Przesunięty przez: master7 16-11-2010, 11:45 |
Chińszczyzna/jedzenie azjatyckie |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 31-05-2010, 16:56 Chińszczyzna/jedzenie azjatyckie
|
|
|
Czy w Wieliczce można zjeść jakąś dobrą chińszczyznę, ew. coś z kuchni azjatyckiej (jedzenie tajskie, indyjskie, itp)? Jeżeli jest większy wybór to czy można poprosić o polecenie? |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 31-05-2010, 17:38
|
|
|
Czy dobra to nie wiem, bo nie jadam, ale jeśli chodzi o punkty gastronomiczne to swego czasu był lokal po przeciwnej stronie Tituma.
Często tamtędy jeżdżę, ale nigdy nie zwróciłem uwagi, czy nadal toto istnieje. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 31-05-2010, 17:41
|
|
|
Istnieje...istnieje,ale jedyne co tam jadłem to kebab...nawet niezły. |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 31-05-2010, 17:44
|
|
|
w Wieliczce dalej istnieje...jadłam tam kilka lat temu i osobiście wolę sobie dowieźć chińskie z baru na Malborskiej z Krakowa, polecam natomiast (chyba) Mekong w Bonarce, bardzo dobre jedzenie i nie za drogo |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 31-05-2010, 17:59
|
|
|
w Wieliczce jadłem tylko w knajpce koło busów (między światłami pod apteką i pocztą), ale to tylko 2 razy - pierwszy i ostatni.. więcej nie kojarzę. Jak mamy ochotę na chińszczyznę to jeździmy do A-Donga w Krakowie na Staromostowej (Podgórze) |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 31-05-2010, 18:27
|
|
|
nie polecam jedzenie jakby i chińsko- staropolskie. Wszystko smakuje bardziej jak potrawki babci w wykonaniu ala chińskim niż prawdziwa chińska kuchnia.
Polecam w Krakowie ul. Konopnickiej ( przy moście Grunwaldzkim) knajpkę chińską . Tam z całą pewnością zjesz prawdziwe chińskie danie. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 01-06-2010, 16:09
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | 2 razy - pierwszy i ostatni |
Zapytam z ciekawości - ceny, jedzenie, czy obsługa |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 01-06-2010, 16:25
|
|
|
jedzenie.. ceny ok, na obsługę nie narzekałem bo sam się z poziomu lady obsługiwałem |
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 01-06-2010, 19:59
|
|
|
agga napisał/a: | jedzenie jakby i chińsko- staropolskie. Wszystko smakuje bardziej jak potrawki babci w wykonaniu ala chińskim niż prawdziwa chińska kuchnia. |
Niestety muszę sie zgodzić.
Mózgu małpy nie mają, psa po sznaghajsku nie uświadczysz, o szczurach tez możesz tylko pomarzyć... |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 01-06-2010, 20:08
|
|
|
Solniak w Chinach psy, małpy czy szczury to taki sam rarytas jak u nas kawior.. stereotypy
jeżeli chodzi o chińskie jedzenie to ja na przykład lubię jak jest to podawane w "chińskim" klimacie - czyli talerzyki, salaterki, pałeczki - wszystko z orientalnymi akcentami. większość pseudo restauracyjek z chinami ma wspólnego tyle co kucharz który to gotuje oczywiście z mrożonek tak to sobie mogę w domu zrobić.. |
Ostatnio zmieniony przez Tsubasa 01-06-2010, 20:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 01-06-2010, 20:10
|
|
|
W dużych miastach pewnie, bo na prowincji raczej nikt się nie przejmuje. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 03-06-2010, 13:12
|
|
|
Czy mogę poprosić coś na temat tego Chińczyk na Malborskiej? Dawniej* była tam chińska knajpa, później cukiernia... a teraz ponownie chińska kuchnia?
*Czyli jak kończyłem ZSE nr 1 i rozpoczynałem AGH |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
atam
Mina
|
Wysłany: 03-06-2010, 19:24
|
|
|
na rogu na Malborskiej 34 jest mały bar chińsko-wietnamski Hong Ha 50 m od Wielickiej naprzeciwko Pepe Plaza (kompleks sklepików), tanio, ja dzwonię i zamawiam sobie na wynos, dojeżdżam i odbieram, tel. 655 90 90, bar istnieje gdzieś od 2000 roku...
... smakowo wolę Mekonga w Bonarce (a tylko nieco drożej), no i zdecydowanie ładniej |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 03-06-2010, 21:02
|
|
|
Pepe Plazę znałem tak do około 1998 roku kiedy uczęszczałem do ZSE nr 1 i było to najbliższe zjadliwe miejsce gdzie można było wypić piwo
Dziękuję za informację - jeżeli jeszcze mają stronę internetową z menu lub możesz podać przybliżone ceny lub coś polecić to bardzo chętnie poproszę. |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
atam
Mina
|
Wysłany: 04-06-2010, 19:42
|
|
|
mam menu, mogę Ci posłać scan w poniedziałek...
ja lubię zupę krabową i makaron z kurczakiem, małżonek je kurczaka po wietnamsku i zupę wan-tan... |
|
|
|
|
|