[Euro 2012] Co z tego mamy? Podsumowania, oceny, opinie |
Autor |
Wiadomość |
Arrgain
Warzelnik
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:05
|
|
|
master7 napisał/a: |
Dziennik Polski napisał/a: | była to kwota 25-30 tys. zł |
|
chwilla, a sama fontanna ile kosztowała? |
|
|
|
|
marcel23
Gwarek marcelina
Osiedle: centrum
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:12
|
|
|
Bardzo mądrze napisał Art... Nawet szkoda komentować wypowiedz pana burmistrza bo naprawdę swoich wyborców ma za głupców. Ilość ludzi wyciągnięta z danych raczej nie naszej Strefy o podanej kwocie lepiej się nie wypowiadać. To przykre że nawet na tyle odwagi nie stać Pana Burmistrza !! Ale prawda jest taka że wracamy do rzeczywistości |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:13
|
|
|
Cytat: | Na promocję wydaliśmy ok. 100 tys. zł, […]przekonywał burmistrz. |
Cytat: | Burmistrz Artur Kozioł, którego zapytaliśmy, ile Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej kosztowały budżet miasta, stwierdził, że była to kwota 25-30 tys. zł. |
Jest drobna różnica między ekonomią, a ekonomem. |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:13
|
|
|
Aleksander, Przy takiej temp. na zewnątrz |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:35
|
|
|
agga napisał/a: | Mój mąż jedzie w daleką trasę o 5, czy Pana to obchodzi ?? Naraża Pan życie i zdowie moje i pewnie wielu mieszkańców. |
Rozumiem, że szanowny małżonek przebył trasę pomyślnie i szczęśliwie wrócił
Myślę, że ciągnięcie tego tematu mija się z celem. Mieliśmy do czynienia z wydarzeniem bez precedensu dlatego wyjątkowo do niego podeszliśmy (jako społeczeństwo). Zawsze znajdzie się ktoś, komu pewne rzeczy będą przeszkadzać. Wszystkim trudno dogodzić. Na szczęście to tylko jednostki... |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:41
|
|
|
marcel23 napisał/a: | Bardzo mądrze napisał Art... Nawet szkoda komentować wypowiedz pana burmistrza bo naprawdę swoich wyborców ma za głupców. Ilość ludzi wyciągnięta z danych raczej nie naszej Strefy o podanej kwocie lepiej się nie wypowiadać. To przykre że nawet na tyle odwagi nie stać Pana Burmistrza !! Ale prawda jest taka że wracamy do rzeczywistości |
A ja podsumował bym tak: jak się wchodzi między wrony, trzeba krakać jak i one
Kto podawał liczby tysięcy turystów, którzy mieli pojawić się w ślad za włoską drużyną? Ano UEFA. Sprawdziło się? Chyba nie do końca. Ale bazując na tych danych poczyniono pewne założenia, przygotowano business case'y itd. Na koniec wyszła z tego słynna szklanka do połowy... pełna/pusta.
Zatem, technikę podawania liczb mamy najprawdopodobniej na co najmniej europejskim, jeśli nie światowym poziomie |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 03-07-2012, 08:47
|
|
|
raphalsky napisał/a: | jak się wchodzi między wrony | Rozne ludzie maja filozofie zycia. Jedni beda wszelkimi sposobami usprawiedliwiac klamstwa bo inni klamia. Zamykac okna jak jest naruszona cisza nocna. A jako sposob na przestepczosc-nie wychodzenie z domu. Ale sa tez inni, ktorzy chcieliby normalnosci a nie erzacy. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:05
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | raphalsky napisał/a: | jak się wchodzi między wrony | Rozne ludzie maja filozofie zycia. Jedni beda wszelkimi sposobami usprawiedliwiac klamstwa bo inni klamia. Zamykac okna jak jest naruszona cisza nocna. A jako sposob na przestepczosc-nie wychodzenie z domu. Ale sa tez inni, ktorzy chcieliby normalnosci a nie erzacy. |
Generalnie masz rację. Choć jak mawiają jest też tak:
1. małe kłamstwo,
2. duże kłamstwo,
3. statystyka.
Oczywiście jeżeli sprawę będziemy rozpatrywać w kategoriach moralnych - kłamstwo pozostaje kłamstwem. Jeżeli będziemy odwoływać się natomiast do tego co przyjęte to odwołamy się do pkt. 3
Ale jeżeli chcielibyśmy być sprawiedliwi to należałoby równo traktować wszystkich: UEFA również kłamie. Tak czy nie? |
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:10
|
|
|
raphalsky napisał/a: | UEFA również kłamie | Nie wiem bo nie sledze tematu. Szacunki to szacunki; moga sie sprawdzic lub nie. Fakty to fakty. Oczywiscie statystyka kreatywna istnieje ale jest to rodzaj manipulowania faktami a nie danymi z sufitu. |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:10
|
|
|
master7 napisał/a: | raphalsky napisał/a: | Kto podawał liczby tysięcy turystów, którzy mieli pojawić się w ślad za włoską drużyną? | Jakiś link by mi się przydał skąd się wzięły te szacunki. BTW ślepa wiara to nie jest dobra rzecz gdy idzie o pieniądze. |
To chyba nie jest ślepa wiara. To jest próba wykorzystania potencjalnej szansy. Jeden podejdzie ostrożnie, drugi ryzykownie.
Jest przysłowie: kto nie ryzykuje ten nie ma.
Człowiek sukcesu podejmuje ryzyko. Oczywiście z różnym skutkiem. Przedmiotowy przypadek uznałbym jednak za sukces |
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:12
|
|
|
raphalsky napisał/a: | ten nie ma | ten nie pije szampana. Fakt. |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:15
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | raphalsky napisał/a: | UEFA również kłamie | Nie wiem bo nie sledze tematu. Szacunki to szacunki; moga sie sprawdzic lub nie. Fakty to fakty. Oczywiscie statystyka kreatywna istnieje ale jest to rodzaj manipulowania faktami a nie danymi z sufitu. |
Myślisz, że jak w skali mikro (Wieliczka) sugerowana jest rozbieżność danych, to w skali makro spotkamy większą precyzję?
Oj, to dopiero ryzykowne twierdzenie
Dla mnie, najlepszym probierzem tego typu statystyk są przypadki wszelkiego rodzaju przemarszy czy wieców i protestów. Policja: 10 tys. a organizator: 50 tys. uczestników
Kto miał rację? |
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
Carlos
Groty kryształowe
|
Wysłany: 03-07-2012, 09:33
|
|
|
Cytat: | - Dla nas to prawie jak metro. Dobre połączenie jest bardzo ważne z punktu widzenia turystycznego - podkreśla burmistrz. |
No to mamy metro, tylko w stylu włoskim ... |
|
|
|
|
sprox
Mina
|
Wysłany: 03-07-2012, 11:17
|
|
|
Wreczanie prezentow seriami, co kilka dni, gdy strona obdarowywana zachowuje, hmm.. pelna godnosci powsciagliwosc - jest, jak dla mnie, niesmaczne.
Ale rozumiem, ze plan wreczania i same prezenty zostaly przygowane wczesniej i pan Burmistrz juz wolal je wreczac mimo wszystko. Nie przewidzial jak bardzo Wlosi widza w nas bezimienna tluszcze lokalsow w zagubionym miasteczku.
Wyjazd z Wieliczki w wykonaniu Wlochow wygladal jak wyjazd bialych turystow z lodge'y w parku Masai Mara. Tez sie nie zegnaja ze zwierzetami, w otoczeniu ktorych spedzali swe dni. Nocami zwierzeta tak radosnie podchodzily pod obozowisko, slonie trabily, lwy mruczaly, antylopy piszczaly... nie sprawilo to jednak, by turysci chcieli sie z nimi pozegnac. |
_________________ Unión Europea nos trae por la calle de amargura.
European Union brings us down the street of bitterness. |
|
|
|
|
|