budowanie domku |
Autor |
Wiadomość |
Wo
Kopacz
|
Wysłany: 20-04-2009, 23:19 budowanie domku
|
|
|
Mam wielka prośbę
kto potrafi i zechce odpowiedzieć na poniższe (nie koniecznie na wszystkie) pytania:
1. chcę podłączyć się do wodociągu w Krzyszkowicach - sąsiadka, na działce obok, mówi: OK, dam ci wodę ode mnie, ale za 10 000 zł. Czy to jest powszechnie przyjęta stawka?
2. czy ktoś może zmagał się z koniecznością ciągnięcia przyłącza ok. 100m? Jak można zminimalizować koszty?
3. ile kosztuje zlikwidowanie szamba - kto to robi?
będę wdzięczny za każdą odpowiedź
pozdrawiam |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 20-04-2009, 23:51
|
|
|
1 - jeżeli przyłącze sąsiadki jest jej własnością, gdyż nie przekazała go ona do gminy po wybudowaniu, może zażądać od ciebie takiej opłaty i nie jest to jakaś ustalona stawka, a jej własne widzi mi się, które może wynikać przykładowo z poniesionych kosztów itd, itp,
Różnie to bywało z wodociągami. Jedni doprowadzali na własny koszt i przekazywali gminie, inni nic nikomu nie przekazywali i tak to się toczyło. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Wo
Kopacz
|
Wysłany: 21-04-2009, 20:50 dziekuję za reakcję
|
|
|
i cóż mi pozostaje
nie tracić ducha ...
pozdrawiam |
|
|
|
|
suire
Warzelnik
Osiedle: Śródmieście
|
Wysłany: 22-04-2009, 10:55
|
|
|
Z wodociągiem taka prawda,jeśli sąsiadka sama go musiała ciagnąc na własny koszt,to należy do niej.Koszty mozna obniżyć tylko jesli znajdzie sie ktoś do spółki.Zawsze jest nadzieja,ze za jakiś czas inny inwestor podłaczy sie do was i cześc kosztów Ci sie zwróci.
Tak było u nas.
Koszty wodociągu ponad 100 m są wysokie, nas przyłączenie się do sąsiada kosztowało ok 15 tys. połowę jego kosztów na tej samej zasadzie co u Ciebie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|