Zamknięty przez: master7 10-02-2010, 08:28 |
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg |
Autor |
Wiadomość |
Marcin Stachnik
Gość
|
Wysłany: 19-03-2008, 21:45
|
|
|
Masz racje nietoperzu
Ta mapka była podczas informacji o lini 234
Mam nadzieje że obojetnie jaką trasą dojadę linią 304 do pętli przy ul W.Pola
Te przystanki o których piszesz były zaznaczone, ale ze wzgledu na gabaryty autobusu oraz fakt że raczej jak jest przystanek w 1 stronę to musi mieć swój odpowiednik w 2 to jeszcze się w ich lokalizacji pozmienia i nieraz będziemy spekulować trasę i przystanki lini 304. |
|
|
|
 |
spex
Gwarek

Osiedle: Płaszów City
|
Wysłany: 19-03-2008, 22:02
|
|
|
gość napisał/a: | Nie bardzo rozumiem, a co wtedy z PKP? |
Wiesz jak ktoś się w końcu weźmie porządnie za pociągli algo to zamiast takich kwiatków jak teraz będą trasy takie jakie miały być czyli:
Wieliczka - Kr.Gł - Kr. Balice
Krzeszowice - Kr. Gł - Skawina / Wieliczka
itp
dzika79 napisał/a: | A ten zakaz to chyba po cos jest!!!!!! Od czasu katastrofy w kopalnii wtym rejonie jest ograniczenie dla aut powyzej 3,5 T. |
Ale sami pisaliście iż nikt go nie przestrzega. A przejeżdżające autokary i ciężarówki nie zawaliły kopalni.
dzika79 napisał/a: | A ciebie Spex to chyba najmniej obchodzi transport w Wieliczce.....skoro jestes z Krakowa....gdybys mieszkał w rejonie Koplani wiedziałbys dlaczego auta powyzej 3,5 T mają zakaz......nochyba ze UM Wieliczka stac na remont zabytkowych domów przy trasie przejazdu nowej lini 304, bo podejrzewam ze jak tak codziennie przejedzie te 64 razy po dembowskiego to ja bede mieć popekane ściany juz na drugi dzień:P |
Bo ja się interesuję komunikacją w całości, a nie na odcinku dom - praca/szkoła/itp
nietopesh napisał/a: | Co do przystanków to z mapki którą ostatnio widziałem a która zostala wykasowana z serwera miasta to linia miała przystanki w nastepującej kolejnosci jadąc od
Wieliczka CPN - Wieliczka PKP - Wieliczka Kopalnia - Wieliczka Biedronka - Wieliczka Ochronka - Wieliczka pętla 204 kierunkek Kraków Pętla 204 - Wieliczka Ochronka - Wieliczka IPN - Wieliczka PKP - Wieliczka CPN
Nie moge odszukać tej mapki z zaznaczona linia na węgrzce bo tam też były zaznaczone przystanki i nie mogę przypomniec sobie czy były uwzględnione przystanki w obu kierunkach przy warzelni / parku mickiewicza a także co myślę było by dobrym rozwiązaniem nie pamiętam czy był przystanek do krakowa pod kopalnią |
O ta mapkę ci chodziło?
http://www.wieliczka.gmin...s/newsy/243.jpg
Tylko nie zapomnijcie iż linia ma mieć 17km a mi tyle wyszło na trasie Wieliczka PKP - Dworzec Główny Zachód. |
_________________ "Busy" - plaga którą trzeba wyplewić |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 19-03-2008, 23:38
|
|
|
Oooo własnie o ta mapke mi chodziło, chociaz zbyt wyraznie tam nie widać ale mozna sie domyslić co i jak - a mi z kolei wyszlo, że trasa ma ok 17,5 km na opisywanej trasie
http://maps.google.pl/map...082fa8011c&z=12
Przystanków chyba miało być 24 ale moge sie mylić więc mnie poprawcie w razie czego, co zgadzalo by się z pominieciem przystanku wg. mnie bonarka, naftobudowa i pewnie malborska ale to juz są spekulacje pozyjemy zobaczymy chociaż pozyskutowac zawsze mozna |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
pablo
Mina

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-03-2008, 09:33
|
|
|
Właściwie to nie pamiętam, żeby kiedykolwiek autobusy pks jeździły przez centrum. Za komuny pamiętam, że wyjeżdżały z dworca pks (dla młodszych parking za zaściankiem , skręcały w prawo, jechały Dembowskiego, potem skręcały w prawo i jechały Piłsudskiego, koło cmentarza i dalej. Chociaż tak mi coś kołacze, że tuż przed upadkiem PKS coś było inaczej. |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 20-03-2008, 09:43
|
|
|
Jak "mina wyciekła", to ze względu na nieznany obaszr wylewu skierowano autobusy "w lew" pod apteka w goliana koło cmentarza na piłsudskiego i dalej normalnie.
Pamiętam jeszcze wtedy jezdzil przegubowiec do niepołomic ( strasznie buczał i charczał )
A później zlikwidowali PKS, zburzyli wieże dyzpozytorska, potem baraki w których były speudo bary itd itp |
|
 |
Tomek73
Mina

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 20-03-2008, 09:45
|
|
|
W zamierzchłych czasach w zatoczce koło stacji PKP i kebaba był przystanek PKS dla tras w kierunku Gdowa i Rożnowej. |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

|
Wysłany: 20-03-2008, 09:57
|
|
|
Ale saturator stał bliżej dworce a czasami wręcz na peronie
hehhe
Jeju stare dobre czasy
PS a pamiętacie bilety "z dziurką" ?
I kasowniki na stacji ?
hehe
PS2 Ciekawe czy PKP kiedyś uzdrowi albo wybuduje nowy dworzec |
|
 |
Tomek73
Mina

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 20-03-2008, 10:35
|
|
|
Myśle ze nowego dworca nie bedzie, wystarczy poczekalnia i kasa (np. tam gdzie kiedyś zapiekanki na dworcu) i szynobus co 30 min. I wolałbym wtedy jechać pociągiem niż 304 (pomimo tego ze do pociągu muszę dojsć a pętlę mam pod blokiem)
A bilety z dziurką były fajne - w szkole nawet niektórzy z nich robili karty do pokera. |
|
|
|
 |
dzika79
Kierat konny

Osiedle: centrum
|
Wysłany: 20-03-2008, 20:19
|
|
|
[quote="przemo"]Jedno niedyskretne pytanie - ten dom należy do Ciebie czy jesteś lokatorką ?
A co do transportu - to niestety ale nikt centrum miasta dla transportu handlowego nei zamknie , bo Ci się dom Wali albo szklanki bzyczą wybacz.
Dawniej tak budowano domy że nikt nie myślał na przyszłość jaki będzie ruch.
I uwierz mi że groźniejsze jest 100 małych aut ( z regularnymi niewyczuwalnymi drganiami
) niż 2-3 ciężarówek dziennie.
A co do krów mleka i filozofowania, jak można tu zauważyć dążysz do tego żeby zamknąc okolice Twojego domu dla samochodów bo :
ktoś tam szaleje małym fiatem , jeździ biedronka ,ma jeździć autobus.
Czekam aż zorganizujesz blokadę tej drogi w celu pokazania swojego ja.
Hmmm jakie podniosłe słowa owszem walcze o swoje bo nie po to ktoś zamknął centrum miasta dla aut powyżej 3,5T a to ze zakaz jest nagminnie łamany to juz inna historia.
Po raz kolejny mamy przykład na to ze przepisy sa łamane na kazdy kroku a na niedyskretne pytanie odpowiem jest to mój dom rodzinny więc sam sobie odpowiedz na zadane pytanie i nie mam zamiaru blokowac drogi bo nie bede z siebie robić pośmiewiska ale jesli nagminny ruch autobusów spowoduje szkody w moim domu to nie ręcze za siebie..
bo póki co przejazd biedronki raz na tydzien nie czyni szkód ale jesli ma bys puszczony transport zbiorowy codziennie od pn do nd to podejrzewam ze bardzo szybko znowu zaszkodzi pobliskim domostwom, bo nie tylko ja mam problem z pękającymi ścianami.
A jesli chodzi o szalejących wariatów drogowych? Póki co jest spokój i to dzieki interwencji mieszkańców ulicy bo nikt nie chce codziennie odlądac marnych pokazów marnych kierowców o 24 czy 1 w nocy
A ty mieszkasz na jakais Zadorach i kraczesz najwięcej o tym co sie dzieje w centrum miasta zupełnie jakbyś tu mieszkał!!!! Zastanów się zanim podniesiesz głos w sprawie okolicy czy miasta w której jestes raz na x czasu no chyba ze okupujesz Zaścianek w wolnych chwilach |
|
|
|
 |
spex
Gwarek

Osiedle: Płaszów City
|
Wysłany: 21-03-2008, 02:16
|
|
|
Tomek73 napisał/a: | Myśle ze nowego dworca nie bedzie, wystarczy poczekalnia i kasa (np. tam gdzie kiedyś zapiekanki na dworcu) i szynobus co 30 min. I wolałbym wtedy jechać pociągiem niż 304 (pomimo tego ze do pociągu muszę dojsć a pętlę mam pod blokiem) |
Wcześniej gmina dostanie te nieruchomości w utrzymanie (i może wtedy ona zorganizuje tam jakieś dworce) niż PKP PKL/Nieruchomości coś tam ruszą.
dzika79 napisał/a: | Koles filozof z ciebie jest 100% ale to nie tobie na łeb sie dom wali a remont z Koplani miałam dwa razy robiony ( szkody Górnicze) ostatni raz 2 lata temu i co? Dom nadal ma popekane ściany a jak Biedronka jedzie z transportem to szklanki w kredensie dzwonią więc wez się koleś zastanów co TY piszesz, bo duzo ryczysz a mało mleka z tego |
Z praktyki wiem iż jeśli ściana/ sufit pętka to zawsze się będzie pękać. Nie ważne ile byś remontów robiła. Choć jak ostatnio walczyłem z pękającym sufitem nowym patentem (pół roku temi) to jeszcze nic nie wyszło. I jak się tam utrzyma do rocznicy remontu tez negatywnych efektach to w ten sposób naprawię pozostałe pęknięcia.
PS. Jakie to mas pęknięcia? Poruszałaś gdzieś już na forum ten temat? Dawałaś fotki? itp?
dzika79 napisał/a: | Wcale sie nie dziwie ze wykasowali mapkę z trasa po chyba ktos przejrzał na oczy ze puszczenie autobusu na Ochronke jest beznadziejnym pomysłem...bo fizycznie zaden autobus nie wykręci pod przedszkolem z powodu wysepki a po drugie nadal jest problem z wyjazdem zwłaszcza gdy ciurkiem jada auta od gdowa i trzeba miec cierpliwosc zeby wyjechac albo liczyc na to ze cie puszcza albo sie wrypiesz na chama łamiąc przy tym przepisy...zupełnie jak busy. A jesli zmienia trasę i puszcza traseulica goliana do góry pod cmentarz to na Piłsudskiego tez autobus fizycznie nie wykręci chyba ze złamie przepisy i wjedzie na przesiwległy pas . Więc wielcy mysliciele tego forum myślcie dalje nad trasą 304 a prawdy o trasie dowiemy sie juz wkrótce skoro trasa ma byc uruchomiona w maju. |
Jak już ktoś zauważył że nie jestem z Wieliczki(i chciał bym siedział cicho), to niech ktoś mi wyjaśni co to jest na Ochronka?
Edit: Juz wiem co to jest. I powiem wam na 1000% iż autobus tam nie będzie skręcał, bo fizycznie jest w miarę zgrabnie to zorganizować zapewniając bezpieczeństwo pasażerom i przyzwoity czas przelotowy.
Co do przystanków. Chciał bym zauważyć iż jest to linia, więc nie będzie się zatrzymywać na każdym przystanku. Więc patrząc na tą mapkę z przystankami która została zapodana raczej nie będzie przystanku na: Stradom, Smolki, Naftobudowa (przynajmniej do otwarcia Bonarka City), Wlotowa, Droga do Baryczy.
To nie będzie linia 2xx która się zatrzymuje na każdym przystanku, tylko 304. Wiec trzeba patrzeć na przystanki jej miejskiego odpowiednika czyli 502.
Biorąc pod uwagę iż linia ma charakter turystycznej nie wykluczam stawania na wszystkich przystankach wzdłuż I obwodnicy Krakowa (+Wawel?).
Oraz z drodze wyjaśnienia przez określenie "Wieliczka PKP" mi chodziło o ostatni przystanek kolejowy, a nie tam gdzie "stacja".
I dalej tak twierdzę iż będzie się tam zatrzymywał. To wiedzę opieram na informacjach z ZDiT a on chyba wie gdzie wysyła swoje linie
W moim rozumieniu to 304 stawał na tym postoju TAXI (?) przy ostatniej stacji, a dokładniej po stronie od torów.
Ew patrząc teraz na google maps możliwe iż pętla będzie na parkingu w okolicach zaznaczonego przystanku IPM (dokładniej chodzi mi o taki taki kwadratowy budynek z czarnym dachem przed przystankiem).
Co do tego iż szybko się dowiemy, to bym raczej na to nie liczył. Znająć szybkość przesyłania komunikatów z ZDiT do MPK rozkład pojawi się najwcześniej na tydzień przed uruchomieniem (ale przynajmniej tyle będzie dobrze jak się wtedy pojawi komunikat).
przemo napisał/a: | Ochronka - spokojnie można wymanewrować nawet sporą ciężarówka, a o ile się nie orientujesz to 90 % nowych autobusów miejskich ma skrętna tylną OŚ w celu płynnego manewrowania w mieście |
Sam brednie piszesz Bo żaden autobus krasy MAXI (czyli o wymiarach ok 10-12m) nie ma tylnej osi skrzętniej. Tylną oś jest napędowa i nie jest skrętną. Nawet przegubowce nie mają tylnej oś skrzętniej gdyż są to "pchane". Ostatnim autobusem z przegubowym który miał taką oś i raczej wszyscy go kojarzą był Ikarus 280, ale to temu iż napęd miał na 2 oś, a takiej rozwiązanie nie jest akceptowalne w nowoczesnych autobusach 18 metrowych (na razie jedyny mi znany wyjątek to Solaris Urbino 18 Hybryd gdzie silnik znajduje się na rzeźni przy II drzwiach.)
Jedyne autobusy (miejskie i turystyczne) które mają tylną oś skrętną to 15 metrowce (czyli wszystko co ma 3 osie, ale nie ma przegubu).
przemo napisał/a: | Pod Cmentarzem, sytuacja taka sama jak na ochronce nic nie trzeba łamać i spokojnie sie mieścisz. PKS się mieścił nawet przegubowy przez parę lat ! | A jakie PKS miał autobusy? Bo ikarus by się złamał (bo miał 16m) ale już Zemun nie. Trzeba taż pamiętam o tym iż stare Jelcze i Autosany ( a za pewne takie jeździły tu za PKSu) miały duży prześwit więc im krawężniki nie przeszkadzały. A Irisbus Agora ma ok 300mm. |
_________________ "Busy" - plaga którą trzeba wyplewić |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

|
Wysłany: 21-03-2008, 06:19
|
|
|
Spex może i masz racje z tymi autobusami, ale uwierz mi że sporo przebywam w stolicy i widze jak manewruja niektóre z autobusów w centrum miasta i ani im waskie ulice nie przeszkadzaja ani krawęzniki a tabor chyba jest podobny jak w krakowie jest , a także występują autobusy lini mobilis.
Co do wnioskowania gdzie będzię pętla itd to proponuje przyjechać bo z google map to można conajwyżej szukac obiektów do ataku będąc w Al kaidzie.
A PKS miały rózne autobusy przegubowiec był chyba ikarus ale głowy sobie nei dam uciąć.
Ale skoro MAN TGX z naczepa 3 osiowa wyrabia się ze skrętem z Piłsudskiego pod cmentrz nie łamiąc specjalnie przepisów ( linia zatrzymania przed światłami i tak cofnieta ), to autobusy sie tam powiny zmieścic.
Podobnie pod wspomniana ochronka. |
|
 |
przemo
Żupa solna

|
Wysłany: 21-03-2008, 06:53
|
|
|
No i wszystko się wyjaśniło. Spex nie miałeś racji, Dzika79 niestety jeżdzą koło Ciebie.
Za Dziennikiem Polskim :
Cytat: | Od 1 maja z Wieliczki do centrum Krakowa można będzie dojechać autobusem MPK. O wprowadzenie takiego rozwiązania komunikacyjnego mieszkańcy miasta upominali się od dawna. Nowy autobus nr 304 będzie kursował niezależnie od "204" wożącej pasażerów z Wieliczki do Borku Fałęckiego.
Trasę "304" (będzie to linia aglomeracyjna) wyznaczono od krakowskiego Dworca Głównego, przez ulice: Basztową, Straszewskiego i Stradomską do ronda Matecznego, a dalej ulicami Limanowskiego i Wielicką - do podkrakowskiego miasta. Jako że nowy autobus ma służyć także turystom odwiedzającym Kopalnię Soli, jego trasa po Wieliczce wieść będzie ulicami Dembowskiego, Powstania Warszawskiego, Słowackiego, Asnyka i Piłsudskiego, do pętli autobusowej na osiedlu Wincentego Pola, co oznacza, że "304" ominie główny wielicki przystanek znajdujący się przy cmentarzu, przy ul. Piłsudskiego.
Nowa linia ma być przyśpieszona, a więc "304" będzie zatrzymywała się nie na wszystkich przystankach (przynajmniej w Krakowie, jeśli chodzi o Wieliczkę sprawa ta jest jeszcze dyskutowana). W dni powszednie do centrum grodu Kraka będzie 65 kursów (co 15 minut), a soboty, niedziele i dni świąteczne - 47. Autobus do Wieliczki obsługiwać będzie prywatna firma Mobil z Warszawy, która podpisała w tym tygodniu stosowną umowę z miastem Krakowem. Cena biletu za przejazd "304" będzie taka sama, jak na innych liniach aglomeracyjnych.
- Gmina Wieliczka pokryje w tym roku 25 procent wszystkich kosztów funkcjonowania nowego autobusu. Jaka to będzie kwota - na razie dokładnie nie wiadomo, szczegóły te ujęte zostaną w załączniku do porozumienia o uruchomieniu nowej linii, który podpisany zostanie w najbliższym czasie. Prawdopodobnie do "304" trzeba będzie dopłacić nieco więcej niż do autobusu numer 143, kursującego od lutego z Węgrzc Wielkich do dworca w Płaszowie, gdzie cena za tzw. jednowozokilometr wychodzi 1,05 złotych. W skali roku daje to kwotę ponad 166 tysięcy złotych. W przypadku linii nazywanej węgrzcańską, gmina pokrywa także 25 procent kosztów jej funkcjonowania - wyjaśnia budżetowe szczegóły nowych rozwiązań komunikacyjnych Bogdan Sowa, pełnomocnik burmistrza Wieliczki ds. komunalnych.
Czy jest szansa, że autobusy MPK wozić będą pasażerów także do innych rejonów gminy Wieliczka? O takie udogodnienia upominają się m.in. mieszkańcy miejskiego os. Krzyszkowice i południowej części gminy. - To zależy w dużej mierze od tego, czy Kraków zechce je uruchomić. Na razie do projektu aglomeracyjnej komunikacji nie są przyjmowane nowe wnioski. Gospodarze Krakowa chcą się zorientować, jak nowa komunikacja będzie funkcjonować i jakie będą rzeczywiste koszty tego przedsięwzięcia - stwierdza Bogdan Sowa.
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 21-03-2008, 08:11
|
|
|
ja powiem tak "a nie mowiłem" bo jak się wyznacza trase dla komunikacji miejskiej to zalecane jest zakonczenie jej na petli, chyba iz linia jest jednokierunkowa, badź obsługuja ja małe autobusy, a wykręcić się spokojnie wykręci jest na tyle miejsca
zdziwiłem sie tylko przebiegiem trasy bo skoro ma jechac wielicka i limanowskkiego do matecznego to dalej zapewne musi jechac do grunwaldzkiego i potem w dietla i do stradomia ;P
pamietac tez nalezy ze linia będzie miec 17 km długosci i 24 przystanki
http://maps.google.com/ma...28,0.09407&z=14 |
|
|
|
 |
Debris
Bałwan solny

|
Wysłany: 21-03-2008, 09:16
|
|
|
baaaaaardzo podoba mi się ta trasa a zwlaszcza omijanie cmentarza i niech jeszzce klasztor omija i bedzie super- nie bedzie autobus dopchany przuynajmniej |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

|
Wysłany: 21-03-2008, 09:34
|
|
|
Omija klasztor jedzie dołem Dembowskiego.Za cpn skreca w prawo |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|