Przesunięty przez: master7 11-03-2012, 20:51 |
Grzebowisko i spalarnia zwłok zwierzęcych. |
Autor |
Wiadomość |
Abrakadabra
Zawalisko
Osiedle: Szymanowskiego
Wiek: 45 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 891 Skąd: Przemyśl / Wieliczka
|
Wysłany: 12-03-2012, 20:17
|
|
|
Tymczasem jak informuje strona Osiedla Krzyszkowice:
Rada i Zarząd Osiedla Krzyszkowice
Zapraszają Mieszkańców na spotkanie z przedstawicielami władz Krakowa i Wieliczki w sprawie protestu przeciwko budowie grzebowiska i spalarni zwierząt w rejonie Baryczy.
Spotkanie odbędzie się przy udziale telewizji oraz prasy 14 marca (środa) o godz. 17.00 w Domu Ludowym przy ul. Krzyszkowickiej 5c. |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
Agnieszka
Kopacz
|
Wysłany: 13-03-2012, 12:43
|
|
|
Ja idę, pamiętajcie w grupie siła!!! |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 13-03-2012, 13:53
|
|
|
A na jednym z domów wystawionych do sprzedaży w tej okolicy widziałem dopisane "OKAZJA!".
Ile może stracic na wartości taki dom warty 500 000 jak zbudują spalarnię? 200 000? Ja bym nawet za te 100 000 nie kupił... |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
woykr
Żupnik
|
Wysłany: 13-03-2012, 14:41
|
|
|
Co to za TV ma być ??
Wiecie jak Tv potrafi przedstawić sprawę ?!!?
Zależy po której stronie im lepiej...
Myślę że zawsze warto powiadomic konkurencyjną stację tv
tak w temacie to:
Ostatnio był program o budowie krematorium w Bochni po tym jak ludzie sie spotkali razem z tv, inwestorem i burmistrzem. Inwestor odwołał swoja decyzje o budowie spalarni zwłok.
Zapewne na spotkaniu będa mydlić oczy jakie to wspaniałe nowoczesne spalarnie maja na uwadze i jak to będzie wspaniale pracowac że nikt nie zauwazy !
Ale wiadomo jak to się skończy.
Jest wysypisko, będzie spalarnia, pożniej ktoś wpadnie na pomysł skoro tam już spalamy zwierzeta to spalajmy tez padlinę... przyjdzie kolejna duża powódź pełne samochody potopionego bydła i innych padlin będą przywozili w to miejsce.
Jak już to będzie to będa kolejne pomysły gdzie największy syf pchać... no jak to gdzie tam gdzie syf już jest !!!
Później przyjdzie czas na wykup gruntów w okolicy przez zakłady pogrzebowe i zakładanie krematorium.
Za nimi przyjdą następni z innymi dziwnymi pomysłami. |
|
|
|
|
paweltxt
Komora
|
Wysłany: 13-03-2012, 17:30
|
|
|
Cytat: | A na jednym z domów wystawionych do sprzedaży w tej okolicy widziałem dopisane "OKAZJA!".
Ile może stracic na wartości taki dom warty 500 000 jak zbudują spalarnię? 200 000? Ja bym nawet za te 100 000 nie kupił...
|
|
|
Artur3
Groty kryształowe
|
Wysłany: 13-03-2012, 18:40
|
|
|
SPEKULACJA |
_________________ Artek |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 13-03-2012, 19:21
|
|
|
paweltxt napisał/a: | rozumiem że robisz wszystko aby tanio kupić ? |
Pomysł ciekawy.
Tam, to teraz głównie interes można zrobić wyprzedając dom temu, kto nie zwietrzy, co tam wkrótce może powstać. Choć właściwie to raczej już niemożliwe, zważywszy na ilość banerów protestujących przeciw spalarni. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
anhelli
Kierat konny
Osiedle: Kshyshcovice
|
Wysłany: 13-03-2012, 21:09
|
|
|
solniak napisał/a: | A na jednym z domów wystawionych do sprzedaży w tej okolicy widziałem dopisane "OKAZJA!".
Ile może stracic na wartości taki dom warty 500 000 jak zbudują spalarnię? 200 000? Ja bym nawet za te 100 000 nie kupił... |
Solniak- rozumiem, że to taka gorzka ironia z twojej strony, bo myślę, że dopuszczasz myśl, że już niedługo nawet Twój dom (lub mieszkanie) może stać się niebywałą okazją, gdy cena jego spadnie kilkakrotnie. Innymi słowy: sprawa grzebowiska to nie problem Krzyszkowic, ale całej Wieliczki i wszyscy na tym stracimy.
Postępująca urbanizacja, a raczej dewastacja tego regionu sprawi, że region ten stanie się pogórzem odpadowo-przetwórczym. I nie ma tu się z czego śmiać, że nagle ludzie zaczną tracić majątki. |
_________________ Dr Bernard Hazelhof twierdzi, że dobrze mieć cele... |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 13-03-2012, 21:46
|
|
|
anhelli napisał/a: | Solniak- rozumiem, że to taka gorzka ironia z twojej strony, |
anhelli napisał/a: | I nie ma tu się z czego śmiać |
W tym nie było ironii. Nawet sie nie śmialem. Opisałem fakt utraty wartości nieruchomości i spróbowałem sie zastanowić jak będa wyglądac spadki na wartości.
Znaczek zostal użyty w stosunku do użycia określenia "OKAZJA" na próbę upchnięcia frajerom kiepskiej nieruchomości. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 13-03-2012, 21:51
|
|
|
Cytat: | ale całej Wieliczki |
A to niby z jakiego powodu ?
Cytat: | że region ten stanie się pogórzem odpadowo-przetwórczym. |
Ale to żadna nowość, własnie taka działalność jest tam wpisana w planie zagospodarowania terenu.
Cytat: | I nie ma tu się z czego śmiać, że nagle ludzie zaczną tracić majątki. |
Przynajmniej od 20 lat wiedzieli co tam jest i co będzie. Nie potracą zbyt wiele - tylko nie świadomi zagrożenia przepłacali za domy/mieszkania. |
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 13-03-2012, 23:43
|
|
|
woykr napisał/a: | Co to za TV ma być ??
Wiecie jak Tv potrafi przedstawić sprawę ?!!?
Zależy po której stronie im lepiej...
Myślę że zawsze warto powiadomic konkurencyjną stację tv |
nie pozostaje nic innego tylko powiadomić konkurencyjną TV - ale konkurencyjną do czego? Masz pomysł, propozycję - czy tylko tak piszesz? |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 14-03-2012, 00:19
|
|
|
przemo napisał/a: | Przynajmniej od 20 lat wiedzieli co tam jest i co będzie. Nie potracą zbyt wiele - tylko nie świadomi zagrożenia przepłacali za domy/mieszkania. |
Dla uściślenia. Wysypisko na Baryczy czynne jest od prawie 40 lat. 20 lat mija w tym roku od zdecydowanego sprzeciwu mieszkańców Krzyszkowic wyrażonego kilkukrotną blokadą dróg dojazdowych i pertraktacjami z władzami Krakowa i zarządcą wysypiska. Efektem tego było:* naprawa drogi dojazdowej i budowa chodnika;
* odszkodowania i wysiedlenie zamieszkałych w promieniu 500m od czynnego wysypiska;
* przystąpienie do rekultywacji terenu;
* niedotrzymana obietnica zamknięcia składowiska, czego efektem jest jego III etap mający się zakończyć w 2014r, a jeśli nie powstanie spalarnia na Giedroicia będzie etap IV;
* obecne zagospodarowane składowisko nie przypomina tego sprzed lat, gdy w promieniu 1-2 km fruwały śmieci niesione wiatrem i przez ptaki, gdy smród trwający bez przerwy był trudny do zniesienia. Obecne składowisko jest na przyzwoitym, europejskim, poziomie. Mimo to, przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych, zachodnie wiatry przynoszą na teren Wieliczki orzeźwiający fetor.
Nie pitol, że ludzie od 20 lat wiedzieli co tam jest i co będzie. Każdy ma nadzieję, że zmierzamy ku lepszemu lecz nie każdy mieszka na Zadorach.
Dlatego mieszkańcy Kosocic i Wieliczki przystąpili do protestu bo przestali ufać władzy, bo dzisiaj mamy w sąsiedztwie segregację i składowisko odpadów, jutro obiecują palić i grzebać zwierzęce zwłoki, a pojutrze wyrośnie tam oddział Bakutilu. Chyba za dużo, jak na dwa pokolenia. Dlatego ludzie wiedzą, że nie może tam powstać kolejna śmierdząca inwestycja. Dlatego powinni protestować i zdecydowanie przeciwstawić się bezmyślnym poczynaniom władzy, nim będzie za późno.
. |
|
|
|
|
Agnieszka
Kopacz
|
Wysłany: 14-03-2012, 08:03
|
|
|
Popieram w 100% |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 14-03-2012, 08:15
|
|
|
Cytat: | Nie pitol, że ludzie od 20 lat wiedzieli co tam jest i co będzie. Każdy ma nadzieję, że zmierzamy ku lepszemu lecz nie każdy mieszka na Zadorach.
|
Super, tylko Ci którzy tam kupili teraz dom/mieszkania w ostatnich 5-8 latach raczej nie mogli oczekiwać, że wszystko zniknie jak po machnięciu czarodziejską różdżką
Cytat: | Dlatego mieszkańcy Kosocic i Wieliczki przystąpili do protestu bo przestali ufać władzy, bo dzisiaj mamy w sąsiedztwie segregację i składowisko odpadów, jutro obiecują palić i grzebać zwierzęce zwłoki, a pojutrze wyrośnie tam oddział Bakutilu. |
Może i tak byc. Tylko czy czy nie można było protestować kiedy ustalano nie tak dawno plan zagospodarowania terenu ? Uważam, że jest już zapóźno na takie akcje. Jak widać czasami nic one nie dają - patrz spalarnia w Krakowie. A pisanie o Bakutilu to czysta demagogia
Cytat: | Obecne składowisko jest na przyzwoitym, europejskim, poziomie. Mimo to, przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych, zachodnie wiatry przynoszą na teren Wieliczki orzeźwiający fetor.
|
Powtarzam to poraz 100 na tym forum, to nei wysypisko a kompostowniki w głównej mierze powodują ten odór.
Cytat: | niedotrzymana obietnica zamknięcia składowiska, czego efektem jest jego III etap mający się zakończyć w 2014r, a jeśli nie powstanie spalarnia na Giedroicia będzie etap IV; |
Etapu IV raczje nie będzie bo miejsca juz nie ma.
Z innej beczki :
ilu z Was protestujących było na tym wysypisku ?
Ilu z Was widziało jak jest ono zabezpieczone ?
Ilu z Was zna obecną technologie składowania na tyle żeby o niej pisać ?
To tylko tak w tle.
Nie jestem zwolennikiem spalarni, ale takie akcje spontaniczne w ostatniej chwili przypominają mi miesięcznice pisu pod pałacem prezydenckim. Szczególnie mieszkańcy Kosocic, którzy sa obywatelami Krakowa, nie podniesli larum kiedy mogli to zrobić, a teraz najgłośniej krzyczą ? Dlaczego ? Bo tak jak i w Wieliczce mnóstwo przyjezdnych kupiło tam mieszkania, bo miało byc tanio, pachnąco i atrakcyjnie - a wyszło jak zwykle ( patrz osiedle Ochota, którego mieszkańcow ostrzegaliśmy na forum co tam jest - nikt nie uwierzył )
Popieram walke, ale uważam, że tak jak w przypadku spalarni w Krakowie Majchrowski zrobi co będzie mu się podobało i nic Wasze protesty niestety nie dadzą. |
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 14-03-2012, 10:47
|
|
|
przemo, dzięki za "słowa otuchy". Nie róbmy nic, nie będzie nic. |
|