Nie pal plastików, segreguj je! |
Autor |
Wiadomość |
Tardas
Osiedle: Szymanowskiego
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 722 Skąd: Magnum Sal
|
Wysłany: 24-07-2007, 19:26 Nie pal plastików, segreguj je!
|
|
|
Ciekawy apel Wydziału Ochrony Środowiska i Rozwoju Wsi UMiG Wieliczka pojawił się na stronie gminnej.
Wieliczka.eu napisał/a: | Czy spalasz na swojej posesji plastikowe butelki lub folie? Jeśli tak to szkodzisz sobie i swojemu otoczeniu! Palenie tworzyw sztucznych wyzwala ciężkie trucizny, które ulatniają się do atmosfery, zatruwając ją. Potem takie zatrute powietrze wdychają ludzie i zwierzęta. Pyły opadając na rośliny, wodę, ziemię także powodują zatrucie tych elementów środowiska. Następnie takie zatrute produkty spożywamy my, a także jedzą je pasące się zwierzęta.Dodatkowo spalanie odpadów na posesjach powoduje uciążliwe zadymienie okolicy oraz zagrożenie pożarowe!!!
[...]
Jak więc pozbyć się tworzyw sztucznych?
Staraj się nie kupować produktów w opakowaniach plastikowych. A jeśli już są plastikowe odpady, to zbieraj je do przeznaczonych na plastik worków w kolorze żółtym. Zostaną one odebrane za darmo! |
Źródło informacji: http://www.wieliczka.eu/?...i&nrwiad=138208
Spalając folie i plastikowe butelki po napojach narażasz się na karę aresztu lub grzywny.
Kto z Was idąc na zakupy zabiera ze sobą torby parciane, plecaczki, stare torby foliowe (które wielokrotnie używa). Mam nadzieję, że nie jestem samotnym ekscentrykiem w tej sprawie? |
_________________ http://www.wieliczka24.info - niezależna strona miasta |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-07-2007, 19:40
|
|
|
no coz.. ja sie nie popisuje w tej sprawie.. ilekroc ide na zakupy to wracam z nylonowa siatka z marketu.. natomiast nigdy by mi do glowy nie przyszlo zeby spalic plastik.. przeciez to okropnie smierdzi... |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
almayer
Kierat konny
Osiedle: Szymanowskiego
|
Wysłany: 24-07-2007, 21:23
|
|
|
ja niestey równiez abieram paltikowe torby z marketów, ale później używam ich jako worki na śmieci, więc nie musze kupować kolejnych plastikowych worków. W obecnych czasach raczej nie uciekniemy od plastików, jednka co się da powinniśmy segregować, ja tak robię. |
|
|
|
|
saltman
Gość
|
Wysłany: 30-07-2007, 00:42
|
|
|
Odbiór dotyczy tylko butelek PET. A co z całą resztą, np. butelkami po szamponach, i wszelkich innzch plastikach wiadrach, wanienakach poniszczoinych, itp.???
Saltman |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 30-07-2007, 05:11
|
|
|
W miki plastik to plastik a nie butelki pet.
Ja segreuje wszystko z plastiku do wora i miki z radoscia zabiera.
A co do palenia moja sasiadka neistety Pali plastiki i jeszcze sie wypiera mowiaz ze to liscie i papier, ale niestety zapach poliuretanu jest dosc klarwny |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|