Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: master7
05-01-2011, 12:40
! Centrum Edukacyjno - Rekreacyjne w tym BASEN !
Autor Wiadomość
12Martek 
Skrzat

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 21-10-2009, 20:53   KAMERY W SZATNIACH

Byłam dzisiaj na basenie - wszystko super- woda, obsługa itp. Tylko dlaczego w szatni są KAMERY??
Przy zgłoszeniu tej uwagi Pani z obsługi (z kasy) dostałam informację że jest to w regulaminie - przestudiowałam ten zaraz po przyjściu do domu punkt po punkcie - i nie ma w nim ani słowa o KAMERACH W SZATNI......
Co prawda w obiekcie są informacje ze jest to obiekt monitorowany ale przez myśl by mi nawet nie przeszło że monitorowanie odbywa się też w szatniach - gdzie człowiek się rozbiera, przebiera wyciera i robi wszelkie czynności do jakich szatnia jest przystosowana.
Jest to oburzające - zaraz po tym poście piszę list do dyrekcji obiektu - i mam nadzieję że otrzymam na niego odpowiedź.
Ciekawi mnie również kto ma dostęp do nagrań z tych kamer - w związku z tym że byłam nieświadoma ich istnienia najnormalniej w świecie się tam rozebrałam - i wolała bym żeby film ten nie pokazał się jako ciekawostka z basenu np. na yutube.

Marta

Abrakadabra 
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 21-10-2009, 21:08   

Identyczna sprawa tyle, że z Wrocławia:

Wrocław: klientka aquaparku czuje się podglądana
http://www.alert24.pl/ale...podgladana.html

strogov
Gość
Wysłany: 21-10-2009, 23:49   

A czego sie mozna spodziewac ?
Inwigilacja jest powszechna .Ryzyko publikacji zdjec jest olbrzymie i nikt sie tym nie przejmuje .
Zabawne jest to ,ze za to jeszcze sie placi .
Jedyne wyjscie to olac basen .Jak im klientow braknie to i moze zmadrzeja.
Ale pewnie sie tego nie da zrobic wiec bedzie jak jest .
Najzabawbiejsze jest to ,ze teraz mozna praktycznie wszystko zrobic.
Pikantny film z basenu bedzie pewnie przebojem dla ochroniarzy .

Sid 
Kierat konny

Wysłany: 22-10-2009, 00:38   

12Martek. Droga forumowiczko, nie wiem jak zamontowane są kamery w szatni damskiej, ale jeżeli tak samo jak w męskiej, czyli dwie kamery zwrócone do wejścia, to przecież nie obejmują one swoim zasięgiem tzw. przebieralni czyli miejsc gdzie należy się rozbierać i przebrać.

Dla mnie osobiście kamery w sztni męskiej nie stanowią żadnego problemu, wręcz przeciwnie ciesze się że one tam są. Ponieważ w sztni oprócz ubrań zostawiamy: kluczyki od samochodu, pieniądze, klucze do domu, karty kredytowe itp. a kamery stanowią pewnego rodzaju straszak dla potencjalnych amatorów cudzej własności, no i jeżeli takowy amator by się znalazł, to za ich pomocą będzie go można zidentyfikować ...

Tak więc, nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma.

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 22-10-2009, 07:25   

Sid napisał/a:
Tak więc, nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma.

Dokładnie.
Nie wiem jak jest na basenie w Wieliczce bo jeszcze nie byłem ale dla przykłady w Niepołomicach też są kamery w szatniach. Jak ktoś się wstydzi albo obawia o swoją prywatność to do przebierania się są kabiny, gdzie kamer nie ma.

W takich czasach żyjemy, a kamer będzie coraz więcej i więcej.

master771

strogov
Gość
Wysłany: 22-10-2009, 08:02   

Ale oprocz widocznych kamer pewnie sa te niewidoczne.
Osobiscieja o moja rodzina jakos nie chcemy byc gwiazdami erotyki basenowej.
Zupelnie mnie to nie przekonuje ,ze na innych basenach jest tak samo .
Nikt nikogo nie zmusza aby na taki ukald sie godzic.
A jak mi cos nie odpowiada ,to ...
Czy pojde na basen to jest wylacznie moja decyzja.
I niech kazdy decyduje ,czy mu to odpowiada.

agga 
Mina

Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 22-10-2009, 08:22   

12Martek, dziwi mnie Twoje oburzenie, ja się z tego cieszę.
Cytat:
Jest to oburzające - zaraz po tym poście piszę list do dyrekcji obiektu - i mam nadzieję że otrzymam na niego odpowiedź.
mnie oburza fakt że jesteś tak tym poruszona a pisanie listu do dyrekcji świadczy o tym iż nie zdajesz sobie sprawy z powagi tej sytuacji jak również przydatności tych urządzeń. Tutaj odsyłam Cię do postu Sida w tej sprawie.
Teraz napiszę Ci o tym jaka mnie spotkała sytuacja na basenie w Niepołomicach. Po 1,5 godzinnym przebywaniu na basenie przeżyłam szok jak wróciłam do szatni i moja szafka była otwarta. Nie ma mowy żebym nie zamknęła szafki, zawsze sprawdzam kilka razy i mam to w tak zwanej krwi. Sprawdziłam wszystko w szafce było na swoim miejscu. Łącznie z samochodem który był na zewnątrz. Zdziwienie moje było wielkie, próbowano mi wcisnąć że to ja nie zamknęłam szafki jak pisałam wcześniej tego akurat byłam pewna w 100 % i dała bym sobie za to łeb uciąć. Na pozór niby nie ma sprawy nic nie zostało skradzione, ale przez ten czas ktoś mógł dorobić klucze do naszego domu i tego czy nic się nie stało naprawdę dowiemy się jak dojedziemy do domu. Cała sprawa została zgłoszona kierownictwu z żądaniem wyjaśnień. Bałam się że ktoś mógł dorobić klucze do naszego domu i jak nie teraz to za jakiś czas może nas okraść. Kierownik mnie poinformował o kamerach w szatni i że wszystko można wyjaśnić. Co prawda powiedział o tym jak miałam zamiar całą sprawę zgłosić na policje ktoś przecież w 1,5 godz mógł np wziąć sobie kredyt posługując się moimi dokumentami. Co się okazało na filmie z szatni. Było jakieś zwarcie i niektóre szafki po ok 3 minutach otwierały się same. Na moje szczęście nikt nie baraszkował w mojej szafce. Napiszę Ci że tylko w taki sposób mogłam być tego w 100 % pewna. Gdy opadną Twoje emocje zastanów się gdzie są postawione te kamery, być może tylko na wejściu do szatni i czy rzeczywiście są one potrzebne. Moim zdaniem tak. F

atam 
Mina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 22-10-2009, 09:05   

ja też popieram kamery, gdzie się da.... ja i mój samochód jesteśmy prześladowani przez kierowców na parkingach przy hipermarketach, którzy nie potrafią poprawnie wycofać i rysują mi zderzak (i to zawsze jak mam nowy samochów, za chwilę mam porysowany zderzak), ostatnio przy Castoramie w Krakowie, natomiast jest problem z dotarciem do odcztów z kamer, bo trzeba pisać do kierownictwa prośbę o udostępnienie, a i tak właściwie nie wiadomo czy się zgodzę - czyli jeżdżę z porysowanym zderzakiem i się nie przejmuję...
no a wracając do basenu to zakładam, że w przebieralniach nie ma kamer...

Dzidek
Poprzecznia

Wysłany: 24-10-2009, 14:05   

Ja chciałem zwrócic uwage na jeden aspekt, a mianowicie wymiary basenu ...
Ma chyba 15m, to najmniejszy basen w okręgu, mniejszy od Niepolomic, Bochni, nie wspominając o Krakowie.
Czy to wynik oszczedności i takie miało byc załozenie aby nie budowac pełnowymiarowego basenu do pływania ?

Abrakadabra 
Zawalisko

Wysłany: 24-10-2009, 19:54   

Basen ma wymiary tradycyjne czyli: 12,5 x 25 m. Większe baseny to już tzw. "olimpijskie" (50x25 m, o głębokości minimum 2,0 m) ale takich w Polsce jest tylko kilka. Kraków jakoś nie może się takiego doczekać.

lEn
Gość
Wysłany: 24-10-2009, 20:18   niepolomice

z tymi szafkami w niepolomicach mialem tak samo raz po przyjsciu byly otwarte, moze cos z tymi elektrycznymi zamkami nie tak

Dzidek
Poprzecznia

Wysłany: 24-10-2009, 22:46   

Abrakadabra napisał/a:
Kraków jakoś nie może się takiego doczekać.

Na AGH jest taki z trybunami ,to nie olimpijski ?

Abrakadabra 
Zawalisko

Wysłany: 24-10-2009, 22:58   

Dzidek napisał/a:
Abrakadabra napisał/a:
Kraków jakoś nie może się takiego doczekać.

Na AGH jest taki z trybunami ,to nie olimpijski ?

Nie. Ten basen jest szerszy ale długość ma tradycyjną 25 m x 16 m - nazywany jest basen sportowym. Oprócz tego obok jest drugi basen 25 m x 12,5 m tzw. szkoleniowy.

Dzidek
Poprzecznia

Wysłany: 24-10-2009, 23:09   

Aha no, bo na fotkach na solnymmiescie basen wygląda jakby był o wiele mniejszy od 25x12.5 :)

jaybee
Gość
Wysłany: 24-10-2009, 23:25   

Abrakadabra napisał/a:
Basen ma wymiary tradycyjne czyli: 12,5 x 25 m. Większe baseny to już tzw. "olimpijskie" (50x25 m, o głębokości minimum 2,0 m)

No policzmy, ile wazy woda w takich basenach:
A) basen olimpijski: 50 m x 25 m x 2 m x 1 tona/m3 = 2500 ton
A) basen wielicki: 12.5 m x 25 m x 1.4 m x 1 tona/m3 = 437 ton

437 ton w Wieliczce? To duzo, IMO, gdyz Wieliczka sie zapada.
Nawet mozna by zaryzykowac twierdzenie, ze tu wszystko sie zapadalo, zapada lub bedzie zapadac :P .

Odpowiedz do tematu