Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód - opinie
Autor Wiadomość
PKula
Kopacz


Dołączył: 11 Paź 2017
Posty: 4
Wysłany: 11-10-2017, 16:00   Światłowód - opinie

Witam.

Od kwietnia w Kokotowie oraz w okolicach jest zainstalowany światłowód. Jako, że umowa kończy mi się z moim obecnym dostawcą internetu to chciałbym zapytać, czy ktoś już tutaj może posiada internet światłowodowy i czy to chodzi tak jak w ulotkach piszą czy to totalna porażka?

Przy mojej ulicy są powieszone 2 światłowody od dwóch firm: Awist i Eternet.
Z tego co wyczytałem to ta pierwsza firma nie cieszy się dobrymi opiniami. Nie wiem jak jest z kolei z drugą firmą, bo za dużo w google o niej nie ma. Niby mają fanpage na FB, ale nikt nie za bardzo się tym chwali.

Jak ktoś już korzysta z internetu światłowodowego (zwłaszcza z tej drugiej firmy) to bardzo bym prosił o podzielenie się tym w tym temacie czy warto. :)
  
 
     
sierot 
Kierat konny


Wiek: 33
Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 395
Skąd: Pawlikowice
Wysłany: 11-10-2017, 18:51   

Prawidłowo wykonana sieć FTTH w zasadzie nie ma prawa działać źle. Przynajmniej jeśli chodzi o kwestie techniczne, sprawuje się to zero-jedynkowo, czyli albo hula, albo nie ;)

Jako przedstawiciel Fiberway mogę wspomnieć, że przy czterocyfrowej liczbie klientów korzystających z naszych usług właśnie w technologii FTTH najczęściej zgłaszanym przez klientów problemem jest niezadowalające działanie sieci bezprzewodowej w obrębie domu (mieszkania). Można bowiem mieć nawet gigabitowy dostęp do internetu, by na końcu łączyć się z routerem po wifi zza trzech ścian przy użyciu urządzenia z mierną kartą sieciową w technologii 802.11b przy sygnale -85. No i wtedy to rzeczywiście nie ma prawa działać ;) Pomijam historie typu urwanie przewodu gdzieś po drodze na skutek zdarzenia losowego lub spalenie zasilacza do routera.

Podsumowując - warto. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie gonić za liczbami. Strona internetowa wczyta się tak samo, niezależnie czy będzie to prędkość 50, 200 czy 500 Mb/s ;)

A czy wybierzesz Awist, czy Eternet - tu od głosu się wstrzymam ;) Popytaj sąsiadów, na pewno ktoś już korzysta i zrecenzuje usługi.
 
 
     
master7 
Hysinbold



Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 3872
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 12-10-2017, 06:46   

Zgadza się. Przy światłowodzie największym problemem w domach są kiepskie routery. Ja się ma większy dom z ogrodem i wszędzie chcemy mieć dobre wifi to te paręset trzeba wydać.
_________________
www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier
 
  master771
     
cepeen 
Komora



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 188
Skąd: D.E.V.A. Stacja
Wysłany: 13-10-2017, 12:42   

Jak rozumiem w tej technologii, przejscie ze swiatla na eth jest realizowane oddzielnie od routera? Chodzi mi o to, że można wpiąć swój router do czegoś (konwertera?). Co do firm, to dowch znajomych ma eternet i sobie chwala, chociaz w kwestii predkosci zblizaja sie do deklarowanych parametrow tylko przed poludniem. Np przy deklarowanych do 200Mbit/s znajomy wieczorami ma ok 150Mbit/s a zdarza się 110. Co i tak jest dobrym wynikiem. Za to ping zawsze bardzo niski i w rejonach 2-4ms do serwerow testowych z np speedtest.net.

Co do liczb to Sierot ma rację i nie ma racji. Wszysto zależy od użytkownika, jak ktoś tylko przegląda strony www to mu 10Mbit/s starczy. Jak ktoś ciągnie duże pliki (np. ja często ciągnę patche do gier, albo cale gry i to są rozmiary do 100GB) to wtedy predkość ma większe znaczenie. (Ewentualnie może byc ograniczona wydajnością serwera.)
 
     
markoantonio 
Bałwan solny
markoantonio


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 278
Wysłany: 13-10-2017, 15:11   

Dziwna jest trochę polityka orange, bo skoro miasta zazwyczaj mają szybki net już od kablówek lub netii to raczej ciężko im będzie znaleźć klienta na światłowód, za to na wsi sytuacja jest odwrotna tam klientów byłoby wielu ,a orange hołduje sieci na miedzi , która i tak zazwyczaj sieć jest zazwyczaj wątpliwej jakości. Wiadomo ,że są to koszty ale nie wierzę ,że nie można pozyskać środków zewnętrznych na modernizację infrastruktury.
_________________
markoantonio
 
     
cepeen 
Komora



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 188
Skąd: D.E.V.A. Stacja
Wysłany: 13-10-2017, 16:15   

markoantonio napisał/a:
Dziwna jest trochę polityka orange, bo skoro miasta zazwyczaj mają szybki net już od kablówek lub netii to raczej ciężko im będzie znaleźć klienta na światłowód, za to na wsi sytuacja jest odwrotna tam klientów byłoby wielu ,a orange hołduje sieci na miedzi , która i tak zazwyczaj sieć jest zazwyczaj wątpliwej jakości. Wiadomo ,że są to koszty ale nie wierzę ,że nie można pozyskać środków zewnętrznych na modernizację infrastruktury.


Szczególnie ze nawet stosunkowo małe firmy dają radę rozbudowywać infrastrukturę. Widocznie Orange to już taki moloch ze im się nie chce, bądź lepiej zarabiają na internecie mobilnym.
 
     
LZK
Bałwan solny


Dołączył: 16 Sty 2015
Posty: 274
Wysłany: 13-10-2017, 20:42   

W ogóle sieci kablowe zaczynają być przeżytkiem w obliczu coraz większych prędkości internetu z telefonii komórkowej. Ja od 2 lat korzystam wyłącznie z LTE jako podstawowego źródła internetu w domu. Prędkości są całkowicie wystarczające dla normalnego użytkownika a opłaty śmiesznie niskie. Mi wychodzi 50 zł na 100 dni.
  
 
     
markoantonio 
Bałwan solny
markoantonio


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 278
Wysłany: 14-10-2017, 17:12   

Lte przereklamowane , znajomemu dobrze chodziło 1 rok, teraz to nawet nie chodzi...tylko pełza.Poczekajmy na 5 G
_________________
markoantonio
 
     
peka 
Kopacz


Dołączył: 10 Paź 2017
Posty: 1
Wysłany: 15-10-2017, 19:45   

cepeen napisał/a:
Co do firm, to dowch znajomych ma eternet i sobie chwala, chociaz w kwestii predkosci zblizaja sie do deklarowanych parametrow tylko przed poludniem. Np przy deklarowanych do 200Mbit/s znajomy wieczorami ma ok 150Mbit/s a zdarza się 110. Co i tak jest dobrym wynikiem. Za to ping zawsze bardzo niski i w rejonach 2-4ms do serwerow testowych z np speedtest.net.


To i tak jest zadowalający wynik w porównaniu do neostrady, którą jeszcze do października posiadam. Na deklarowanych 10Mbit/s w umowie mam ledwo 7, a najgorzej jest w weekendy wieczorami.

A czy 200 czy 100 w światłowodzie to nie ma znaczenia przy zwykłym korzystaniu z neta, bo i tak nie poczujesz różnicy
 
     
Darek
Sztygar


Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 66
Wysłany: 15-10-2017, 19:56   

Ale w umowach są podawane prędkości maksymalne, którym trudno uzyskać. Chyba tylko w neostradzie były deklarowane wartości minimalne, które i tak były kilkakrotnie niższe niż maksymalne. Co do LTE to prędkość może gwałtownie się zmniejszyć ze względu na duża liczbę użytkowników tej samej stacji bazowej.
 
     
cepeen 
Komora



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 188
Skąd: D.E.V.A. Stacja
Wysłany: 17-10-2017, 10:17   

LTE nie nadaje sie do niczego poza przegladaniem WWW. Plus limity ilosciowe. pff. Ja niestety z neo jeszcze do przyszlego roku sie bujam, ale potem przejde na jakieś swiatło. Ciekawi mnie tylko to co pisalem w innym poscie, ale nie dostalem odpowiedzi, czyli jak wyglada sprawa zarzadzania od strony operatora. CZy blokuja porty (oczywiscie niechcacy, jak to dawno temu robil Betanet) czy sa zmienne ip, itp.
 
     
LZK
Bałwan solny


Dołączył: 16 Sty 2015
Posty: 274
Wysłany: 18-10-2017, 18:14   

Bzdury opowiadasz. Takie mam prędkości obecnie, w szczycie obciążenia sieci, a jak ci mało to Plus ma znacznie szybsze LTE. Limity transferu to były lata temu jak ta sieć powstawała i była jeszcze niewydolna. Obecnie ścinają tylko tym, którzy tworzą sztuczne obciążenie sieci, ale przy takim zachowaniu to każdy dostawca się może wkurzyć i ci umowę wypowiedzieć, w każdej masz klauzule dotyczące nadużywania transferu.
 
     
Darek
Sztygar


Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 66
Wysłany: 18-10-2017, 18:42   

No proszę test tego szybkiego Plusa LTE. Kiedyś było lepiej, ale liczba użytkowników znacznie wzrosła i o normalnej prędkości można zapomnieć. I generalnie internet mobilny średnio się nadaje do zastosowań innych niż domowe. Przy nawet najmniejszej firmie można wygenerować ogromne transfery bez żadnego problemu.

Plik ściągnięto 8 raz(y)
50,3 KB
 
     
cepeen 
Komora



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 188
Skąd: D.E.V.A. Stacja
Wysłany: 19-10-2017, 08:37   

LZK napisał/a:
Bzdury opowiadasz. Takie mam prędkości obecnie, w szczycie obciążenia sieci, a jak ci mało to Plus ma znacznie szybsze LTE. Limity transferu to były lata temu jak ta sieć powstawała i była jeszcze niewydolna. Obecnie ścinają tylko tym, którzy tworzą sztuczne obciążenie sieci, ale przy takim zachowaniu to każdy dostawca się może wkurzyć i ci umowę wypowiedzieć, w każdej masz klauzule dotyczące nadużywania transferu.
Obrazek


CZyli chcesz mi powiedziec ze nie ma limitow, czyli jak srednio ciagne miesiecznie 200GB to spoko? Dwa to co wrzucasz to sie nadaje do przegladania stron, bo np do grania juz srednio. (sam się jeszcze męczę z podobnym łączem) nie mówiąc juz o chwilowych opóźnieniach utratach pakietow itp. Prosze cie, LTE to w telefonie do map, poczty i www mozna miec.

EDIT: az zrobilem teraz test plusa:


Predkosci spoko, ping taki sobie, ale na przyklad mimo tego co piszesz ja mam 5GB limitu, to nijak sie ma do tego co mi potrzeba. BTW nigdy radio nie bedzie tak stabilne jak miedz, albo jeszcze lepiej swiatlowod.
  
 
     
Gonzales
Warzelnik


Dołączył: 23 Paź 2015
Posty: 20
Skąd: Kokotów
Wysłany: 19-10-2017, 17:50   

Od 5 miesięcy korzystam w Kokotowie z netu od firmy Eternet z Łapanowa. Przesiadłem się z neostrady której maksymalną szybkość mogłem mieć 10 Mb
Wszystko działa bez najmniejszych problemów. Mam teoretyczną prędkość 80/8 Mb i taka jest w praktyce.
Jednym słowem polecam.
Zastanawiające jest że firma ta ma całą sieć światłowodową puszczoną napowietrznie na słupach Orange.
Czyli gigantowi się nie opłacało i wpuścił małą firmę na swoją infrastrukturę. Zaiste dziwne zjawisko.
Dla informacji tamta druga firma ma sieć rozciągnięta na słupach energetycznych Tauronu.

Pozdrowienia. ;)
_________________
A man who knows he is a fool is not a great fool
Człowiek, który wie, że jest głupcem, nie jest taki głupi
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł
Strona wygenerowana w 0,36 sekundy. Zapytań do SQL: 13