Buractwo przy wyjeździe z Wieliczki - jak wyjechać |
Autor |
Wiadomość |
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-08-2009, 13:33
|
|
|
Ale dalej nie rozumiem, co to da, dalej będę mógł jechać lewym pasem do skrzyżowania i skręcić w prawo na lewy pas z tych dwóch wyjazdowych.
Czy też coś źle załapuję? |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-08-2009, 13:59
|
|
|
Primo - na skrzyżowaniu staną co najwyżej dwa pojazdy obok siebie - a nie 15 jak to wygląda w tej chwili, secundo - jeśli odpowiednio poustawia się te krawężniki, to skręcić z lewego pasa w prawo będzie trudno. Wjazd na lewy pas łącznika byłby wtedy możliwy i dopuszczalny tylko dla jadących prosto z Kościuszki. No może hardcore, ale jak czasem widzę mniej doświadczonego kierowcę, który próbuje z Kościuszki się dostać na obwodnicę, to mi go szczerze żal. No i przydałaby się oczywiście, jako wisienka na torcie, zatoczka dla autobusów. |
|
|
|
|
Majka
Żupnik
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:14
|
|
|
ygrek napisał/a: | Primo - na skrzyżowaniu staną co najwyżej dwa pojazdy obok siebie - a nie 15 jak to wygląda w tej chwili, secundo - jeśli odpowiednio poustawia się te krawężniki, to skręcić z lewego pasa w prawo będzie trudno. Wjazd na lewy pas łącznika byłby wtedy możliwy i dopuszczalny tylko dla jadących prosto z Kościuszki. No może hardcore, ale jak czasem widzę mniej doświadczonego kierowcę, który próbuje z Kościuszki się dostać na obwodnicę, to mi go szczerze żal. No i przydałaby się oczywiście, jako wisienka na torcie, zatoczka dla autobusów. |
Nie tylko mniej doświadczeni kierowcy mają tam problem, bo nawet jak bardziej doświadczony kierowca przebije się z Kościuszki i jakiś matoł zajedzie mu zjazd ze skrzyzowania, to moze skończyc sie kolizją o nerwach nie mówiąc. Jakiś czas temu sama miałam taką sytuację, strąbiłam faceta , to jeszcze wyszedł z pretensjami. Wtedy wstawili sie za mną inni kierowcy, a jedna kobieta wręcz powiedziała ze na moim miejscu by sie nie zatrzymała i skasowałaby mu bok, ale szkoda mi auta i czasu na uzeranie sie z nim i policja. |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:31
|
|
|
ostatnio wyskoczył mi tam jakiś dziadek z pyskiem że mu drogę zajechałem.. on ruszał z kościuszki a ja jechałem od orlenu, z tym że z prawego pasa pojechałem od razu na lewy po skręcie.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:36
|
|
|
Cytat: | z tym że z prawego pasa pojechałem od razu na lewy po skręcie.. | To akurat nie jest zabronione - i dobrze, bo wydolność skrzyżowania spadłaby już zupełnie. |
|
|
|
|
sierot
Kierat konny
Wiek: 40 Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 414 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 25-08-2009, 15:00
|
|
|
Równoważenie obciążenia drogi przez umiejętne zajmowanie pasów to wciąż zjawisko deficytowe, że przywołam choćby sytuacje przed wszelkimi zwężeniami prezentowane w programie "Jedź bezpiecznie". A za kierownicą nie ma się co denerwować i trąbić, tylko śmiało podejmować decyzje - jazda staje się zdecydowanie prostsza |
|
|
|
|
Majka
Żupnik
|
Wysłany: 25-08-2009, 15:15
|
|
|
[quote="sierot"] A za kierownicą nie ma się co denerwować i trąbić, tylko śmiało podejmować decyzje - jazda staje się zdecydowanie prostsza [/quote
A ile zarobku dla blacharzy;) |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 25-08-2009, 15:43
|
|
|
A po co odrazu klakson , sa hamulce w samochodzie, warto tylko znalezc sie przed delikwentem ktory cie wkorzyl |
|
|
zenon
Gość
|
Wysłany: 25-08-2009, 16:27
|
|
|
ygrek napisał/a: | Wjazd na lewy pas łącznika byłby wtedy możliwy i dopuszczalny tylko dla jadących prosto z Kościuszki. |
Tsubasa napisał/a: |
ostatnio wyskoczył mi tam jakiś dziadek z pyskiem że mu drogę zajechałem.. on ruszał z kościuszki a ja jechałem od orlenu, z tym że z prawego pasa pojechałem od razu na lewy po skręcie.. |
I to jest problem podstawowy. Na dobrą sprawę - moim zdaniem, jeśli stoi sznur aut od Orlenu na Krakowskiej to jadący od Kościuszki są w przysłowiowej d... Muszą ustąpić pierwszeństwa dokładnie wszystkim. Mało tego, nawet gdy mają wolną lewą (od KRK) i nikt nie skręca z Krakowskiej w Kościuszki a poruszają się jedynie auta od Krakowskiej w prawo do DK4 to i tak muszą im ustąpić pierwszeństwa przed wjazdem na łącznik ! Kilka razy miałem sytuację taką jak Tsubasa i wjeżdżająca kobieta od Kościuszki miała pretensje - jak śmiałem zająć "jej" lewy pas !
Dodając do tego zasadę kodeksową, że nie wolno Ci wjechać na skrzyżowanie, jeśli nie będziesz go mógł natychmiast opuścić oznacza to, że w pewnych godzinach przejazd przez to skrzyżowanie na wprost od Kościuszki do DK4 jest niemożliwe (zgodnie z przepisami). |
|
|
|
|
zenon
Gość
|
Wysłany: 25-08-2009, 16:34
|
|
|
Majka napisał/a: | kierowca przebije się z Kościuszki i jakiś matoł zajedzie mu zjazd ze skrzyzowania, to moze skończyc sie kolizją o nerwach nie mówiąc. |
Hmm, tak się zastanawiam ? A może to ja byłem tym "matołem" ? Jadąc przepisowo od Krakowskiej przy skręcie w prawo mogę zająć dowolny z dwu pasów łącznika. Więc zająłem lewy. To Ty musisz ustąpić mi pierwszeństwa a nie odwrotnie - zgadza się ? Więc na czym polega moje "matolstwo" ? Na tym, że wykorzystuję przysługujące mi prawo ? |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 25-08-2009, 16:37
|
|
|
Cytat: | e w pewnych godzinach przejazd przez to skrzyżowanie na wprost od Kościuszki do DK4 jest niemożliwe (zgodnie z przepisami). |
I w obecnym układzie nie ma możliwości tego zmienić. Bo rezerwować lewy pas tylko dla Kościuszki byłoby bez sensu... |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 25-08-2009, 16:42
|
|
|
ygrek napisał/a: | Jeśli chodzi o krawężnik, to miałem na myśli oddzielenie pasów na Krakowskiej od przejścia dla pieszych do skrzyżowania i dalszą jego kontynuację pod kątem prostym w kierunku wyjazdu na obwodnicę, |
Pierwsze primo - wtedy do wulkanizatora ( i domów obok) już nikt z Kościuszki nie dojedzie.
drugie primo - ciężarowy z większą przyczepą lub naczepą też się może nie wyrobić
następne... - jakakolwiek awaria lub stłuczka i cały pas między krawążnikami stoi. |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-08-2009, 20:19
|
|
|
No to może przejechać się walcem po hali ABC i tam zrobić wyjazd na obwodnicę A na poważnie Tomek73 napisał/a: | ciężarowy z większą przyczepą lub naczepą też się może nie wyrobić | Tomek73 napisał/a: | jakakolwiek awaria lub stłuczka i cały pas między krawążnikami stoi | o tym nie pomyslałem ale fakt, faktem coś z tym wyjazdem sensownego trzeba zrobić, bo jak, nie daj Bóg, przejdzie jakaś łagodniejsza ustawa o dostępie do broni, to się tam Dziki Zachód zrobi. |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-08-2009, 20:22
|
|
|
spoko spoko.. puszczą autostradę to odetchniemy.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 25-08-2009, 20:45
|
|
|
Ale wiesniaki z bochni i brzeska dalej tedy beda jezdzic bo to sa mutanty i oni zanim zalapia ze jest A4 minie ze 2 lata |
|
|
|