[kolarstwo] Tour de Pologne 2013 |
Autor |
Wiadomość |
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 24-07-2013, 09:14
|
|
|
Załóżmy, że obywatel płacący sumiennie podatki mieszka przy drodze powiatowej Wieliczka - Myślenice i posiada wyjazd z posesji bezpośrednio na tę drogę. Niestety pomimo płacenia podatków i monitowania władz o chodnik - chodnika się nie doczekał. W dniu 3.08 obywatel zostanie zamkniety w domu - bo nawet gdyby chciał wyjść na droge - to nie może, musiałby sie poruszać po drodze, na której wszelki ruch ma być zamknięty - czyli piesze stworzenie poruszające się lewą stroną drogi (pobocza brak) - również tworzy ruch kołowy
W związku z tym mam kilka pytań:
- jakie przepisy reguluja takie zamykanie obywatela na swojej posesji
- jak mam dojechać do pracy (niektórzy pracuja w sobotę) i z niej wrócić, skoro droga bedąca jedynym dojazdem do posesji będzie zamknięta przez prawie 4 godziny.
- jak władze zapewnią dojazd pogotowia czy straży pozarnej w przypadku - nie daj Boże - jakiegoś nieszczęścia
- co mi mogą zrobić jak jednak swoją furmanką wyjadę na droge publiczną - w końcu żadnego znaku koło mojego domu nie postawią
Tak pytam z czystej ciekawości - nie jestem przeciwnikiem wyścigu i cieszę się, że pojedzie koło mojej lepianki, ale chciałbym wiedziec jakie prawa mi przysługują. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-07-2013, 09:33
|
|
|
Cytat: | Na całości trasy w/w ulicach oraz miejscowościach obowiązuje całkowity zakaz zatrzymywania i postoju B-36 wraz z sankcjami holowania pojazdów T-24. |
A co jezeli staniesz zgodnie z przepisami, wyjedziesz na urlop, a po przyjeździe dowiadujesz sie ze auto jest odholowane i to na twoj koszt? |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 24-07-2013, 09:36
|
|
|
pablo napisał/a: | A co jezeli staniesz zgodnie z przepisami, wyjedziesz na urlop, a po przyjeździe dowiadujesz sie ze auto jest odholowane i to na twoj koszt? |
Na mój chłopski, lemingowy rozum - to moga Ci na ogon posolić i bedą musieli po wszystkim odholowac pojazd z powrotem tam gdzie go zostawiłeś. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 24-07-2013, 11:55
|
|
|
Carlos napisał/a: | W dniu 3 sierpnia br w godzinach 14.30 -18.00 trasa VII etapu przebiegać będzie następującymi ulicami Wieliczki:
- ul. powstania Warszawskiego
- ul.Pl. Kościuszki
- ul. Sikorskiego
- Rynek Górny
- ul. Górsko
- ul. Klaśnienińska
a następnie przez miejscowości:
- Siercza [...] |
Wynika z tego, że wyścig ominie, jakże zasłużoną dla Wieliczki, ul. Daniłowicza. Zabronił pewnie konserwator zabytków, by nie zniszczeć rowerami resztek zrewitalizowanej kostki.
Za to na Klaśnieńskiej przygotowują całą szerokość jezdni wraz ze studzienkami i włazami do pokrycia warstwą ścieralną asfaltu. Uwijają się również na wertepach podjazdu na Sierczę. Jeszcze parę TdP i królewskie górnicze miasto będzie wyasfaltowane. |
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 24-07-2013, 16:30
|
|
|
nacomito napisał/a: | Wynika z tego, że wyścig ominie, jakże zasłużoną dla Wieliczki, ul. Daniłowicza. Zabronił pewnie |
eee tam, nie ma tężni więc będą musieli wrócić do "koksu", który stosują od zawsze.
a my będziemy zamknięci przez sobotę w swoich norkach.
p.s.
nie mam nic do turystyki rowerowej, sam jeżdżę, ale nie biorę "wspomagaczy". Napchani prochami niech sobie zrobią jakąś enklawę i tam sobie mogą miło spędzać czas
pozytywem są też nowe nakładki asfaltowe - więc może zmienię zdanie - niech kolarze w obcisłych rajtuzach będą co roku
mogą też być np. bobsleje - wtedy się wymieni np. bariery enrgochłonne wzdłuż dróg |
|
|
|
|
jolakozaczka
Kierat konny usia
Pomogła: 1 raz Wiek: 53 Dołączyła: 10 Gru 2009 Posty: 340 Skąd: tomaszkowice
|
Wysłany: 24-07-2013, 16:40
|
|
|
a mnie zastanawia koszt jaki Gmina Wieliczka poniosłą w związku z tym , że ja jako obywatel gminy Biskupice zostałam poinformowana pisemnie (karteczka w skrzynce pocztowej) o TdP, jego trasie i utrudnieniach w ruchu. Informacje potrzebne potrafię sobie sama poszkać. A koszt tychże karteczek, pomnożony przez liczbę domów w mojej gminie wychodzi jak dla mnie gigantyczny (ekologia się kłania - ile drzew by ocalało) a i ktoś (opłacony zapewne) te jakże potrzebne informacje musiał poroznosić. Rok temu tak "Zaszczycona" nformacją nie zostałam |
_________________ nad wizerunkiem wrednej jędzy usilnie pracuję
|
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-07-2013, 17:52
|
|
|
lepsze to niż potem wysłuchiwać tych co nie wiedzieli i mają pretensję że nie mogą do domu dojechać.. koszt druku kilku tysięcy karteczek nie jest dramatycznie wysoki.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
pablo
Mina
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-07-2013, 18:58
|
|
|
Cytat: | Na mój chłopski, lemingowy rozum - to moga Ci na ogon posolić i bedą musieli po wszystkim odholowac pojazd z powrotem tam gdzie go zostawiłeś. |
Leming by powiedział, no trudno siła wyższa, trzeba się dostosować, trudno się każdym przejmować.
Więc co zadziwiające w wątkach niepolitycznych wykazujesz zdrowy rozum i zdecydowanie nie lemingujesz |
|
|
|
|
Carlos
Groty kryształowe
|
Wysłany: 24-07-2013, 19:40
|
|
|
kiotari napisał/a: |
W związku z tym mam kilka pytań:
- jakie przepisy reguluja takie zamykanie obywatela na swojej posesji |
Żadne, chodzić po drodze nikt nie zabroni (byle by nie środkiem), zresztą popatrz jak wyglądają etapy na różnych tour'ach masa ludzi na drodze dopingujących tworzących wąski szpaler dla kolarzy. Wiec osoba idąca poboczem nie zrobi większego wrażenia
Cytat: |
- jak mam dojechać do pracy (niektórzy pracuja w sobotę) i z niej wrócić, skoro droga bedąca jedynym dojazdem do posesji będzie zamknięta przez prawie 4 godziny.
|
I to już jest problem.
- jak władze zapewnią dojazd pogotowia czy straży pozarnej w przypadku - nie daj Boże - jakiegoś nieszczęścia
|
Odpowiednie służby bez problemu przejadą obok kolarzy-podczas wyścigu mijąją ich wozy sędziowskie, tv, serwis i ichniejsi medycy więc spokojnie.
- co mi mogą zrobić jak jednak swoją furmanką wyjadę na droge publiczną - w końcu żadnego znaku koło mojego domu nie postawią
|
Nic. Tylko pierwszy napotkany policjant/strażak/strażnik miejski poprosi o zjechanie na bok i nie przeszkadzanie w wyścigu.
Po za tym nie kolarze nie będą jechać 4 godziny bez przerwy. Startują co kilka minut i w tych lukach będzie można jakoś dotrzeć do siebie. Chyba |
|
|
|
|
solanka
Skrzat
|
Wysłany: 24-07-2013, 21:52
|
|
|
czyli wychodzi na to, że chcąc dostać się do Krakowa na godzinę 18tą - muszę wyjechać z Wieliczki o godzinie +/- 13 |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 25-07-2013, 08:24
|
|
|
Nie ma objazdów
Czekasz aż skończą |
|
|
jolakozaczka
Kierat konny usia
Pomogła: 1 raz Wiek: 53 Dołączyła: 10 Gru 2009 Posty: 340 Skąd: tomaszkowice
|
Wysłany: 25-07-2013, 08:57
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | lepsze to niż potem wysłuchiwać tych co nie wiedzieli i mają pretensję że nie mogą do domu dojechać.. koszt druku kilku tysięcy karteczek nie jest dramatycznie wysoki.. |
ale ile drzew na to poszło Informacja jest tez na tablicy kołu UG i naprzystanku. Do tej pory nie było takiego "szału informacji" i jakoś wszyscy żyli i funkcjonowali. |
_________________ nad wizerunkiem wrednej jędzy usilnie pracuję
|
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 25-07-2013, 09:20
|
|
|
jolakozaczka napisał/a: | Informacja jest tez na tablicy kołu UG i naprzystanku |
sorki - w mojej wsi nie zatrzymuję się przy tych tablicach jak jadę samochodem - szkoda mi czasu na info o kurach nioskach - to rozumiem, że dla starszych osób, osób bez internetu itp. Każda wieś ma swoją stronę w necie - tam powinna być ta informacja - a ciekawe w ilu wsiach jest. Nie mam nic przeciwko informacji w skrzynkach - byle nie z moich podatków. problem z kartkami jest taki - że jak nikogo nie ma w domu to nic nie będzie wiedział, a z powodu braku objazdów (co uważam za skandal) ku.xxca go weźmie, jak będzie chciał dojechać do domu. Co mają powiedzieć np. mieszkańcy KRK usiłujący wrócić z południa PL w niedzielę po południu - też 750 000 mieskańców dostało karteczki. Paranoja |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 25-07-2013, 10:16
|
|
|
greg napisał/a: | Co mają powiedzieć np. mieszkańcy KRK usiłujący wrócić z południa PL w niedzielę po południu |
A co im przeszkadza w niedzielnych powrotach? Czasówka z Wieliczki do Krakowa jest w sobotę. |
|
|
|
|
solanka
Skrzat
|
Wysłany: 25-07-2013, 10:18
|
|
|
przemo napisał/a: | Nie ma objazdów