Czy Wieliczce potrzebne jest "ożywienie wieczorne" |
Autor |
Wiadomość |
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 16-02-2009, 10:49
|
|
|
Wydaje mi się, że można zacząć od rzeczy małych. Np. lokal Va Banque jest zamykany o 21. Bardzo mnie to zaskoczyło. Ścisłe centrum, klientów z tego co widziałem nie brakuje. No ale niestety nie ma jak posiedzieć bo zamykają.
Wydaje mi się, że przebudowa Rynku może wiele zmienić.
A propos bliskości Krakowa - prawdę mówiąc zamiast wsiadać w samochód i jechać choćby nawet 15 minut, wolałbym przespacerować się do Rynku i np. coś zjeść (o teatrze trudno mówić na tym etapie). Choć idąc za ciosem, gdyby teatr powstał, to kto z Was zdecydowałby się do niego chodzić np. 1 x miesiąc |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 16-02-2009, 14:40
|
|
|
Cytat: | o kto z Was zdecydowałby się do niego chodzić np. 1 x miesiąc | ja |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 16-02-2009, 15:11
|
|
|
Super
... choć na razie mamy teatr jednego widza... no może dwóch, bo ja owszem też (niemniej wiele zależałoby od repertuaru i poziomu). |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
anhelli
Kierat konny
Osiedle: Kshyshcovice
|
Wysłany: 17-02-2009, 18:25
|
|
|
A ja myślę, że teatr to już mamy - w kopalni
Ale poważnie rzecz biorąc, to dziwi mnie wiele spraw związanych z tzw. kulturą w Wieliczce. Od kiedy pamiętam Wieliczka skupiała wokół siebie różnorodnych artystów, m.in. rozmaite grupy twórcze (np. malarzy-amatorów), wybitnych muzyków (Little Egoists, Gospel Voice, Orkiestra Dęta Kopalni Soli czy amatorski ale zawsze Outsider), publicystów, regionalistów i literatów z którymi niegdyś można było wypić kawę na spotkaniach w bibliotece itp. Osiedliło się tutaj tylu znamienitych wykonawców jak choćby Ewa Demarczyk, Renata Przemyk... Pod tym kątem miasteczko powinno wyróżniać się w Małopolsce, a tymczasem, gdy wpiszemy w google.pl "Wieliczka" "Kultura", to pojawia nam się strona CKiTu, gdzie w zakładce działalność są podane numery kont na które należy wpłacać składki za określone "ćwiczenia" i "warsztaty". http://www.ckit.wieliczka...id=19&Itemid=43
Pewnie się czepiam, ale to dlatego bo wydaje mi się, że brakuje tak niewiele... |
_________________ Dr Bernard Hazelhof twierdzi, że dobrze mieć cele... |
|
|
|
|
bajtlok2
Sztolnia
|
Wysłany: 17-02-2009, 22:14
|
|
|
To sobie przypomnij jak MiG Wieliczka traktuje E. Demarczyk, R. Przemyk i innych np. Laboratorium- J . Grzywacz jest non stop w 3-ce, prowadzi działalność w Mogilanach, o braciach Ścierańskich i Stryszowskim nie wspomnę, a jest jeszcze duuuuuuużo. Ale jak się zamienia burmistrza z Brzeska/Koźmic na Podstolice/ W. Pola to tak jest. Taka szkoła franciszkańska, byle pies ma być szczęśliwy... |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 08-03-2009, 09:39
|
|
|
do dziennika to szkoda nawet linków dawać, bo i tak trzeba mieć wykupiony abonament. |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 08-03-2009, 15:05
|
|
|
Zacznijmy od tego ze dopuki w Wieliczce nie zacznie sie myslec o czyms innym niz kopalnia i wszystko jest dla niej to nie bedzie nic innego jak puste wieczorne ulice, "chamówa" chodzaca po ulicach i dziesiatki lumpow zaczepiajacych przechodniow wieczorami.
Zamiast ozywic miasto buduje sie banki w centrum br.... |
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 08-03-2009, 17:32
|
|
|
Mieszkam w Wieliczce od lat i myślę że Wieliczka stanowczo wcześnie zamiera ,ale zorganizowalismy ostatnim czasy kilka imprez plenerowych nie bede wymieniać ale w tej dziurze zainteresowanie jest tak duze ze szkoda zachodu i własnej pracy tym bardziej ze nie były to imprezy dochodowe więc jeśli siedzicie w domu i czekacie na nie wiadomo co to nie narzekajcie bo u nas to jak piwa nie ma to ludzi tez i JAK TU COŚ ROBIĆ DLA SPOŁECZEŃSTWA |
|
|
|
|
puko
Gość
|
Wysłany: 08-03-2009, 22:14
|
|
|
To że w centrum otwierają się banki , jest normalnym procesem gospodarczym bo kogo stać na czynsz ponad 120zł za metr kwadratowy - jak nie banki ! Takie są ponoć stawki wynajmu powierzchni handlowych w ścisłym centrum miasta . myślę że pewne inicjatywy są bardzo cenne , tylko może brak informacji i reklamy powoduje że nie cieszą się frekfencją , swoje robi bliskość Krakowa i obfitość oferty kulturalnej , a także bliskość olbrzymich centrów handlowych ! |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 09-03-2009, 09:34
|
|
|
Piotrex napisał/a: | Zacznijmy od tego ze dopuki w Wieliczce nie zacznie sie myslec o czyms innym niz kopalnia i wszystko jest dla niej to nie bedzie nic innego jak puste wieczorne ulice, "chamówa" chodzaca po ulicach i dziesiatki lumpow zaczepiajacych przechodniow wieczorami.
Zamiast ozywic miasto buduje sie banki w centrum br.... |
Wg mnie kopalni nie sposób pominąć. Osobiście duże nadzieje wiąże z rewitalizacją Rynku. Jeżeli tam powstanie miejsce, któe nie tylko będzie można pokazać turystom ale również będą mogli posiedzieć w kawiarniach choćby 15-20 minut, to rozpocznie się proces ożywienia. Napewno przyczyni się do tego także uruchomienie Szybu Regis.
Kiedy turyści zaczną postrzegać Wieliczkę jako misato a nie tylko kopalnię, to spowoduje to dalsze zmiany. Żule będą sie wycofywać bo Straż Miejska będzie bardziej dbać o wizerunek miasta i bezpieczeństwo turystów. Wieliczanie stwierdzą, że wieczorem można posiedzieć w kawiarni (ogródku) zamiast siedzieć przed TV lub penetrować galerie hadlowe....
Zbyt optymistycznie? |
|
|
|
|
oseczka
Zawalisko
Osiedle: Lekarka
Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2007 Posty: 926 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 09-03-2009, 12:48
|
|
|
dla chcacego nic trudnego, ale ochotników brak |
_________________ Nadeszło w pore lato powiedz mi co Ty na to? Słoneczko ładnie tańczy ma kolor pomarańczy przy Tobie zaraz płone Twe ciało opalone całuje kiedy tańczy bo smak ma pomarańczy.... |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 26-03-2009, 17:40
|
|
|
A za tą obleśna blacha która otacza cały regis wogóle cos sie dzieje ?
Jako mlody chloapk chodzilem tam grac w koszykowke , juz wtedy mowilo sie o koniecznosci rewitalizacji i przywroceniu trasy i windy w regisie. |
|
|
|
|
Abrakadabra
Zawalisko
Osiedle: Szymanowskiego
Wiek: 45 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 891 Skąd: Przemyśl / Wieliczka
|
Wysłany: 26-03-2009, 18:02
|
|
|
Piotrex napisał/a: | ...juz wtedy mowilo sie o koniecznosci rewitalizacji i przywroceniu trasy i windy w regisie. |
Od tamtej pory nic się nie zmieniło - dalej się mówi |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 26-03-2009, 20:55
|
|
|