Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
10-02-2010, 08:28
Nowe linie do Wieliczki, busy i pociąg
Autor Wiadomość
nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-02-2008, 16:12   

mozliwe ze i ponosi ale uwazam ten pomysl za realny do wykonania, dlatego przedstawiam swoj punkt widzenia bo to jest w koncu forum sluzace do dyskusji i rozumiem ze sa rozne poglady roznych osob na pewne tamaty i o to w koncu chodzi bo dzieki temu mozna zweryfikowac swoj punkt widzenia

boli jednak fakt iz mentalnosc ogolu spolecznosci jest negatywna do wszelakich innowacji, lepiej ponarzekac ze skawina taka super ma az 5 linii, bochnia jest swietna bo ma swoje mpk i wszedzie latwo sie dostac ale jak wchodzi temat dla naszej spolecznosci to chociaz nie ma konkretow to najlepiej z anonimowego konta powiedziec ze kogos fantazja ponosi, ze to nierealne, ze lepiej jednak jest tak jak jest, albo po prostu 'bo tak' i dzieki takiej postawie w wieliczce jest jak jest
PS - Kopernikowi tez powiedzieli ze go fantazja ponosi :diabel2:

bujanka
Gwarek

Wysłany: 07-02-2008, 19:41   

no cóż, możemy mieć tylko nadzieję, że w najbliższym czasie władze naszego miasta wyciągną jakieś wnioski i zastosują w tym kierunku jakieś optymalne rozwiązanie :-)

Marcin Stachnik
Gość
Wysłany: 07-02-2008, 21:02   

Z miłą checią przyłączam się dalej do dyskusji, na temat jakże mnię bardzo interesujący.

Oczywiście że świetnie by było aby Wieliczka założyła tak ze 2-3 linie. Nie musiała by nikomu płacić( chodzi o dołatę MPK Kraków za wozokilometry) i nikogo się prosić( masz rację Nietoperze że Kraków tutaj sam dla siebie zamawia linie np. do Krzeszowic ( ! )
Ale tyle co widziałem jak to wyglada w Bochni czy Oświęcimiu ( oba miasta nie tylko większe ludnością, ale i przedewszystkim !!! POWIERZCHNIĄ) to mam niejakie obawy jak by to wyglądało u Nas.
Z racji tego że Wieliczka jest niewielkim miastem i że duużo spraw ludzie załatwiają w Krakowie, to linie ,,MPK Wieliczka" powinny przebiegać nie tylko od centrum miasta poprzez takie dzielnice jak : Krzyszkowice, Bogucice czy poludnie miasta, ale dalej jechać do okolicznych wsi. Tak aby suma tej trasy i jej pasażerów dawała by jakiś zysk z prowadzonej działalności.
W moich snach były autobusy(tramwaje też) miejskie śmigające tu i ówdzie po Wieliczce.
Uważam że rozkład jazdy takich lini powinien zapewniać pasażerom min. kilka kursów dziennie, tak aby nie była to linia dla jednego przejazdu jak jest w inych miastach. A i tabor powinien być porównywalny z MPK Kraków. Uważam że to co ma teraz takie FB to było dobre w latach 90-tych. A teraz lubie takie autobusy ogladać na ulicach tylko z dlatego że jestem miłosnikiem komunikacji miejskiej, a nie aby nimi regularnie jeździć. Zresztą na tabor to wiele dużych miast w Polsce bierzę dofinansowanie z UE

Tak więc potrzebne jest ustalenie tras( badania wśród mieszkańców) dobre autobusiki i do dzieła. Mam nadzieje że tak czy siak linia pośpieszna jak ruszy w kwietniu nie będzie ostatnią linią miejską w Wieilczce

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 08-02-2008, 17:19   

Bardzo mi miło Marcinie że przedstawiasz swój punkt widzenia, bo i sam mogę zobaczyć wiele rzeczy z innej perspektywy.
W pełni zgadzam się twoja wypowiedzią, jednak jak pisałem wcześniej nie podałem żadnego przykładu linii bo to jest właśnie kwestia badań społecznych, ale napomniałem również iż inwestycja ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy będą linie zwożące ludzi z okolicznych wiosek jadące przez wszystkie rejony miasta, oraz ze 2 - 3 linie prowadzące głównymi ulicami krakowa tak aby na jednym bilecie można było dojechać tam gdzie sie chce.
okoliczne wioski w naszym rejonie są po części już takimi mniejszymi dzielnicami, jakie się kształtują, natomiast dalsze miejscowości są w miarę zwartej strukturze, dlatego właśnie nie należy pomijać wiosek.
Wracając do Bochni to często się w tamtych rejonach poruszam i owszem samo miasto ma więcej mieszkańców i jest większe, ale nie posiada aż tak zwartych mniejszych miejscowości w których znajdują się potencjalni pasażerowie, natomiast jadąc z Wieliczki w dowolnym kierunku co kilka kilometrów już jest jedna wioska na drugiej bez jakiejś większej odczuwalnej przerwy w zabudowie, przynajmniej to są moje odczucia.
No z tramwajami to chyba u nas przegiąłeś leciutko ;P
Ale wracając do taboru i funduszy to masz racje unia bardzo chętnie sponsoruje, albo może ujmijmy to inaczej dofinansowywuje inwestycje w komunikacje miejska coś zdaje się ok 50%, jednak ja widzę tutaj na początku głównie małe autobusiki do ewentualnej późniejszej rozbudowy.
No może kiedyś się doczekamy ;P Bo uważam że to jest kwestia czasu.

Jak na razie z upragnieniem wszyscy czekają na nową linię do Wieliczki, ale czy będzie pospieszna, to nie wiem ja słyszałem o całkiem nowej linii do centrum krakowa, jednak o jej przebiegu ciągle cisza. Jedyne co można powiedzieć z dużo większą pewnością to fakt iż będzie ona prowadzić przez centrum Wieliczki, gdyż podczas publikacji mapki z trasą na węgrzce opublikowano również przebieg linii 204 oraz co dziwne zaznaczono nowa linie która biegnie do centrum, to taki myk dla spostrzegawczych.
Prawda jest jednak taka, iz ta nowa linia podratuje tylko mieszkańców Wieliczki, bo z okolicznych wiosek dalej trzeba będzie dojechać busem potem kupić bilet aglomeracyjny a potem jeszcze zwykły - tragedia jednym słowem ,zwłaszcza po wycofaniu biletów godzinnych z naszej strefy.

Marcin Stachnik
Gość
Wysłany: 09-02-2008, 13:20   

Dokladnie
Problem biletów jest poważny. bilety godzinne to był doskonały zwłaszcza jak uruchamiali linie 204 w 2000 r. ( były one polecane w tej ulotce)
Teraz od nowego roku dostaje wiele pytań od kolegów i koleżanek o możliwość jazdy do Krakowa z przesiadką i jak się okazuje trzeba wydawać więcej pieniędzy.
Niby bilet jednorazowy jest o dosłownie kilka groszy droższy, ale MPK zaczęło zarabiać na biletach aglomeracyjnych - które są droższe i mniej praktyczniejsze niż dawniej (kto jak ja w starym roku kupił miesięczny na linie 104 od 2008 roku ten trochę zaoszczędził) Na spotkaniu Koła Miłosników Krakowskiej Komunikacji Miekskiej z dziennikarzem Dziennika Polskiego zostala ta kwestia poruszona. Może może coś się zmieni.

Co do nowej lini ja słyszałem że ma przebiegać przez centrum miasta Wieliczki do Dworca Głównego Wschód

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 09-02-2008, 22:40   

Dyskusja wielce ciekawa i moim zdaniem całkiem sensowna.

Troszeczkę odbiegnę od nurtu głównego:

http://miasta.gazeta.pl/k...98,4913347.html

gazeta.pl napisał/a:
Miliony euro na dworzec i miejski transport

Dla Ministerstwa Infrastruktury Kraków nadal jest organizatorem Euro 2012. Resort rezerwuje 25 mln euro na przebudowę Dworca Głównego i około 100 mln euro na miejski transport.

To troszkę daje do myślenia w kwestii tego płacenia MPK przez gminę.

Dla mnie bardzo charakterystyczne jest to, że we wszelakiej maści folderach, informatorach i przewodnikach dla turystów zagranicznych, obok Sukiennic, Wawelu, Rynku itp wymienia się Kopalnię Soli w Wieliczce. Co ciekawe często wspomina się o busach które tanio i szybko dowiozą każdego spod Poczty Głównej - taki mały psztyczek odnośnie likwidacji tego przystanku przez miasto Kraków.
Skoro tak się Kraków posila Kopalnią to mógłby jakiś transport zorganizować chociaż do tej kopalni i tak żeby Wieliczka do tego nie musiała dopłacać

No ale miasto Kraków tą kasę chce tak naprawdę np na linię do Camupsu UJ - owszem pomysł jak najbardziej słuszny, ale nie mający najmniejszego związku z ewentualnymi kibicami i turystami z okazji mistrzostw.

master771

Marcin Stachnik
Gość
Wysłany: 10-02-2008, 15:55   

Do Kopalni Soli to reklamowany od czasu jakego uruchomienia był pociąg , teraz - szynobus. I wydaje mi sie on dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza dla turystów.
Ja bym chciał zobaczyć kiedyś tramwaj, tak tak nietopeshu taki 111 Na czy N8S to by było w sam raz. Pisali w prasie że władze naszego solnego miasta mają przejąć tereny PKP ( te na odcinku Wieliczka-Wieliczka Rynek) i mają zrobić przystanek zamiast tam gdzie jest do tej pory; pociąg ma się zatrzyamywać koło parkingu ( dawny Dworzec PKS). Ma tam powstać porządny peron i takie tam inna infrastruktura.
Co do obecbych inwestycji o których wspomniał master7 to W lutym ma ruszyć przebudowa ronda Grzegórzeckiego, a tym samym budowa lini tramwajowej na Płaszów( przynajmniej pod KSW dojdą w pierwszym etapie). Do tego dojdzie remont na skrzyżowaniu Starowislna/Dielta co oznacza utrudnienia dla jadących od strony Wieliczki.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 10-02-2008, 23:56   

No owszem kiedyś były plany szybkiego tramwaju ktory to mial jechac po nieuzywanych wtedy szynach do wieliczki, ale nie wiem czy te plany to nie byly pomowienia wynikajace z trwajacego wtedy remontu ulicy nowosadeckiej oraz tablicy informacyjnej na ktorej bylo napisane o ile dobrze pamietam - budowa linii szybkiego tramwaju Kurdwanow - Wielicka, a co niektorzy dodawali sobie tam jedna literke i wychodziła Wieliczka :D Tak więc z tego mogla taka plotka wyniknąć, pamiętam też że wtedy dopiero wchodzily bombardiery i był argument co do jazdy tramwaju iż nie ma miejsca na zrobienie petli tramwajowej na co ktos odparl ze w nowych bombardierach jest możliwość dorobienia wersji wahadłowej jednak sprawa szybko przycichła bo zacząl kurdować najpierw pociąg potem szynobus, co jest świetnym rozwiązaniem,
ale tramwaj jadący z wieliczki i odbijajacy potem w teligi to był by hit, co prawda to rozwiązanie wyleciało mi całkiem z glowy bo pomyslałem o tramwaju na zatłoczonej ulicy pilsudzkiego odpisujac ci na wczesniejszy post :D
Co do budowy nowego peronu i centrum Park&Ride wraz z wywaleniem wszystkich pierwszych przystankow busow wlasnie na stacje wieliczka uwazam za super posunięcie,
jednak cofanie stacji wieliczka rynek to sprawa dyskusyjna, bo uwazam ze szynobus powinien jechac jak najblizej centrum

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 13-02-2008, 14:44   

A teraz chciał bym zacytować fragment z dziennika polskiego,

Cytat:
13.02.2008

Komunikacja bez zmian

KRAKÓW. Większość szefów gmin nie wyszła zadowolona z wczorajszego spotkania z dyrektorem Zarządu Dróg i Komunikacji w Krakowie Janem Tajsterem

Dyrektor wyraźnie powiedział, że dokonywanie zmian, związanych z dodatkowymi liniami i kursami, wydłużaniem tras, czy zmianami w rozkładach jazdy nie jest możliwe w tym półroczu. Propozycje burmistrzów i wójtów będą brane pod uwagę od drugiego półrocza br. Teraz zmiany mogą być dokonywane jedynie w ramach istniejących "wozokilometrów". - To oznacza, że musielibyśmy zabrać np. kilka kursów z innych tras, a nam chodzi m.in. o częstsze kursy i wydłużenie tras - skarżyli się szefowie gmin. Dodają, że nic nie wskórali, a mieszkańcy będą mieć pretensje do nich, a nie do dyrektora Tajstera

Piotr Tymczak
Dziennik Polski

Komentować nie trzeba - ciśnie mi sie tylko na usta "a nie mówiłem" :diabel2:

Marcin Stachnik
Gość
Wysłany: 13-02-2008, 20:34   

Jak tak dalej pójdzie to Tajster zburzy dobre imię na które MPK pracowało tak długo.
dla nas ważne jest to aby Mobilis wziął sprawy w swoje ręce i od kwietnia zaoferował Wieliczce godną obsługe linin komunikacyjnej

Markus
Gość
Wysłany: 13-02-2008, 21:04   

Ale firma Mobilis będzie wykonywała tylko zlecenia ZDiK, a wiec Pana Tajstera. Na takiej zasadzie jak MPK. Firma Mobilis Wieliczce nic nie bedzie oferowała... :)

Marcin S
Gość
Wysłany: 17-02-2008, 17:06   

Ostatnio widziany był Mercedes przegubowy w Wieliczce ( DD 426)

Czy ktoś zna powody jego obecności oraz czy ktokolwiek zrobił mu zdjęcie aoaratem cyfrowym ?

SpeX
Gość
Wysłany: 23-02-2008, 01:05   

@DD426: autobus był na docieraniu silnika i jechał do serwisu MB (akurat krakowski na Dąbiu się rozbudowuje i nie ma miejsce by przyjąć taki autobus.

@Nowa linia do Wieliczki: Z tego co słychać to do kwietnia Mobilis będzie jeździć na trasie Wieliczka - Kraków Centrum (pewnie dworzec) (numer chyba 304) w ramach zlecenia ZDiTu.

@MPK Wieliczka, robienie takiego własnego MPK nie jest dobrym wyjście. Bo koszty zaplecza są duże a i efekt mizerny. Jako przykład mogę podać MZK Skawina który swego czasu kupic ex MPK Kraków Jelcze M120 i organizował KM w Skawinie. Po kilku latach UM/UG Skawina przeprosił się z MPK i widać co mają (5 linie do których dopłacają)

Komunikacja w Wieliczce, tu akurat ruch leży po stronie UM/UG Wieliczka który albo powinien się dogadać z ZDiT i uruchomić linia coś na wzór starych 7xx (linie które nie wjeżdżały na teren miasta jak dobrze pamiętam była taka Niepołomice - Wieliczka?

Ew UG/UM Wieliczka powinien rozpisać przetarg na obsługę KM w Wieliczce (ew dogadanie się z ZDiT w sprawie honorowania biletów wielo przejazdowych itp) na tabor klasy MINI i MIDI czyli do 6metrowych Jelczy M081 do 8 metrowe np Solaris Alpino.
Wtedy takim przetargu wystartują np MPK, Mobilis, BF (ex MPK Kraków Jelczami robi jako Gimbusy u was) ew lepsze busy które zechcą spełnić stardarty KM, a nie wozić ludzi dostawczakami)

@tramwaj. Powiem wprost, jak na razie nie macie co liczyć na tramwaj do Wieliczki. Dla was najlepszym wyjściem było by jak by się u. województwa wziął do roboty i stworzył prawdziwą kolej aglo na wzór SKM 3Miasto czy Warszawa (w ramach grupy PKP) ew rozpisał przetarg na taką kolej (przykład PCC/Arriva w Kujawsko-Pomorskim)

Przebiegu tras dla KM w Wieliczce nie będę proponował, bo nie znam waszych potrzeb. Ale jak coś służę pomocą. I zamiast wyrzalać się tu lepiej zacznijcie pisać do UG/UM Wieliczka o KM.

A tak dla ciekawości i przykład podam wam gmine Zielonki która w ostatnim przetargu na obsługę linii KM na trasie Zielonki - Kraków, złożyła zamówienia też linią nocną na trasie Nowy Kleparz - gm. Zielonki - Mistrzejowice

Pozdrawiam MK z Krakowa

*KM - Komunikacja Miejska (a dokładniej powinno być KA - Aglomeracyjna)

SpeX
Gość
Wysłany: 23-02-2008, 01:13   

AAA i info dla tych którzy uważają iż jazda MPK jest droga bo trzeba kasować najpierw bilet strefowy (2.6) i potem w mieście zwykły lub godzinny (2,5 lub 3,1) co daje koszty wysokości ok 5,1 lub 5,7(za godziny) w jedną stronę. W uproszczeniu ok 11,4.
Dotyczy się to tez sprawy wyrzucenia busów z centrum. Istnieje coś takiego jak bilet 24h na M+S za 12,6. Czyli jak taki bilet skasujesz w poniedziałek o 7:00 jadać do Krakowa możesz jeździć na nim do 7:00 we wtorek na sieci miejskiej i aglomeracyjnej.
Choć jeśli ktoś jeździ często bardziej się opłaca 7dniowy czy wręcz miesięczny. I takie rozwiązanie w ramach jazdy
KM Wieliczka + 204/304 + KM Kraków było by idealne. Ale tu juz UM/UG Wieliczka musi się dogadać z ZDiT. Wiem iż nie jest to proste (łatwiej było się ugadać z ZTP niż obecznym ZDiT ale się da, tylko trzeba mieć odpowiednie argumenty

peter.pan 
Skrzat

Osiedle: Krzyszkowice
Wysłany: 25-02-2008, 11:33   

wszystko to piekne o czym napisano wyzej. Ja nadal maze o dniu w ktorym zintegruje sie bilet aglomeracyjny pkp z mpk. Niech kosztuje miesiecznie 85-100 PLN to i tak sie wtedy bedzie oplacalo. A Wieliczka rzeczywiscie powinna sie zajac rozwiazaniem komunikacyjnym dla swoich dzielnic/osiedli i przyleglosci. Wracajac do mojej wczorajszej wieczornej rozmowy "przy wyrebie lasu" z jedna z forumowiczek, zastanawiam sie czy ktorys z tzw busiarzy nie pomyslaz o tym, ze moglby np na trasie wieliczka-krakow-wieliczka wykonywac kursy przez krzyszkowice. Mysle ze mialby klientow w obydwie strony. I w ruchu lokalnym Krzyszkowice-Wieliczka i dlugo dystansowym Krzyszkowice-Krakow. Ci ktorzy jechaliby z Wieliczki do Krakowa, i tak nie wysiadaja pomiedzy Stacja CPN a tzw 'Glinikami"... W sumie przejazd bylby 5 minut dluzszy...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi