ma to być linia przyspieszona, ale czy zwróciłeś uwagę na informację którą tutaj powtarzam, już któryś raz, a która jest na stronie miasta również. Mianowicie ta linia ma mieć 24 przystanki a na mapie zaznaczone są 23. Ja dobrze wiem, iż niektóre przystanki zostaną pominięte, dlatego też nie zaznaczałem na mapie wszystkich możliwości jak Bonarka, czy Makowa. Ale mimo wszystko liczba przystanków jest podana i konkretna, a fakt samej nazwy 'przyspieszona' moze oznaczac iż pominięty zostanie tylko jeden przystanek, bo nie jest nigdzie powiedziane co ile przystankow sie taka linia ma zatrzymywac. Fakt faktem liczba przystanków jest duża jak na linie expres ale to juz jest ustalenie z gory.

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 22-03-2008, 14:44   

swoja droga mozna fajny test przeprowadzic - czy wiecej drgan i szkod wytworzy 20 nowowczesnych autobusow MPK czy jedna "biedronkodostawa".. ja obstawiam to drugie ;)

zreszta z calym szacunkiem dla co poniektorych tutaj to wiekszosc budynkow znajdujacych sie przy dembowskiego od parku do zascianka, po prostu tak szpeca ze same z siebie moglyby sie juz zawalic.. wtedy bylo by na pewno ladniej..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

pan_s.
Warzelnik

Wysłany: 22-03-2008, 15:55   

dyletanctwo wszystkich miłośniko-maniako-autobuso świrów jest porażające. Aż laptop sam się zamyka od czytania takich bzdetów. Ktoś najchętniej żyłby 50 lat temu i mówił ludziom czym mają jeździć, a czym nie.

Tylko łaskawcy, zauważcie, że w ciągu ostatnich 10 lat ilość pracowników firm krakowskich, zamieszkałych poza Krakowem, wzrosła z 10% do niemalże 50. W tym czasie rozkwitł pięknie (i słusznie!) transport by bus. Teraz oczywiście miłośnicy komunikacji zbiorowej (ciekawe, czy tajster był jednym z was?) postanawiają ludzi dowożonych do pracy w "katorżniczy" sposób uszczęśliwić autobusami.

No to uszczęśliwicie.

80% pasażerów busów miast do 204, 304, 904, 1024 czy tram-4 przesiądzie się do prywatnych aut. I będzie błogo. Straci na tym tylko i wyłącznie Kraków - pewnie wkrótce miłośnicy nakażą zamknięcie Alei i co 4 stacji benzynowej, a mpk będą hulać od Chrzanowa do Brzeska. I nit nie zauważy, że w Krakowie braknie rąk do pracy, bo ludzie będą mieć gdzieś tzw. "dogodny dojazd" klimatyzowanymi, 12 metrowymi, niskopodłogowymi scaniami.

Kończąc - transport busami jest idealny dla średniej wielkości miast aglomeracyjnych, takich jak Kraków. Jest najszybszy, najtańszy i najmniej zawodny.

I jeszcze na koniec kilka słów o Skawinie - byłem tam ostatnio. Super gmina zainwestowała w mpk. Pełno ludzi czekało pół godziny, aż łaskawie podjedzie 213, natomiast, kto mądrzejszy, wsiadał do busa. I był już w domu, gdy ktoś inny dopiero kasował bilet. Agrrrromeracyjny!
-no... czesio! :>
-ale chodzi o to jak się podpisałeś na legitymacji.
-aha.. CZESŁAW :)

pan_s.
Warzelnik

Wysłany: 22-03-2008, 16:04   

aha, ktos tam bredził, że w busach jest smród, bród i ubóstwo, i że w ogóle groźnie w nich jest. Dobrze, ze w mpk każdy pasażer ma 5 metrów wolnej przestrzeni dookoła, wygodny, podgrzewany fotel, i co nawjażniejsze - NIGDY nie zostaje na przystanku.

I trochę do czyjegoś ogródka - przemo, studiujesz transport na PK. To pewnie z Twoją wiedzą o transporcie jest tak jak z dziennikarzami - do gazety biorą każdego, byleby nie po kierunku studiów dziennikarstwo. Pozdrawiam serdecznie.
-no... czesio! :>
-ale chodzi o to jak się podpisałeś na legitymacji.
-aha.. CZESŁAW :)

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 22-03-2008, 23:01   

Ja widać moje uwagi nie trafiają do co poniektórych.

Dlatego też wątek został posiekany że aż miło.
Jeśli ktoś się czuje pokrzywdzony to bardzo mi przykro, ale była to moja autorytarna decyzja ;)

Jeśli dalej to tak będzie wyglądało to dwie osoby mogą czuć się "zagrożone".

O ruchach górotworu powstał odrębny wątek w śmietniku. Jeśli uważacie za sensowne mogę go gdzieś przenieść.

master771

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 22-03-2008, 23:22   

Doprecyzowuję także tutaj swoją wypowiedź:
master7 napisał/a:
Myślę że nie ma co się obawiać o ruchy górotworu czy osiadanie kopalni.

Miałem tutaj na myśli to, że nawet jeśli te autobusy będą szkodliwe dla kopalni i górotworu to kopalnia nie kiwnie palcem w tej sprawie, bo, moim zdaniem, to jest w jej interesie finansowym. Stad zresztą moje pozostałe pytania w tej kwestii.

pan_s. napisał/a:
aha, ktos tam bredził, że w busach jest smród, bród i ubóstwo, i że w ogóle groźnie w nich jest. Dobrze, ze w mpk każdy pasażer ma 5 metrów wolnej przestrzeni dookoła, wygodny, podgrzewany fotel, i co nawjażniejsze - NIGDY nie zostaje na przystanku.

Generalnie zgadzam się z Tobą.
Busy są sola w oku MPK. Są szybsze sprawniejsze, zwinniejsze, tańsze, szybciej reagują na potrzeby ludzi itp.

Sam nimi jeżdżę codziennie do pracy i mam trochę własnych spostrzeżeń.
Moim zdaniem nie należy zapominać o tym że:

-> Busy nagminnie łamią Ustawę Prawo o Ruchu drogowym. Nie chodzi mi tutaj o to że każdy łamie codziennie przepisy, oni już po prostu przesadzają, każdy świadomy kto jeździ busami zdaje sobie z tego sprawę, ale się z tym godzi ze względu na szybkość

-> Busy są zatłoczone ponad miarę, niezgodnie z przepisami. Zdaję sobie sprawę że w MPK w godzinach szczytu jest podobnie, niemniej jednak autobus jest znacznie większy, i jak mi się zdaje, bezpieczniejszy. No i nikt tam raczej kierowcy na przedniej szybie nie siedzi jak to ma miejsce w busach

-> Niektóre busy są w fatalnym stanie technicznym - przykład: linia FB - tabor w takim stanie, że nie mam pojęcia jak toto w ogóle jest dopuszczane do ruchu

-> Kierowcy nie wydają biletów/paragonów z kasy fiskalnej. Jest to nagminny proceder. Jedynym znanym mi chlubnym wyjątkiem w tym temacie jest, nomen omen, linia FB.

-> Busy nie stosują się to umów i przepisów. Przykładem może być "przelotowość" przystanku pod Pocztą Główną w Krakowie. O ile pamiętam był to jeden z argumentów za likwidacją. I szczerze mówiąc muszę przyznać rację. Pomimo toczących się negocjacji, i zapewnień stowarzyszenia przewoźników, busy nadal stają tam na długo, blokują miejsce jedni drugim, stają na ukos itd itp.

-> W zatłoczonych busach łatwo o bród i smród. Ludzie piją piwsko, nie myją się, a latem w upały to już czasem prawdziwy dramat.

I żeby nie było niejasności. Nie jestem przeciwny komunikacji busowej. Ale uważam że powinno się od nich egzekwować przestrzeganie odpowiednich przepisów i wymagać nieco większej kultury obsługi klienta.
Niestety do tej pory obserwuję że nikt z tym nic nie robi zpolicją i kontrolą skarbową na czele.

A i żeby nie być gołosłownym: wożę teraz kajecik i ołówek ze sobą i tworzę coś w rodzaju kodeksu podróżowania busem. Będzie tam, jak myślę, trochę ciekawych spostrzeżeń.

master771

mona
Gość
Wysłany: 23-03-2008, 00:17   

dzika79 napisał/a:
w sobote contra kursuje od 7.10 do 15.20 godziny obowiązują kursy zarówo wieliczka kraków jak i kraków wieliczka pozdrawiam

nieco spóźnione niemniej jednak serdecznie dziekuje za informacje, pozdrawiam

spex 
Gwarek

Osiedle: Płaszów City
Wysłany: 23-03-2008, 01:13   

master7 napisał/a:
Sam nimi jeżdżę codziennie do pracy i mam trochę własnych spostrzeżeń.
Moim zdaniem nie należy zapominać o tym że:
....
I żeby nie było niejasności. Nie jestem przeciwny komunikacji busowej. Ale uważam że powinno się od nich egzekwować przestrzeganie odpowiednich przepisów i wymagać nieco większej kultury obsługi klienta.
Niestety do tej pory obserwuję że nikt z tym nic nie robi zpolicją i kontrolą skarbową na czele.

A i żeby nie być gołosłownym: wożę teraz kajecik i ołówek ze sobą i tworzę coś w rodzaju kodeksu podróżowania busem. Będzie tam, jak myślę, trochę ciekawych spostrzeżeń.

I to cała prawda o busach. Do stanu technicznego bym dodał jeszcze to iż część busów jest przerobionymi dostawczakami w przydomowym garażu, a na taki pojazd jest potrzebna homologacja.

Czemu ich nikt nie łapie? Bo jak się gdzieś jakaś kontrola pojawi to potem sygnał idzie w CB i nagle w godzinach szczytu parking przy Pawiej/Ogrodowej jest prawie pusty (stoją tylko porządne busy* i ITD)

*są też porządne filmy przewozowe

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 23-03-2008, 11:15   

Tak, w pogoni za prędkością łamią często przepisy, ale z reguły w sposób nie powodujący zagrożenia dla innych (oczywiście nie zawsze), czyli np. wykorzystują pas dla mpk(zawsze mnie dziwiło czemu mpk, a nie bus), jadą jak najdłużej pasem do skrętu w prawo, gdzie przed końcem znajomy trzyma miejsce, aby włączyli się na właściwy etc. Mi gdy jeździłem busem w sumie to pasowało, bo byłem szybciej niż własnym autem ;) .

Ale jednocześnie zauważyłem, że często jednak są zdecydowanie bardziej myślącymi i kulturalnymi(!) kierowcami. Najczęściej wpuszczą Cię w korek, gdy przed nim 3 osobówki trzymały się zderzak za zderzakiem, jadąc z przeciwka zatrzymają ruch, abyś mógł wykonać lewoskręt itd itp. Oczywiście nie można uogólniać, ale wydaje mi się, że nie można wydawać jednego wyroku na wszystkich kierowców busów.

Czasem słyszę, jak ktoś opowiadał, że kierowca klął w czasie jazdy albo jechał po wariacku. Ale na pytanie co zrobiliście, odpowiedź, no a co mieliśmy zrobić? Tak jakby nie można było zwrócić uwagi, poprosić nazwisko, a w ostateczności zagrozić telefonem na policję z podejrzeniem o badanie trzeźwości, jeżeli kierowca dalej zachowuje się irracjonalnie.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 23-03-2008, 12:10   

pablo napisał/a:

Ale jednocześnie zauważyłem, że często jednak są zdecydowanie bardziej myślącymi i kulturalnymi(!) kierowcami. Najczęściej wpuszczą Cię w korek, gdy przed nim 3 osobówki trzymały się zderzak za zderzakiem, jadąc z przeciwka zatrzymają ruch, abyś mógł wykonać lewoskręt itd itp. Oczywiście nie można uogólniać, ale wydaje mi się, że nie można wydawać jednego wyroku na wszystkich kierowców busów.

A z moich obserwacji (a busami dzien w dzien jade do krakowa bo jestem na nie poniekad skazany) wynika iz owszem puszczaja cie gdy skręcasz w lewo bo za toba stoi ich kumpel ktory przez radio nawołuje o okienko. Ale to juz zalezy od kierowcy i nie do tego dążę.

Każdy wie jakie są busy mają plusy i minusy tak samo jak MPK.
Bus jak bus jest szybki owszem, często niepunktualny, niebezpieczny w złym stanie technicznym przepełniony ponad miarę i często zostawiajacy ludzi na przystanku w godzinach szczytu. I nie mówcie mi że nie bo mam duże doświadczenie z busami i nie mowie tutaj o sporadycznych sprawach jak capienie, bo osobiście w przeciągu tych 7 lat jakoś specjalnie nie odczułem, ale może to kwestia czułości mojego węchu.
MPK też ma swoje plusy i minusy, jest tańsze, zwłaszcza jeśli jedziemy w nietypową trasę z przesiadkami, jest wolniejsze, ale poniekąd bezpieczniejsze. Punktualność chociaż czasami nie dotrzymywana, to naprawdę starają się i przynajmniej jeśli mi odjedzie autobus to wiem ze za 10-15 minut będzie następny ale to kwestia terenu jednak rozmawiamy o wieliczce a nie kleszczowie, czy skawinie.
Tak więc moje osobiste zdanie jest takie iż nie ma idealnego przewoźnika, ale super sprawa jest gdy występuje konkurencja i człowiek ma wybór, jeśli odpowiada mu jazda MPK to jedzie MPK bo akurat ta linia mu odpowiada koszty (bilet miesieczny) czas warunki jeśli nie to jedzie busem i jest przecież świadom swojego wyboru.

Takie jest moje zdanie bo nikt tutaj nie likwiduje busów bo MPk wchodzi bedzie jeden i drugi srodek transportu i z tego sie trzeba cieszyc ze bedzie wybór bo to że bedzie linia nową nie znaczy że wszyscy musza nią jechać.
Fakt faktem 304 bedzie atrakcyjna linia bo jedzie przez centrum i odpowiada wielkiej grupie społeczeństwa, ale to ze pasuje nie znaczy że zmusza. Jest alternatywą. A konkurencja jest wskazana i najczesciej pozytywnie wplywa na każdą ze stron.

a1987
Gość
Wysłany: 23-03-2008, 17:22   

Ja również się cieszę że powstanie linia 304. Obecnie jadąc MPK do centrum trzeba było się przesiadać. Teraz już nie bedzie trzeba tego robić:) Napewno będę z niej korzystał. Jazda busem jest uciąźliwa. wieczny zaduch, brak rozkładów, niewygodna, wrecz katastrofalnie zła podróż, ze wzglegu na komfort jazdy. Siedzieć źle, stać jeszcze gorzej. A już przedostać się z tyłu pojazdu do przodu kiedy w busie 19 os. jedzie 35 to masakra. No i ta niezdrowa konkurencja która kiedyś doprowadzi do wypadku. Widziałem ostatnio TRAVEL busa, który uciekał przed FB, po to aby podebrać mu klijentów. Efekt był taki że ludzie wsiadali i wysiadali w biegu. Nie mówiac już o prędkosci pojazdu... :/ A dezorientacja turystów zza granicy chcacych dojechać do Wieliczki z okolic Dworca sama mówi za siebie...

Już czekam na pierwsze kursy 304:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi