Poprzedni temat «» Następny temat
Kopalnia Soli
Autor Wiadomość
nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 04-07-2013, 19:16   

Prezydenci Polski, Czech i Słowacji w Kopalni
Cytat:
3 lipca wielicką Kopalnię odwiedzili prezydenci Polski, Czech i Słowacji. Bronisław Komorowski, Miloš Zeman oraz Ivan Gašparovič wysłuchali koncertu w kaplicy św. Kingi.

Prezydent Komorowski podjął swych gości kolacją w komorze Jana Haluszki. Prezydent Komorowski i prezydent Gašparovič przybyli do kopalni w towarzystwie małżonek. W kaplicy św. Kingi zebranych powitał prezes Kopalni Soli „Wieliczka” SA Kajetan d’Obyrn, następnie wśród soli wystąpił kwartet „Camerata”. W programie znalazły się utwory Moniuszki, Zoltána, Skoryka, Belli oraz Dvořáka. Na finał artyści zagrali „Taniec węgierski” Johannesa Brahmsa.

Po koncercie dostojni goście zjechali windą panoramiczną do komory Stanisława Staszica. Annę Komorowską zainteresowała prezentowana tam wystawa geologiczna.

- W Polsce historia żup solnych zawsze się wiąże z legendą o św. Kindze, która podobno wrzuciła swój pierścień tam, daleko na południu, wtedy w królestwie węgierskim. Pierścień został odnaleziony tutaj na terenie Polski - powiedział prezydent Komorowski podczas kolacji w komorze Haluszki. - Zmieniła się mapa polityczna Europy i pewnie już żadna księżna czy królowa pierścienia złotego nie wrzuca do żadnej kopalni. Ale jestem pewien, że z naszymi braćmi – Słowakami, Czechami, także i z Węgrami - możemy znaleźć ten współczesny złoty pierścień, jakim jest udane członkostwo w Unii Europejskiej i korzyści z tego płynące – podkreślił.

Kopalnia Soli „Wieliczka” była dumą polskich królów i książąt. Chętnie zapraszali do niej swoich znamienitych gości. Także prezydenci przedwojennej i powojennej Polski zaglądali z tradycyjnymi wizytami do wielickich podziemi. Od środy 3 lipca w Księdze Zwiedzających figuruje również autograf Bronisława Komorowskiego oraz jego gości.
źródło: http://www.kopalnia.pl/ak...wacji-w-kopalni

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 09-07-2013, 07:20   

http://www.dziennikpolski...ska-teznie.html

Dziennik Polski napisał/a:
Wieliczka zyska tężnię

INWESTYCJE. Budowa tężni powinna zacząć się jeszcze tej jesieni. Mieszkańcy i turyści będą mogli korzystać z nowego obiektu za około rok.

JOLANTA BIAŁEK

Tężnia solankowa powstanie w kopalnianym parku św. Kingi, na działce znajdującej się powyżej placu postojowego przy ul. Dembowskiego (tzw. parking przy kominie), nieopodal warzelni oraz szybu św. Kingi i Młyna Solnego.

Obiekt o kubaturze 7600 m sześć. został ciekawie zaprojektowany. Jego element stanowi m.in. wieża o wysokości 26 metrów, z której można będzie oglądać nie tylko otoczenie kopalni, ale także panoramę miasta.

Budowa tężni solankowej przy kopalni to pomysł sprzed ponad dwóch lat. Furtkę dla rozpoczęcia takiej inwestycji w Wieliczce otworzyła zmiana przepisów, dzięki czemu w sierpniu 2011 roku Kopalnia Soli uzyskała status pierwszego w Polsce podziemnego uzdrowiska.

Jesienią 2012 roku rozpoczęto starania o decyzję o uwarunkowaniach środowiskowych, a w maju tego roku starostwo powiatowe wydało pozwolenie na budowę obiektu. Ciekawostką jest, że ogłoszenie o przetargu na wykonanie inwestycji ukazało się także w Niemczech, gdzie powstaje wiele tężni i nie brakuje firm specjalizujących się w ich wznoszeniu.

Wielicka tężnia zostanie zbudowana m.in. z żelbetowej misy oraz specjalnej konstrukcji wykonanej z drewna modrzewiowego i dębowego, której wnętrze będzie wyłożone krzakami tarniny (na powierzchni około 3200 m kw.). Obiekt zasili solanka płynąca z tej samej instalacji, która pracuje dla warzelni.

Inwestycja powinna rozpocząć się jeszcze w tym roku, a czas jej realizacji określono jako "nie dłużej niż 12 miesięcy". Termin zakończenia wznoszenia leczniczego obiektu jest warunkowany nie tylko tempem prac budowalnych, ale również koniecznością pozyskania dla tężni ogromnej liczby krzaków tarniny (jest to możliwe tylko późną jesienią i zimą, kiedy rośliny te zaprzestają wegetacji).

Z dobrodziejstw tężni, której mikroklimat sprzyja profilaktyce i leczeniu m.in. schorzeń górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok i rozedmy płuc, będą mogli korzystać nie tylko kuracjusze, ale także mieszkańcy Wieliczki i okolic.

W Małopolsce jest na razie tylko jedna teżnia solankowa - w Rabce-Zdroju.

master771

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 09-07-2013, 07:37   

A kim jest p. Jolanta Bialek?

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 09-07-2013, 14:00   

Pracownikiem Dziennika Polskiego

Bronek 
Zawalisko

Osiedle: Boża Wola
Wysłany: 09-07-2013, 14:02   

przemo napisał/a:
Pracownikiem Dziennika Polskiego

Konkretnie to chyba osobą odpowiedzialną za region wielicki w Dzienniku Polskim

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 09-07-2013, 15:14   

Jolanta Białek napisał/a:
Budowa tężni solankowej przy kopalni to pomysł sprzed ponad dwóch lat.

I tu Pani Białek się myli. O tym, że w Wieliczce powinna powstać tężnia pisałem osobiście na tym forum jakieś 4 lata temu. Wtedy jeszcze w kopalni panował ZZ.
To have to watch this show

greg
Mina

Wysłany: 09-07-2013, 15:42   

Bronek napisał/a:
osobą odpowiedzialną za region wielicki w Dzienniku Polskim

według mnie trochę jednostronną, takie mam wrażenie
dwa razy, pewien czas temu wysłałem maile z propozycją zainteresowania się tematami
bez odpowiedzi, może tematy był złe lub kierunek niewłaściwy
już nie wysyłam

Abrakadabra 
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 09-07-2013, 22:52   

Tak to ma wyglądać:

Piotr Ptak 
Groty kryształowe

Wysłany: 10-07-2013, 07:32   

master7 napisał/a:

Jestem ciekaw ilu będzie teraz ojców i matek.
Do dzisiaj mam podpisy prawie tysiąca Wieliczan, które przedstawiałem burmistrzowi, zero zainteresowania.
Ale inicjatorem akcji zbierania podpisów pod budową tężni był pan z Wieliczki, często można go było spotkać chodzącego z dalmatyńczykiem i to On chodził, namawiał i poświęcał swój czas.
Kto o Nim będzie pamiętał przy pierwszej wbitej łopacie?
master7 napisał/a:
Ciekawostką jest, że ogłoszenie o przetargu na wykonanie inwestycji ukazało się także w Niemczech, gdzie powstaje wiele tężni i nie brakuje firm specjalizujących się w ich wznoszeniu.

Po pierwsze takie przetargi ukazują się w całej unii
po drugie, nie na wykonanie inwestycji tylko na wykonanie projektu
po trzecie, ciekawostką jest to, że projekt realizowała firma z Niemiec ale przez Polaka (Wieliczanina), który wyjechał około 40 lat temu do Niemiec.

Bronek 
Zawalisko

Wysłany: 12-07-2013, 11:59   

Abrakadabra napisał/a:
Tak to ma wyglądać:

Po wnikliwym obejrzeniu projektów rzuciło mi się w oczy, że powstanie kolejna w Wieliczce fontanna. Czyli w Kopalni też je lubią.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 12-07-2013, 12:11   

Cytat:
Po wnikliwym obejrzeniu projektów rzuciło mi się w oczy, że powstanie kolejna w Wieliczce fontanna. Czyli w Kopalni też je lubią.

No i mamy pierwszego ojca sukcesu ( nie bezpośrednio) ale wiemy o co chodzi.

Bronek 
Zawalisko

Wysłany: 12-07-2013, 12:24   

przemo napisał/a:
No i mamy pierwszego ojca sukcesu ( nie bezpośrednio) ale wiemy o co chodzi.

Nie, dziękuję.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-07-2013, 13:04   

Widac, nie wszyscy wiemy :D

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 12-07-2013, 13:41   

Dać jeszcze katapulty, wieże oblężnicze i można by atrakcje rozszerzyć o zdobywanie grodu :diabel:

jolakozaczka 
Kierat konny
usia

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-07-2013, 14:20   

kiotari napisał/a:
Jolanta Białek napisał/a:

I tu Pani Białek się myli. O tym, że w Wieliczce powinna powstać tężnia pisałem osobiście na tym forum jakieś 4 lata temu. Wtedy jeszcze w kopalni panował ZZ.

Możesz rozwinąć inicjały ZZ?

Odpowiedz do tematu