Fotografia - jaki obiektyw? |
Autor |
Wiadomość |
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 29-09-2008, 20:38 Fotografia - jaki obiektyw?
|
|
|
chcialbym prosic o jakies drobne sugestie dotyczace obiektywu ktory chcialbym sobie zakupic (wnioskuje ze jest tu kilka osob ktore powaznie do tego podchodza)...
chodzi mi o telezoom (55-200 badz 70-300 - makro i zdjecia przyrodnicze), oraz cos w stylu 18-70 lub 18-105..
czym Wy fotografujecie i jakie macie spostrzezenia lub rady na co zwracac uwage przy zakupie.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
anhelli
Kierat konny
Osiedle: Kshyshcovice
|
Wysłany: 29-09-2008, 22:18
|
|
|
Cześć,
nie napisałeś jakiego sprzętu używasz, ale postaram ci się doradzić. Otóż, najgorszy wybór wśród obiektywów to jest tzw. uniwersalny zoom. Nie zrobisz tym ani dobrego portretu, ani makro i po jakimś czasie "pożądasz" nowy, droższy zoom. Ja mam taką zasadę: im większa rozpiętość ogniskowa obiektywu i zasadniczo niska cena, tym gorszy obiektyw. Nie kwalifikuje sprzętu pod katem firmy, bo tani Tamron i Sigma niewiele sie róznią, Canon i Nikor również. Zoom 70-300 np. Sigma (tylko APO za ok 850 zł.) jest wzglednie przyzwoitym obiektywem, ale jedynie w zakresie do 200 mm, bo potem jest juz "mydło". 55-200 - mniemam, ze chodzi o Canona - nie polecam, 18-70 sądzę, że chodzi o obiektyw KITowy lub cos w tym stylu, dobry wyłacznie u cioci na imieninach, 18-105 - jeszcze gorzej, rozwiazanie dla turystów z kraju kwitnącej wiśni.
Dla mnie najlepszym tanim wyborem, jeśli kogoś nie stać na szkła Canona z serii L za parę tysięcy i nie jest tzw. "sprzętowym onanistą", są obiektywy stałoogniskowe. Osobiście używam 50 mm f1/8 i mimo, że brak zooma jest czasem dotkliwy (jest tylko ten nożny ), to zdjęcia są wspaniałe. Dosyć jasny obiektyw, wspaniała plastyka i odwzorowanie kolorów (w CS tylko wyostrzam), choć plastikowy bagnet i trzeszczący korpus, ale cena 350 zł. no bo i "mejdinczajna" lub "bangladesz". Idealny w Tatry do panoramy i do "portretu" np. kasztanów, ale nie w domu. Kiedyś pewien zawodowy fotograf na jakimś ambitnym weselisku mówił mi, że używa tylko "stałek" i nosi ze sobą cały plecak "słoików", które przekręca, gdzie się tylko da. Podobno da się to też leczyć
Polecam ci też rozwiązanie ze szkłami do Zenita. Wystarczy nabyć adapter do gwintu m42 za ok 49 zł. (niedaleko węzła wielickiego jest taki sklep) i masz cała gamę analogowych szkiełek na allegro i Pod Halą Targową od 20 do 100 zł: Jupitery, Jowisze, Carl Zeiss, fisheye etc.
Jeśli wolisz już mieć coś bardziej uniwersalnego, to pomyśl nad zakupem: Tamrona 17-50mm f/2.8 XR Di II Asp - nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie; focus niezbyt szybki, ogniskowa niezbyt imponująca, ale za to dobre światło f2.8 i stosunkowo małe aberracje, no i cena super. Nie lubię Tamronów, ale gdybym chciał cos kupić do 1500 zł. to tylko to. Tutaj masz test: http://www.optyczne.pl/in...=26&typ=0&moc=0 W Krakowie kupisz za ok. 1100 zł. Jeśli chcesz namiary do dobrego i najtańszego sklepu w okolicach centrum, to napisz na priva
Dobrze zaopatrzyć się też w statyw...
Mam nadzieję, że pomogłem W razie czego służę pomocą ... |
_________________ Dr Bernard Hazelhof twierdzi, że dobrze mieć cele... |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 30-09-2008, 19:41
|
|
|
dzieki za pomoc.. foce Nikonem tak wogole..
testow roznych obiektywow juz sie naogladalem co niemiara i wychodzi na to ze nowy obiektyw Nikkora 18-105 wylapuje najwiecej szczegolow praktycznie w calym zakresie ogniskowej.. dlatego sklaniam sie ku niemu (zeby zastapic obecny 18-55 kitowy bo to badziew).. do tego myslalem o jakims dlugim tele cos w stylu 70-300 ale tutaj juz raczej Tamron wchodzi w gre tylko (notabene malo jest obiektywow ktore mialyby dobre parametry powyzej 200mm ogniskowej - oczywiscie mowa o tych z polki cenowej ponizej 2k pln)..
a co do tej stalki to chyba masz racje, taki 50mm bylby najlepszy do portretowek..
co do tego 18-105 jezeli sie troche znasz to moze looknij na ten link:
http://www.optyczne.pl/13...6_VR_DX_ED.html
ciekawa pozycja.. |
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
|
|
|
|
guest
Gość
|
Wysłany: 18-11-2008, 20:36
|
|
|
Do portretów to jednak zdecydowanie lepiej 85mm canona 1.8 - jasny - piekny bokeh - odzworowanie prawie 1 do 1 |
|
|
|
|
Nord
Kierat konny
|
Wysłany: 19-11-2008, 07:50
|
|
|
Używasz sprzętu Nikona, ja foce canonem i naprawdę zadowolony jestem z obiektywu Canon EF 70-200 L, 1:4 , oczywiście najmniej byłem zadowolony z jego ceny ale chyba mieści się teraz poniżej 2 tys. |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 19-11-2008, 16:19
|
|
|
heh.. ja w koncu kupilem tego 18-105 i jest zyleta pod wzgledem rodzielczosci obrazu jest prawie jak stalka nastepny na celowniku bedzie staly 50mm ze swiatlem 1.4, choc ostatnio slyszalem gdzies ze zaj.ebiste sa stalki Sigmy, odkad sigma kupila od nikona kilka patentow na staloogniskowe rozwiazania..
no i jeszcze teraz mam pytanie czy macie do swoich aparatow lampy zewnetrzne? jesli tak to jakie? |
|
|
|
|
Kenzo
Kopacz
|
Wysłany: 20-11-2008, 03:24
|
|
|
Tsubasa, Z Sigmą 50mm 1.4 akurat ostrożnie, przynajmniej zanim wyeliminują problemy z AF-em.
Ten Nikkor 18-105 jest całkiem niezly jako spacerzoom. Stalka to oprocz ostrości zwykle jasne światło, bokeh i plastyczność. To ciężko znaleźć w zoomach.
Co do lampek, to używam dwie manualne starocie, oraz żarówki błyskowe i zbieram na pierścieniówkę. |
_________________ Mój fotoblog |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 20-11-2008, 19:04
|
|
|
wiem ze spacerzoom, o to mnie sie od poczatku rozchodzilo zeby zastapic kitowy (w podwojnym znaczeniu ) obiektyw 18-55..
co stalka to stalka, zwlaszcza z na dniach ma byc w sklepach nowy 50mm nikkora, ciekawe tylko na jakim poziomie ustawia cene, podejrzewam ze ponizj 1k pln nie zejdzie.. ale chyba warto..
a z lamp jak patrzylem to sa tylko dwie mozliwosci: albo nikon sb 800 albo sunpak PZ42X.. parametry bardzo podobne tylko dwukrotna roznica w cenie, no i sie zastanawiam - przeplacac za firmowke czy nie warto.. nie mialem wczesniej do czynienia z tak zaawansowanymi lampami wiec chetnie wyslucham opinii.. na co zwracac uwage przy zakupie lampy? |
|
|
|
|
Kenzo
Kopacz
|
Wysłany: 20-11-2008, 20:02
|
|
|
Tsubasa, tu ci nie pomogę, mam Pentaxa i o lampach Nikona nie mam zielonego pojęcia. Zerknij na cyberfoto.pl, tam siedzi dużo nikoniarzy. |
_________________ Mój fotoblog |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|