Zamknięty przez: master7 10-02-2010, 08:28 |
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg |
Autor |
Wiadomość |
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 15-03-2008, 23:46
|
|
|
dzika79 napisał/a: | ...chyba ze pociagi będa kursowac co 15 minut tak jak to było 20 lat temu.......mało prawdopodobne | Pisz prawdę, albo nie pisz wcale.
Pociągi jedynie w godzinach szczytu kursowały co pół godziny. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 16-03-2008, 06:36
|
|
|
Dzika nie krzycz na mnie, to po pierwsze.
Po drugie wiem gdzie kursowalo FB i lux i nie pouczaj mnie bardzo prosze.
Co do zakupienia samochodow , prosze bardzo tylko przy galopujacych cenach paliwa ludzie pojezdza tydzien i sie skonczy.
Niestety pomimo zatloczonych autobusow, korkow itd - komunikacja jest na calym swiecie medium do poruszania sie po miescie.
W londynie za wjazd do "City" płaci się kilkadziesiąt Funtów, w krakowie też są strefy ale tacy ludzie jak Ty ich opisujesz je olewają, bo oni muszą dojechać do pracy i za wszelka cene i po trupch muszą być komfortowo i wygodnie.
A co do wygody i starszych ludzie - zobacz na bezpieczenstwo w busach, przepełnione auta, smród wiekszy niz w MPK oraz łamnie przepisów przez busiarzy, nie piszą juz o stanie technicznym sachodów.
Zastanów się czego bronisz, i nie rób rejtana przed czymś co jest nieuniknione, a tak jest z zamknięciem centrum Krakowa. A mieszkańcy kościuszki niestety i tak będą wąchać spaliny i nic tego nie zmieni dopóki nie powstanie autostradowe obejscie krakowa albo pn obwodnica wieliczki. |
|
|
dzika79
Kierat konny
Osiedle: centrum
|
Wysłany: 16-03-2008, 10:14
|
|
|
przemo napisał/a: | Dzika nie krzycz na mnie, to po pierwsze.
Po drugie wiem gdzie kursowalo FB i lux i nie pouczaj mnie bardzo prosze.
Co do zakupienia samochodow , prosze bardzo tylko przy galopujacych cenach paliwa ludzie pojezdza tydzien i sie skonczy.
Niestety pomimo zatloczonych autobusow, korkow itd - komunikacja jest na calym swiecie medium do poruszania sie po miescie.
W londynie za wjazd do "City" płaci się kilkadziesiąt Funtów, w krakowie też są strefy ale tacy ludzie jak Ty ich opisujesz je olewają, bo oni muszą dojechać do pracy i za wszelka cene i po trupch muszą być komfortowo i wygodnie.
A co do wygody i starszych ludzie - zobacz na bezpieczenstwo w busach, przepełnione auta, smród wiekszy niz w MPK oraz łamnie przepisów przez busiarzy, nie piszą juz o stanie technicznym sachodów.
Zastanów się czego bronisz, i nie rób rejtana przed czymś co jest nieuniknione, a tak jest z zamknięciem centrum Krakowa. A mieszkańcy kościuszki niestety i tak będą wąchać spaliny i nic tego nie zmieni dopóki nie powstanie autostradowe obejscie krakowa albo pn obwodnica wieliczki. |
Przecież nikt na Ciebie nie krzyczy.....przeciez mamy wolność słowa kazdy wyraza tu swoje opinie więc pozwól wyrażac mi swoje....i prosze cie nie patrz na to co jest w Londynie czy gdzie indziej bo póki co jesteśmy "50 lat'' do tyłu w rozwoju i zanim u nas beda takie luksusy komunikacyjne jak w Londynie to minie sporo czasu....i nie mó mi o budowie obejsc autostrad kaskad i innych pier.....objazdów...bo póki co czarne chmury zawisły nad płudniową obwodnicą...znowu ... i nie narzekaj na busy przeciez sam mówiłes pisłałes : przez 6 lat dojezdzałes busami i co jakos ci sie nie krzywdowało..było szybko i na miejscu a teraz co......busy fe......bo wszyscy krzycza a ty z nimi....precz z busami bo co smród scisk łąmanie przepisów.....nie dogodzisz.....zobaczymy czy spodoba ci sie dojazd zatłoczonymi autobusami i stanie w korkach....uwierz mi wole busy niż autobusy...i nie badz prorokiem bo zanim zamkną centrum krakowa dla zmotoryzowanych to podejrzewam ze sam bedzesz juz o lasce chodził. |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 16-03-2008, 18:42
|
|
|
dzika79, Cytat: | sam przez 6 lat jezdził busami a teraz nagle jest przeciw nim...bardzo dziwne... | bo teraz może dorobił sie samochodu
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:08
|
|
|
Właśnie w Kronice Krakowskiej potwierdzono nowa linie mobilis do Wieliczki. !!!!
No to będzie się działo !
A tu więcej info :
Cytat: | Kraków liberalizuje rynek przewozów pasażerskich
18.3.Kraków (PAP)
- Stołeczna firma przewozowa Mobilis będzie drugim, po Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym (MPK), przewoźnikiem wykonującym przewozy pasażerskie w Krakowie. Przypadnie jej 4 proc. całości transportu publicznego w mieście.
We wtorek prezydent Krakowa Jacek Majchrowski podpisał umowę z firmą Mobilis na świadczenie usług przewozowych. Zgodnie z rozstrzygniętym przetargiem, od 1 maja obsługiwać ona będzie trzy linie autobusowe na terenie miasta: jedną nową oraz dwie istniejące. W sumie zamówienie opiewa na 2 mln tzw. wozokilometrów rocznie. Umowa będzie obowiązywać do połowy 2014 roku.
Jak wyjaśnił prezydent Majchrowski, nowa linia otrzyma numer 304. Będzie miała charakter turystycznej linii aglomeracyjnej, łączącej Stare Miasto i Kazimierz z Kopalnią Soli w Wieliczce. Pojawienie się nowego przewoźnika na pozostałych dwóch liniach 152 (Nowa Huta - centrum miasta - Olszanica) oraz 178 (Kampus UJ w Pychowicach - Nowa Huta) spowoduje zwiększenie częstotliwości kursowania autobusów o 25 proc.
"To pewna próba liberalizacji transportu publicznego w Krakowie. Jeśli się powiedzie, miasto rozważy ogłaszanie kolejnych przetargów na obsługę innych linii" - ocenił prezydent Majchrowski.
Prezes spółki Mobilis Eugeniusz Szymonik poinformował, że firma będzie otrzymywać od 4,94 do 5,64 złotych netto za tzw. wozokilometr w zależności od wielkości autobusu. Firma zamierza zakupić do Krakowa 16 standardowych i 9 przegubowych autobusów. Wszystkie pojazdy będą niskopodłogowe i wyposażone w klimatyzację. Ich zakup będzie kosztował ponad 22 mln zł.
Mobilis posiada obecnie 50 autobusów. W Warszawie wykonuje około 16 mln wozokilometrów rocznie, co stanowi około 15 proc. wszystkich przewozów pasażerskich w stolicy. (PAP)
|
|
Ostatnio zmieniony przez przemo 18-03-2008, 18:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:11
|
|
|
No to teraz Ci którzy ogladali dzisiejszą kronikę w tvp3 dobrze wiedzą, iż do wieliczki będzie jeździł mobilis realizując nowe połączenie. Bedzie to linia turystyczna, czyli z tego co rozumiem będzie z centrum krakowa do centrum wieliczki w rejon kopalni. Tak więc możemy się domyslać, iż rysunek na którym zaprezentowano połączenie do węgrzc faktycznie prezentuje również przebieg nowej linii. Numer nie jest znany tak samo jak trasa w krakowie.
No to mnie uprzedziłeś |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:16
|
|
|
A tutaj pełna trasa i ilość kursów !
Cytat: | Mobilis będzie obsługiwał także zupełnie nową linię. Od 1 maja na trasie Wieliczka (centrum) - Wielicka – Rondo Mateczny – Korona – Stradomska – Straszewskiego – Basztowa – Kurniki uruchomiony zostanie autobus aglomeracyjny nr 304. W dni powszednie liczba kursów wyniesie 65, a w soboty, niedziele i święta - 47 |
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:08
|
|
|
Tak sobie myślę :
Studenci AGH ( pod Bagatele ), studenci UE i Politechniki na Kurniki, masa ludzi na mateczny i dietla ( rejon skrzyżowania z Krakowska ), czy ktoś w ogóle będzie jeździł 204 ?
Może jakaś ankieta typu :
Mając do wyboru 204 , 304, busy i pociąg co byś wybrał by dojechać do Krakowa ? |
|
|
Abrakadabra
Zawalisko
Osiedle: Szymanowskiego
Wiek: 45 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 891 Skąd: Przemyśl / Wieliczka
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:30
|
|
|
Kwestia ile czasu będzie ten autobus jechał pod tą bagatelę czy tam dalej. |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:57
|
|
|
Jedzie nie zatłoczoną trasą, korki mu więc nie grożą ( może trochę na stradomiu ).
Myślę, że w 40 minut będzie pod bagatela , a to tyle co bus plus piechota przez rynek.
Co Ty na to ? |
|
|
mateusz_holysz
Gwarek
Osiedle: św. Barbary
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:28 Nowa linia autobusowa Wieliczka - Kraków
|
|
|
Hej,
z wiadomości zamieszczonych na na www.krakow.pl wynika, że od maja 2008 będzie działać nowa linia autobusowa - 304 - z trasą Wieliczka - Centrum Krakowa i dalej . Linią ma zarządzać nie MPK ale nowy przewoźnik i to chyba wykorzystując autobusy Solaris.
http://www.krakow.pl/komu...how&kom_id=6377
Pozdrawiam
MH |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:32
|
|
|
chyba pociag i piechota bo jak bym jechal z wieliczki do kraka to albo 304 albo pociag i spacerek jak pogoda by sprzyjala a bus jedzie tez bezposrednio alejami |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:46
|
|
|
Najistotniejszy dla Wieliczan fragment komunikatu: Cytat: | Mobilis będzie obsługiwał także zupełnie nową linię. Od 1 maja na trasie Wieliczka (centrum) - Wielicka – Rondo Mateczny – Korona – Stradomska – Straszewskiego – Basztowa – Kurniki uruchomiony zostanie autobus aglomeracyjny nr 304. W dni powszednie liczba kursów wyniesie 65, a w soboty, niedziele i święta - 47. | http://www.krakow.pl/komu...how&kom_id=6377
Aż mi się wierzyć nie chce, 65/47 kursów! |
|
|
|
|
Marcin Stachnik
Gość
|
Wysłany: 18-03-2008, 21:24
|
|
|
Nareszcie jakieś konkrety
Tyle tylko że nowa linia musi konćzyć swoją trasę na petli lini 204
musi
musi
musi
Nie może być za daleko od miłośnika komunikacji miejskiej
Co do liczby kursów to jest ich mniej. Po 1 maja zmieni się też rozkład lini 204 - będzie rzadziej kursowała,ale rozkłady jazdy zapewne będą zsynchronizowane. Tak aby nie czekaćdługo na przystanku na autobus |
|
|
|
|
Markus
Gość
|
Wysłany: 18-03-2008, 22:58
|
|
|
Wkońcu nowa linia....brawa.... |