Badania ankietowe w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
solniak
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 27-10-2010, 23:47
|
|
|
jedzul napisał/a: | Kiedys dalem tam piekne drzewka to ..bez zenady wjechal jakis koles dzipem i wszystko pozrywal .
Czy ktos cos takiego zrobil ? |
Chyba tsubasa ma jeepa. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 28-10-2010, 00:00
|
|
|
solniak napisał/a: | Z tego co sie orientuję, to sie mylisz. |
Czyli się zmieniło jeśli załatwiałeś coś niedawno - ja załatwiałem sprawę chyba 2007 lub 2008 i wszystko odbywało się na ul. Kilińskiego. Wówczas nie było druczków i kazano skrobnąć podanie o wyrażenie zgody. W odpowiedzi otrzymałem pisemko na którym napisano, iż wyraża się zgodę na prowadzenie inwestycji przy zachowaniu wytycznych w postaci odległości od drogi. No i czas na uprawomocnienie się decyzji 30 dni. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
Tsubasa

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 28-10-2010, 00:01
|
|
|
solniak napisał/a: |
Chyba tsubasa ma jeepa. |
taaak. świadczę usługi orania przydomowych ogródków.. jak ktoś potrzebuje to zapraszam - dla zalogowanych użytkowników duże zniżki |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
 |
jedzul
Gość
|
Wysłany: 28-10-2010, 08:20
|
|
|
Dzieki za dorade .Zajme sie tym wkrotce.
Jest jeszcze jeden zgryz .
Chcialbym zrobic asutomatycznie otwierana brame a na drodze jest spory slup energetyczny.
Oczywiscie jest on na mojej posesji .
Czeka mnie walka z energetyka o jego przeniesienie..
Ale pojde do nich jak bede mial papiery . |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 28-10-2010, 09:26
|
|
|
A to nie jest teraz tak, ze jak chca miec slup na prywatnym to musza placic dzierzawe? |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 28-10-2010, 09:28
|
|
|
solniak napisał/a: | możesz budowac w granicy działki jak najbardziej! | Ale czy tak samo jest jak dzialka graniczy z droga a nie sasiadem? Ja kiedys musialem odstapic od drogi 1,5 m. |
|
|
|
 |
Tomek73
Mina

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 28-10-2010, 10:36
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | A to nie jest teraz tak, ze jak chca miec slup na prywatnym to musza placic dzierzawe? |
Jezeli teraz chcą postawić tego słupa to podpisują umowę, ale jeżeli słup stoi juz dawno to jest duży problem. Niejednokrotnie sprawy o odszkodowanie za słuzebność przesyłu toczą sie latami. A i tak wynik nie jest z góry wiadomy. W Polsce do tych samych przepisów sądy rozstrzygają w rózny sposób. |
|
|
|
 |
jedzul
Gość
|
Wysłany: 28-10-2010, 15:27
|
|
|
Bylem kiedys w energetyce i teraz jest tak ,ze ....za nic nie zaplaca .Ale jak slup ewidentnie przeszkadza to moga go przeniesc.
Jak zbiore papiery na to wszystko i pokaze im ,ze slup przeszkadza aby zrobic brame otwierana na pilota to jest szansa,ze przeniosa.
Wybieram sie do Wydzialu Architektury aby mi dali warunki zabudowy .
Ale z drugiej strony wiem ,ze jednak te 70 -czy 80 cm od granicy dzialki trzeba zostawic wolne .Czyli tak jak teraz jest .
Cienko to widze i chyba tylko odpowiednio to zadrzewie i "zakrzacze" ( jak mozna zadrzewic to i zakrzaczyc - ot takie moje nowe slowo).
Czyli raczej ogrodzenie trzeba zespawac i do srodka dac krzewy.
Z drugien strony ciezko bedzie utrzymac tam porzadek .Teraz da sie kosic trawe ,ale....pomimo prosb wszystko jest obkakane przez psy. |
|
|
|
 |
atam
Mina

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 28-10-2010, 19:44
|
|
|
Cytat: | atam, kot to czyste i kulturalne zwierze zawsze po sobie zakopie i nigdy nie narobi Ci pod bramkę. Koty mają to w genach. Kot pójdzie poszuka sobie jakieś ustronne miejsce gdzie nikt mu nie będzie przeszkadzał. Prawie jak człowiek tylko gazety nie czyta |
no też tak kiedyś myślałam, dopóki nie zobaczyłam na własne oczy rzeczonej czynności , z tego co czytałam to choroba psychiczna kota lub bunt, ja sobie tą sytuację tłumaczę tym, że biedne stworzenia po prostu nie miały gdzie... sąsiad trzymał 6 kotów w garażu bez kuwety, a wokół beton i... mój trawnik...
stąd najchętniej odstrzeliłabym właścicieli |
|
|
|
 |
solniak
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 28-10-2010, 20:24
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Ale czy tak samo jest jak dzialka graniczy z droga a nie sasiadem? Ja kiedys musialem odstapic od drogi 1,5 m. |
Jak ogrodzenie graniczy z sąsiadem, to z tego co się orientuję, nawet zgłoszenia nie musisz robić (do 180 m bodajże). Natomiast nie wiem jak z odległością, ale jeśli ty bys musiał budowac je x cm od granicy, to i on by musiął budować je x cm od granicy, co jest nonsensem i jak sie rozejrzysz nikt tak nie grodzi sie z sąsiadem. Natomiast gdzieś czytałem, że żywopłot powinien być 50 cm od granicy z sasaidem, ale tego chyba też nikt nie przestrzega. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
 |
agga
Mina

Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 28-10-2010, 20:25
|
|
|
atam to pewnie były nie wykastrowane koty |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
atam
Mina

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 28-10-2010, 20:36
|
|
|
agga napisał/a: | atam to pewnie były nie wykastrowane koty |
nie zaglądałam |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 28-10-2010, 21:04
|
|
|
solniak napisał/a: | nie wiem jak z odległością | Kiedys tak bylo i nie wiem czy sie zmienilo: jesli sasiad sie zgadza to mozesz budowac ogrodzenie w granicy. Jak sie nie zgadza to 30 cm od. |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 29-10-2010, 00:21
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Ja kiedys musialem odstapic od drogi 1,5 m. |
Wszystko zależy od rodzaju drogi.
U mnie było tak że była to droga szutrowa gminna i odległość wynosiła 70 cm. Jeżeli robiłbym ogrodzenie rok później gdy wykonali asfalt to musiałbym odstąpić 1m.
Skoro u ciebie było 1,5m to obstawiam jakąś ważniejszą drogę zbiorczą czy coś w ten deseń.
solniak napisał/a: | Natomiast gdzieś czytałem, że żywopłot powinien być 50 cm od granicy z sasaidem |
Żywopłot jest traktowany jako ogrodzenie tymczasowe i skoro od drogi nie trzeba robić odstępu to od sąsiada również nie trzeba robić rezerwy. Zasada jest taka, że nie może żywopłot wychodzić na drogę, a dokładnie tego mało kto przestrzega i znam kilka lokalnych zarośniętych dróg. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
Ostatnio zmieniony przez nietopesh 29-10-2010, 11:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 29-10-2010, 08:28
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Skoro u ciebie było 1,5m to obstawiam jakąś ważniejszą drogę zbiorczą czy coś w ten deseń | Nie, mala osiedlowa drozka szutrowa. Mysle, ze chodzilo o zabezpieczenie na poczet np przyszlego chodnika. Z tym, ze to bylo z 10 lat temu. |
|
|
|
 |
|