Otwarty przez: master7 05-01-2011, 12:40 |
! Centrum Edukacyjno - Rekreacyjne w tym BASEN ! |
Autor |
Wiadomość |
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 17-09-2009, 16:52
|
|
|
agga napisał/a: | Basen na 6 torów czyli masz po 10 osób na torze. To jest luzik |
Dla mnie 4 osoby na torze to już tlok, a co dopiero 10. Przecież każdy pływa innym tempem. Ale dzieciaczkom na początek to i tak chyba nie bedzie sprawiało różnicy. Co do 5 zł to się z Toba zgadzam -to jest Pan Pikuś. |
Ostatnio zmieniony przez Tomek73 17-09-2009, 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
|
Wysłany: 17-09-2009, 16:54
|
|
|
osmosis napisał/a: | Co do mojej pociechy to raczej przewiduje coroczny wyjazd nad morze |
I już widzę jak kilkuletnie dziecko nauczy się pływać w Bałtyku. Przy fali i temp. 15-18C |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 17-09-2009, 17:08
|
|
|
Tomek na szczescie basenow w rejonie krakowa dostatek i nie bedziesz musial jezdzic do parku prawda ? |
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 17-09-2009, 17:10
|
|
|
Do osmosisa :
Wydawalo mi sie ze jestem mega upierdliwy i krzywolinijny ale jak czytam co Ty piszesz to dochodze do wniosku ze ja to maly Pan Pikus przy Tobie
Nie wiem co Ty czytujesz i ogladasz ale czasami Twoje teorie brzmia iscie jak pomysly Al-Kaidy |
|
|
Aska
Magnum Sal as
Osiedle: okolice Rynku ;)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Wrz 2009 Posty: 91
|
Wysłany: 17-09-2009, 17:37
|
|
|
fajnie...z tego co tu czytam kilka osób zrezygnuje z wizyt na baseniku namawiac niezamierzam bo im mniej ludzi tym będzie sie lepiej pływac...zgadzam sie jak sie komu niepodoba to zawsze kraków zostaje, albo skawina, myslenice-też polecam |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 17-09-2009, 17:41
|
|
|
Cytat: | Dla mnie 4 osoby na torze to już tlok, a co dopiero 10 | powiem ci tak to zależy kto co robi w tej wodzie są tacy co sobie stoja i moczą hmm.. nie wiem co - oni rzeczywiście przeszkadzają. Jeśli się płynie to nie ma problemu. Trochę przesadzasz 4 osoby na torze to nie tłok no chyba że płyniesz swoim własnym stylem i potrzebujesz do tego całej szerokości toru . Tak do 6 osób ujdzie. 10 racja dla osób dobrze pływających to już będzie tłok. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
osmosis
Gość
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:04
|
|
|
Przemo dziekuje ,mozesz odejsc .Nic nie zyskales tym postem .
Porownujac mnie do Al Kaidy to chyba troche sie zagalopowales .
Czy nie uwazasz ,ze na forum mozna spokojnie przedstawic swoje poglady ?
Jak widzisz ,szanuje Twoje poglady .Szanuj ty moje .
Mozna sie spierac ale po co od razu obrazac ?
Ja tez potrafie obrazac a tego nie robie.
Co do Baltyku to ..smiech .
Baltyk jest jednym wielkim smietnikiem .
Ilosc broni chemicznej zatopionej na dnie tzw Glebi Bornholmskiej dochodzi do kilkuset tysiecy ton.
To wszystko koroduje i niebawem Baltyk moze byc miejscem olbrzymiej katastrofy ekologiczne.
Naturalna wymiana wody z Morzem Polnocnym przez Ciesliny Dunskie to ok 35 lat .
Drogo ,zimno ,wietrznie ...
Jest rzecza do dyskusji ,czy Wieliczka powinna postawic na baseny zawodnicze ,czy wzorem np Banskiej ma to byc miejsce odpoczynku dla rodzin .
Mnie bardziej podobalby sie pomysl Parku Wodnego z wieloma malymi basenikami ,natryskami itd.
Zima idzie i moze przyjemne bylo by sie wygrzac w cieplej wody .
A basen z torami do plywania to ciezka praca a nie wylegiwanie sie.
Gdybam ,gdyz nie widzialem basenu i nie wiem ,jak jest urzadzony .
Czas pokaze ,po frekwencji kto ma racje.
Dla scislosci :bardzo dobrze amatorsko plywam i nurkuje .Nauczylem tez dobrze plywac kilka bliskich mi osob .
A ja ?
Nie bedzie mi pasowa basen l to nie pojde.
jak zauwazyles bedzie mniejszy tlok .
Ale ...ktos bedzie musial za to zaplacic .
Jak ci wiadomo ,sa koszty stale i zmienne .
Moja obecnosc z znikomym stopniu podnosi koszty zmienne basenu .
Pamietam ,kilka lat temu byla w Kronice Krakowskiej informacja o basienie w Myslenicach .
Nie wydalali z kosztami . W skali roku brakowalo im na basen ok 4 mln zl .
Ze zniechecaniem klientow do odwiedzenia basenu trzeba ostroznie .
Na poczatku bedziesz sie cieszyl ale pozniej ....
Jak basen nie bedzie spelnial moich oczekiwa to z rodzina nie pojde.
A jak nie pojde na basen to nie wydam pieniedzy .
A moze policzmy ?
Mysle ,ze na basenie bedzie zatrudnionych etatowo 7-8 osob .
Kierownik ,zastepca ,3 ratownikow ,sprztaczka ,pracownik gospodarczy do systemow grzewczych ,osuszajacych powietrze ,dozowanie chloru ,ksiegowa ,dozorcy - 2 osoby .
To jest minimum ,ktos z personelu moze byc np chory albo isc na urlop i pozostali musze przejac jego obowiazki .
Ratownikow nie moze byc mniej ,bo tak przewiduja przepisy .Glowe zachodze ,jak zapanuja np nad klasa szkolna zlozona z 25 dzieci ?
Sredni koszt pracownika to 2.5 tys (placa plus ZUS plus pozostale koszty osobowe )
Daje to juz min 20 tys na koszty osobowe.
Koszty mediow - najwyzszy koszt to osuszanie powietrza ,podgrzewanie wody ,podgrzewanie hali basenowej ,okresowa wymiana wody i powietrza w hali (klimatyzacja)
to spokojnie ok 15 tys zl /miesiac .
Razem 35 tys zl /miesiac plus 15 proc na inne wydatki (konserwacja sprzetu ,te;lefon ,awarie)
Razem na okraglo 40 tys zl .
Pracujac przez srednio 30 dni w miesiacu trzeba zarobic :
40 /30 -ok 1350 zl/dzien
Tyle trzeba dziennie zarobic na basenie aby pokryc srednie koszty .
A splata kapitalu ,podatki ,koszty uzdatniania wody ,scieki ,woda do mycia plus zysk na przyszlosc ?
Spokojnie trzeba by zarobic dziennie 2 tys zl a by bylo wszysto ok .
1 czlowiek za godzine zaplaci 5 zl .Zalozenie ,ze na basenie obecny jest tylko 1 godzine .
Liczymy ile tych ludzi trzeba :
2000 /5 = 400 osob .
Czyli aby basen byl rentowny trzeba by przyjac dzienie przez caly rok 400 osob.
Taka jest skala kosztow prowadzenia basenu .
I co ,czy waszym zdaniem tyle ludzi przyjdzie samo czy trzeba bedzie robic łapanki np w szkolach ? |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:06
|
|
|
przemo napisał/a: | Tomek na szczescie basenow w rejonie krakowa dostatek i nie bedziesz musial jezdzic do parku prawda ? |
Pewnie że nie bede musial jeździć, na szczęście moge chodzic. Przy rehabilitacji to nawet wskazane. A z tlumem sobie poradze, wystarczy isć na basen w odpowiedniej porze. I wcale nie trzeba chodzić przed pianiem kura. |
|
|
|
|
agga
Mina
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:51
|
|
|
Cytat: | Mnie bardziej podobalby sie pomysl Parku Wodnego z wieloma malymi basenikami ,natryskami itd.
Zima idzie i moze przyjemne bylo by sie wygrzac w cieplej wody . | a dla mnie było by lepiej gdyby w zimie temp. powietrza była najmniej +21 i żebym nad Bałtyk jechała 2,5 godz.
Mam wrażenie że Tobie to się nie dogodzi tak źle i tak niedobrze.
Bez obrazy osmosis ale Twoje wyliczenia maja się tyle do rzeczywistości co......
Po pierwsze do twojej informacji, być może zmieni to pogląd Twoich wyliczanek - 5 zł za basen razem z dojazdem jest to koszt jaki poniosą dzieci ze szkół. Jakbyś był na jakimkolwiek basenie to byś wiedział że koszt np w Niepołomicach bilet ulgowy to było 5 zł normalny 8 zł ( niech mnie ktoś poprawi bo rok tam nie byłam ). Ceny zależne są od tego o jakiej godzinie przychodzisz i w jaki dzień ( weekendy droższe). Basen jest czynny od chyba 8- do 21. Nie objąłeś w swoich wyliczeniach zysków jakie właściciel ponosi z tytułu wynajmu powierzchni użytkowych na tak zwaną bazę gastronomiczną a gdybam że takowa będzie, jakieś salki na masaże, sauny i inne takie, sale do ćwiczeń gdybam że też coś będzie. Najem basenu na aqua aerobic, rehabilitacje, gimnastykę korekcyjną, wykup wejść przez firmy dla swoich pracowników itd. Można wymieniać ez końca.
Cytat: | Kierownik ,zastepca ,3 ratownikow ,sprztaczka ,pracownik gospodarczy do systemow grzewczych ,osuszajacych powietrze ,dozowanie chloru ,ksiegowa ,dozorcy - 2 osoby . | Twoje obliczenia rozumiem obnoszą się do brodziku a nie miejskiego basenu. Być może wg Twojego rozumowania 1 sprzątaczka wystarczy i 3 ratowników. Oj osmosis może powinieneś jeszcze raz się zastanowić nad tym co ty piszesz,jak liczysz i co liczysz. |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:51
|
|
|
osmosis napisał/a: | Czyli aby basen byl rentowny trzeba by przyjac dzienie przez caly rok 400 osob. |
No i w czym problem? 400 osób/12-14 godzin dziennie - to daje nam około 30 osób na godzinę. Licząc że połowa przyjdzie pomoczyć się w jacuzzi lub wychodzi 15 osób na 6 torów. Nie widzę problemu zarówno z zapełnieniem kasy basenu, jak i z zapewnieniem komfortu pływającym. Nie każdy przychodzi na basen aby pływać w tempie olimpijskim, a mijanki na torze w spacerowym tempie to dla średnio zaawansowanego pływaka wspomniany Pan Pikuś. Poza tym frekwencja, jak zawsze będzie uzależniona od pory dnia. Rano pustki dla "sportowców", później tłok dla rodzin które się chcą pomoczyć. |
|
|
|
|
osmosis
Gość
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:15
|
|
|
A na koniec to ,co lubie najbardziej .
Mikrobiologia.
Czy kazdy z nas chcialby kapac sie w wodzie ,w ktorej moglo sie kapac sie 400 osob ?
Chodzac na basen trzeba sie liczyc ze spotkaniem z mikrobami .
Powszechne sa grzybice stop . To wystepuje w szatniach .
W basenie obowiazuje zasada : im cieplejsza woda tym szybszy rozwoj drobnoustrojow i tym wiecej trzeba do tej zupki dodawac chloru .
Nie nalezy przesadzac z tym chlorem .
No bo mozna miec pozniej tzw krolicze oczka (zapalenie spojowek) albo problemy ze wysuszona skora .
Jeden ma swerzb ,inny dobrze sie nie wymyje ,jeszcze inny choroby weneryczne .
Czy myslicie ,ze zdrowa jest taka kapiel ?
A najwieksza niespodzianka czeka nas pod prysznicem .
Slynna pneumonia legionella czeka na nas aby zdecydowanie pogorszyc nasze zdrowie.
Mysle ,ze stali bywalcy basenow dodadze jeszcze od siebie dolegliwosci zwiazane z wizyta na basenach .
Jak widac jestem dosc sceptycznie nastawiony do basenu .
A moze ktos mnie przekona ,ze tak nie jest ? |
|
|
|
|
agga
Mina
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:26
|
|
|
Cytat: | A moze ktos mnie przekona ,ze tak nie jest ? | ja bym Cię z miłą chęcią przekonała żebyś zrobił sobie jakieś badania kontrolne na głowe |
|
|
|
|
osmosis
Gość
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:34
|
|
|
Aggo ,licze licze i doliczyc sie nie moge .
Czy te 8 osob na basen to starczy czy chcesz jeszczer dodac kilka etatow ?
Zatrudnijmy jeszcze kilka osob to Gmina splajtuje .
Jak za duzo to kogo zwalniamy ?
Co do ceny to Aggo ,czy nie zauwazylas ,ze jest polski kapitalizm ?
Towar (przepraszam produkt) warty jest tyle ,ile klient chce dac pieniedzy .
Mysle ,ze jeszcze lepiej dla basenu bylo by ustawic cene na np 20 zl .
Myslisz ,ze bylby wiekszy zysk ?
Dasz cene zaporowa to pies z kulawa noga nie przyjdzie .
Dasz cene za niska to nie pokryjesz kosztow.
To dlatego w szkolach juz robi sie łapanki aby mlodziez trzymala frekwencje.
Ile osob jest sklonnych w okresie nasilenia zachorowan na grype swinska chodzic na basen ?
O infekcjach szerzacych droga kropelkowa to pewnie nic nie slyszalas ?
A dodatkowe platne uslugi ?
Ile osob chce wygenerowac pieniadze ? Kto niby ma za te dodatkowe uslugi placic ?
Popatrz jak ludzie jada na urlopy .
Bylem w tym roku w Zakopanym i w czasie obiadu bylo mnóstwo wolnych miejsc w knajpach .
Kazdy wolal wpierniczyc konserwe a nie wydac 15 zl na obiad.
Kazdy grosz sie liczy a ty liczysz ,ze ludziska nie maja innych wydatkow tylko chodzic na basen i korzystac z uslug .
Wypad na basen dla calej rodziny to pewnie wydatek ok 100 zl .
Jak czesto rodzina sobie na to pozwoli ?
Juz to widze jak slynne i duze firmy z Wieliczki sponsoruja swoich pracownikow .
Chyba tylko monopolisci ... |
|
|
|
|
osmosis
Gość
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:38
|
|
|
Aggo ,nic wiecej jako komentarz nie wymyslisz ?
Sensownie nie da sie rozmawiac ? |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:33
|
|
|
osmosis napisał/a: | Jak widac jestem dosc sceptycznie nastawiony do basenu |
A do czego nie jesteś sceptycznie nastawiony? Twoja rodzina to musi mieć fajne życie. Jak będę jakąś ciężką pokutę odprawiał to Cię poproszę o adopcję. Najlepiej nie chodź na basen, tak jak deklarujesz, to przynajmniej pływać człowiek będzie mógł w spokoju, bo to forum powoli zamienia się w blog przerażających osmotycznych wizji. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 18 |
|
|